Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bučanie nie je rasizmus. Česi vás len nemajú radi, pán Kamara!

Pre niekoho bizarný spor, nafúknutý médiami. Pre iného vážna vec a otázka národnej identity.

02.10.2021 08:21
ČR Futbal Európska liga 2. kolo Kamara Foto: ,
Futbalista Glasgowu Rangers Glen Kamara fauluje Michala Sáčeka zo Sparty Praha.
debata (68)

Duel futbalovej Európskej ligy UEFA Sparta Praha – Glasgow Rangers (1:0) bude mať dohru.

Hostia sa sťažujú na údajný rasizmus zo strany detských fanúšikov Sparty, ktorí počas zápasu bučali na Glena Kamaru.

ČR Futbal Európska liga 2. kolo A Skupina Čítajte viac Česko sa hnevá. Minister si volá britského veľvyslanca na koberec

Kamara je tŕňom v oku českých fanúšikov po tom, ako sa v marci dostal do konfliktu s obrancom Slavie Ondřejom Kúdelom.

Stredopoliar tmavej pleti obvinili českého reprezentanta z rasistickej urážky a hoci chýbali dôkazy, Kúdela dostal 10-zápasový dištanc a musel vynechať aj EURO.

Trest dostala aj Sparta, jej ultras sa prezentovali rasistickými gestami v augustovom zápase proti Monaku.

UEFA uzavrela Pražanom polovicu štadióna, ale neskôr rozhodla, že stretnutie proti slávnemu škótskemu klubu môžu sledovať deti. Presne 10-tisíc detí.

Domáci boli z ich povzbudzovania nadšení.

„Neviem, či som v živote zažil lepšiu atmosféru. Už počas rozcvičky mi behali zimomriavky po chrbte. Deti boli skvelé, verím, že sme ich potešili výhrou,“ vravel po zápase slovenský reprezentant Dávid Hancko, ktorého presná hlavička rozhodla o výsledku.

Futbal Európska liga Skupina Hancko Rangers Čítajte viac Rangers pokľakli na Letnej, Kamara nedohral. Sparta ďakuje Hanckovi

Britské médiá a osobnosti však mali na správanie detských fanúšikov Sparty iný názor. Ich bučanie smerom ku Kamarovi a ostatným hráčom Rangers označili za rasizmus.

„UEFA rozpráva o rešpekt, ale aký rešpekt dostal Kamara od fanúšikov Sparty? A je jedno, či sú to deti alebo dospelí. Rasizmus je škvrnou nielen na futbale, ale na celej spoločnosti. Najmä vo východnej Európe s tým majú veľký problém,“ reagoval bývalý kouč Celticu Glasgow Neil Lennon.

Na stranu Sparty a jej fanúšikov sa postavili aj českí novinári.

"Bučanie je v spojení s futbalom bežná vec. Je to explicitné vyjadrenie jasných antipatií, povedzme aj určitej formy nenávisti. Ale rasizmus? No tak…

Vysvetlenie atmosféry na Sparte v dueli s Rangers je iné, oveľa jednoduchšie. Kamaru jednoducho ľudia v Česku nemajú radi. Majú pocit, že predovšetkým vďaka nemu bol Kúdela nespravodlivo potrestaný," píše v komentári Jan Vacek z Blesku .

ČR Futbal EL 4. kolo H Skupina sparta Čítajte viac Sparta sa tvrdo postavila za deti na tribúne. Na ostrovy poslala jasný odkaz

Podobného názoru je aj skúsený Pavel Dosadil z portálu Sport.cz .

"Deti na neobľúbeného hráča reagovali rovnako, ako sa na všetkých štadiónoch sveta píska a reaguje na hráčov, ktorí nie sú u časti divákov z akéhokoľvek dôvodu v obľube. Svoje o tom vedia aj rozhodcovia či tréneri, ktorí sa stávajú rovnakým terčom nepríjemných prejavov.

Ale obviňovať deti od šiestich do štrnástich rokov z rasizmu? To už snáď Kamarov právnik Anwar a jemu podobní preháňajú. Celé roky sa na Letnej pískalo a nadávalo na Davida Limberského, teraz jeho štafetu prevzal Tomáš Malinský. Majú si snáď vo svetle Anwarovej rétoriky tiež najať advokátov a po každom takomto zápase žalovať?" pýta sa Dosadil.

Isté je, že kauza bude mať dohru, pretože Rangers poslali sťažnosť na UEFA. Požadujú, aby disciplinárka „detský rasizmus“ prešetrila.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #futbal #Sparta #rasizmus #Rangers