Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pomôže si UEFA Slovanom či Trnavou? Horúci španielsky bozk rozpútal hladovku i nevídané domino

Bozk, ktorý zatienil skvelé výkony španielskych futbalistiek na majstrovstvách sveta, má nečakané dohry.

28.08.2023 15:47
799388029 Foto:
Luis Rubiales v akcii pri bozkávaní Jenni Hermosovej.
debata (5)

Problém vznikol keď prezident Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luis Rubiales pobozkal Jennifer Hermosovú.

Stalo sa tak po tom, čo Španielky získali titul svetových šampióniek a Rubiales sa – podľa vlastných slov – nechal uniesť a pobozkal Hermosovú na pery počas záverečného ceremoniálu.

Celá kauza spustila sled udalostí, ktorý môže mať dopad na aj slovenských pohárových zástupcov – Slovan Bratislava a Spartak Trnava.

Hladovka kvôli synovi

Matka suspendovaného prezidenta Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luisa Rubialesa sa zamkla v kostole a drží hladovku. Angeles Bejarová vyhlásila, že bude pokračovať v hladovke, pokiaľ bude pokračovať „neľudský a krvavý lov na jej syna“. Informoval o tom denník Marca.

Podľa zdroja je žena v kostole v Motrile aj so svojou sestrou. Požaduje, aby futbalistka Jennifer Hermosová, ktorú Rubiales pobozkal na slávnostnom odovzdávaní cien na MS, povedala pravdu a držala sa verzie udalostí, o ktorých hovorila na začiatku škandálu.

Rubialesova matka verí, že bozk medzi jej synom a Hermosovou bol obyčajný a ľudský plynúci z radosti, čo podľa nej dokazujú aj fotografie a podľa nej nedošlo k sexuálnemu zneužívaniu. Bejarová vyzvala všetkých k pochopeniu, keďže sa to podľa nej môže stať každému.

Spain Soccer Rubiales Čítajte viac Do škandálu s bozkom sa vložila FIFA. Šéfa španielskeho zväzu suspendovala

Hermosová a ďalších 80 hráčok Španielska uviedli, že nebudú hrať za národný tím, kým sa nezmení jeho vedenie. Drvivá väčšina členov realizačného tímu ženskej futbalovej reprezentácie Španielska podala v sobotu hromadnú výpoveď.

Stalo sa tak v rámci vyjadrenia solidarity hráčke, ktorú po finálovom stretnutí MS v Sydney pobozkal na ústa šéf španielskeho futbalu. Hermosová však predtým uviedla:

"Bolo to úplne spontánne recipročné gesto vzhľadom na veľkú radosť z víťazstva na MS. S prezidentom máme skvelý vzťah.

Jeho správanie voči nám všetkým bolo v poriadku a bolo to prirodzené gesto náklonnosti a vďačnosti. Vyhrali sme majstrovstvá sveta a nebudeme sa rozptyľovať od toho, čo je dôležité."

799388029 Čítajte viac Spor v Španielsku sa vyostruje: Bojkot futbalistiek. Ak prezident neodstúpi, už hrať nebudú

Radikálny krok Španielov

Rubiales dostal of Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA dočasný 90-dňový zákaz. Bude trvať minimálne dovtedy, kým disciplinárna komisia neprešetrí jeho správanie.

Rubiales sa za svoje konanie ospravedlnil. Avšak, aj napriek veľkému tlaku španielskej verejnosti – proti Rubialesovi sa vyjadril napríklad aj Andrés Iniesta – odmietol šéf španielskeho futbalu odstúpiť z funkcie.

Odchod 46-ročného funkcionára dokonca žiadajú aj zjednotené ľavicové a pravicové politické strany v Španielsku.

Zdá sa však, že jeho pozícia je veľmi silná. Potvrdzujú to aj dnešné správy z Pyrenejského polostrova.

Španielske rádio Onda Cera prišlo dnes s informáciou, že RFEF chystá radikálny krok voči UEFA, ak kompetentní budú trvať na odchode Rubialesa.

Generálny sekretár RFEF Andreu Camps pohrozil stiahnutím všetkých španielskych tímov z Európskych súťaží.

Luis Rubiales Čítajte viac Škandál po finále MS. Šéf španielskeho futbalu na pódiu bozkával dievčatá, nie všetkým sa to páčilo. Príde o miesto?

Podľa stanov UEFA sa asociácie majú asociácie vysporiadať s problémami nezávisle a bez vonkajších vplyvov tretích strán.

Camps toto právo RFEF v tomto prípade rozporuje a verejne obvinil viacerých členov španielskej vlády z komplotu voči Rubialesovi.

"Na strane UEFA je v tejto veci ohlušujúce ticho. Pritom uisťujú, že vzťah Rubialesa a šéfa UEFA Aleksandra Čeferina sa z profesionálneho zmenil na kamarátsky.

„Realita však je, že sa UEFA nechce zasahovať do celej situácie,“ píše Onda Cero.

Bez ohľadu na vážnosť situácie nie je veľmi pravdepodobné, že sa hrozby RFEF naplnia.

Sebastian Kóša Čítajte viac Trnavský mladík je v hľadáčiku bohatších klubov zo zahraničia. Skauti ho prirovnávajú k De Ligtovi z Bayernu

Ak by však Rubiales skutočne skončil a Camps dokončil nebývalé domino po vášnivom ozku, uvoľnilo by sa v skupinových fázach troch Európskych pohárov hneď niekoľko miesteniek.

UEFA by ich po odchode španielskych tímov musela vyplniť ďalšími tímami, napríklad účastníkmi play off Európskej ligy Slovanom Bratislava či Spartakom Trnava, ktorý bojuje o miestenku v hlavnej súťaži Európskej konferenčnej ligy.

Slovan či Trnava by mohli dostať druhú šancu jedine v prípade, že by vo svojich dueloch neuspeli. Zatiaľ to majú obaja vo svojich rukách.

Slovan vyhral doma s Arisom Limassol 2:1, Trnavu čaká pod domácej remíze 1:1 odveta v Košiciach proti Dnipru-1.

Momentálne majú španielske kluby alokované štyri miesta v skupine Ligy majstrov (FC Barcelona, Real Madrid, FC Sevilla a Real Sociedad). Istotu skupinovej fázy EL má Betis Sevilla a FC Villarreal.

Reakcie médií na zápas Slovan vs. Aris Limassol Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
24sport.com - Cyprus
Aris prehral na...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba