Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Weiss zažil eufóriu i pád. So Slovanom zaútočí na rekord

Futbalisti Slovana Bratislava si štvrtý raz zahrajú v skupine v pohárovej Európe. Tri razy sa predstavili o poschodie vyššie - v Európskej lige.

16.09.2021 06:00
SR futbal EL odveta play off Slovan Olympiakos BAX Foto: ,
Vladimír Weiss st.
debata

Teraz sa postupne prepadli do hlavnej súťaže novoutvorenej Konferenčnej ligy. Dnes ju odštartujú doma s FC Kodaň, ktorý im vytiahli z prvého výkonnostného koša. Zápas sa začína o 18.45.

Radosť cítil len chvíľu

Vystúpenia slovanistov v skupinách nepriniesli doteraz nijaké terno. V osemnástich stretnutiach vybojovali jediné víťazstvo. Pred dvoma rokmi zdolali Besiktas (4:2) a remizovali s Bragou (2:2), štyri body im stačili na tretie, nepostupové miesto v K-skupine.

Hrozivo dopadli prvé dve účasti belasých v skupine Európskej ligy. Pred desiatimi rokmi v konkurencii Bilbaa, Salzburgu a Paríža St. Germain získali jediný bod (s PSG hneď v úvodnom zápase). V tom čase sedel na lavičke tiež Vladimír Weiss a neskrýval sklamanie.

SR futbal EL odveta play off Slovan Olympiakos BAX Čítajte viac Weiss hanil aj chválil. Rozhodca nemal cit, hráči vraj odohrali najlepší zápas

Jeho zverenci podali najlepší výkon až na záver programu v skupine so Salzburgom na Pasienkoch. „Aspoň chvíľu som cítil radosť z futbalu,“ povzdychol si Weiss. Jeho tím viedol už v 6. minúte 2:0, ale nakoniec podľahol 2:3…

O tri roky neskôr, už s trénermi Strakom a Chovancom, to bola ešte väčšia pohroma. V skupine s Neapolom, Bernom a Spartou nezískali belasí ani bod (skóre 1:20!).

Lincoln, Kodaň, PAOK

Najúspešnejší slovenský tréner v ére samostatnosti zažil v Európe aj lepšie časy. Nie však so Slovanom, ale ešte skôr s Artmediou Petržalka. V skupinovej fáze Ligy majstrov na jeseň 2005 do posledných minút bojovala o postup do osemfinále.

„Ťažko sa porovnáva Artmedia so Slovanom. Sú to dva rozdielne tímy v dvoch rôznych časových obdobiach. Prvé mužstvo som si pripravoval dlhšie. Bolo vhodne doplňované, nemalo slabé miesto. Teraz máme mladší tím, potrebuje získať skúsenosti. Bude s ním ešte veľa práce,“ tvrdil v decembri 2011.

Túto avizovanú prácu nedokončil, nevydržal v Slovane ani rok a v júli 2012 po zlom štarte do sezóny sám odstúpil…

SR futbal FL 7. kolo DAC Slovan Bratislava TTX Čítajte viac Šláger ako z partesu. Aj pápeža vraj môže mrzieť, že na ňom nebol

Túto jeseň by si mohol Slovan bilanciu vylepšiť a získať v skupine rekordný počet bodov. Dva razy sa stretne s gibraltarským Lincolnom a papierové predpoklady mu pripisujú dve víťazstvá.

Bez šancí však nemusí byť ani v súbojoch s ďalšími tímami skupiny – Kodaňou či PAOK Solún. Nad gréckym tímom už vyhral (2:1) v play-off Európskej ligy 2019/20 a otvoril si cestu do skupiny.

Tréner očakáva otvorený zápas

Dnešný súboj naznačí, aké sú šance slovenského majstra. Weiss po žrebe tvrdil, že F-skupina nie je ani najťažšia, ani najľahšia.

„Kodaň i PAOK sú atraktívne tímy a prilákajú divákov do hľadiska. Budú to otvorené zápasy, doma bude každý z týchto tímov favoritom. Uvidíme, čo sa nám podarí uhrať vonku. Budeme bojovať a pokúsime sa postúpiť,“ sľúbil tréner.

pjimage Čítajte viac Pročko vynáša súkromnú poštu. Brankár Slovana mu poslal nepekné veci

FC Kodaň je trinásťnásobný majster Dánska, naposledy sa tešil z titulu pred dvoma rokmi. V uplynulej sezóne vybojoval tretie miesto, ale aktuálnu začal vo veľkom štýle.

Po ôsmich kolách vedie tabuľku bez prehry (20 b.) a už v štyroch zápasoch neinkasoval. Španiel Pep Biel vedie tabuľku ligových strelcov (5 gólov) a dánsky mladík Jonas Wind je druhý (4).

Pred štyrmi rokmi na Kodaň narazila Žilina v 2. predkole Ligy majstrov a vypadla. Doma podľahla 1:3 a v odvete na štadióne Parken jej výhra 2:1 nestačila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss st.