Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sparta sa tvrdo postavila za deti na tribúne. Na ostrovy poslala jasný odkaz

Vedenie futbalovej Sparty Praha po zápase Európskej ligy proti Glasgow Rangers (1:0) dôrazne odmieta obvinenia britských fanúšikov aj médií z rasizmu jej fanúšikov.

01.10.2021 16:20
ČR Futbal EL 4. kolo H Skupina sparta Foto: ,
Futbalisti Sparty Praha na archívnej snímke.
debata (36)

Na štvrtkovom súboji na Letnej bolo v hľadisku takmer 11-tisíc ľudí, ale drvivú väčšinu z nich tvorili deti vo veku 6 – 14 rokov, keďže dospelí fanúšikovia tradičného českého klubu nesmeli na štadión v dôsledku trestu od Európskej futbalovej únie.

„Urážanie detí v online priestore a médiách je neakceptovateľné, zúfalé a smiešne,“ ohradila sa Sparta Praha vo svojom vyhlásení, cituje z neho aj portál iDnes.cz. Spartu v tomto názore podporil aj šéf Slavie Praha Jaroslav Tvrdík. „Súhlasím a plne podporuje vyhlásenie Sparty Praha,“ napísal Tvrdík na sociálnej sieti.

Glen Kamara Čítajte viac Kamaru na Sparte vybučali deti. Škóti idú opäť vyskočiť z kože

"Je neuveriteľné, že po zápase sledujeme útoky na nevinné deti a čelíme neopodstatneným obvineniam z rasizmu. Bohužiaľ, musíme čítať zúfalé útoky právnika Aamera Anwara, ktorý sa pohybuje za hranicou dovoleného. V Česku by sa jeho správaním už zaoberala advokátska komora.

Na jeho online šikanu by si mala posvietiť príslušná inštitúcia v Škótsku. Vyvolávanie xenofóbnych tendencií a slovné útoky na bezbranné deti sú za hranicou morálky a slušnej výchovy," dodávajú predstavitelia pražského tímu.

Zároveň sa obrátili na zástupcov tímu Glasgow Rangers. „Žiadame vás, aby ste zastavili vytváranie xenofóbnej atmosféry voči našim deťom, našej krásnej krajine a jej obyvateľom,“ napísali Sparťania.

Glen Kamara Čítajte viac Briti opäť riešia Česko. Detské bučanie na Kamaru bol vraj rasizmus

Český zdroj dodáva, že tréner Rangers Steven Gerrard žiadny rasizmus na tribúnach nepostrehol, lebo sa sústredil na hru. Niekdajší skvelý hráč a kapitán FC Liverpool však dodal, že ak sa to predsa len stalo, je z toho sklamaný a prekvapený. „Ak urážky mierili na Glena Kamaru, som nesmierne sklamaný,“ skonštatoval Gerrard.

Práve fínsky stredopoliar tmavej pleti Kamara (proti Sparte musel predčasne dolu z ihriska v 74. min po druhej žltej karte) bol v uplynulej sezóne aktérom roztržky medzi ním a obrancom Slavie Praha Ondřejom Kúdelom vo vyhrotenom závere osemfinálovej odvety Európskej ligy v Glasgowe.

Kamara tvrdil, že Kúdela ho rasisticky urazil. Ten pripustil, že z jeho úst zaznel vulgarizmus na adresu súpera, ale nič rasistické. Neskôr po zápase Kamara Kúdelu fyzicky napadol päsťami do tváre a od DK UEFA dostal trest na tri zápasy. Kúdela však za rasizmus, ktorý reálne nebol dokázaný, dostal stopku na desať zápasov.

Futbal Európska liga Skupina Hancko Rangers Čítajte viac Rangers pokľakli na Letnej, Kamara nedohral. Sparta ďakuje Hanckovi

Štvrtkový súboj 2. kola skupinovej fázy EL Sparta – Rangers rozhodol gólom slovenský reprezentačný obranca Dávid Hancko. Na ľavej strane obrany Sparty odohral celý zápas, útočník Lukáš Haraslín bol na ihrisku 75 minút. Český zástupca je v tabuľke A-skupiny EL na druhom mieste so štyrmi bodmi za 6-bodovým francúzskym Lyonom. Glasgow Rangers je posledný bez bodu.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #Glasgow Rangers #Glen Kamara