Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vrchol pokrytectva, znie z kancelárie prezidenta. Kúdelovi vraj hrozí väzenie

Kancelár českého prezidenta Vratislav Mynář vyjadril v oficiálnom liste Disciplinárnej komisii UEFA nesúhlas s výškou trestu pre futbalistu Ondřeja Kúdelu.

15.04.2021 15:30 , aktualizované: 18:15
Ondřej Kudela Foto: ,
Ondřej Kúdela.
debata (46)

Obranca Slavie Praha dostal v stredu od disciplinárky dištanc na desať zápasov za údajnú rasistickú urážku Glena Kamaru v dueli Európskej ligy proti Glasgowu Rangers.

Trest platí aj pre reprezentáciu a príde tak o účasť na EURO 2020.

"Odsudzujete slušného človeka bez jediného dôkazu. Znemožňujete športovcovi plniť si sen v Európskej lige.

To všetko iba preto, aby ste naplnili zvrátené očakávania úzkej skupiny aktivistov a klubu neschopného víťaziť na ihrisku, o to viac však vykrikujúcim prázdne a ublížené frázy o rasizme," citoval z Mynářovho listu pre predstaviteľov UEFA portál iDnes.cz.

Kúdela rasistický podtón incidentu s Kamarom naďalej odmieta a spolu s právnikmi zvažuje podať odvolanie voči verdiktu disciplinárky.

„Podotýkam, že ide o rasizmus nepreukázaný a domnelý. Aj samotný inšpektor UEFA spochybňoval, že Ondřej Kúdela predniesol rasistický výrok,“ upozornil Mynář na správu vyšetrovateľa, ktorý predtým informoval, že neexistujú presvedčivé dôkazy o obsahu výroku českého hráča smerom ku Kamarovi.

Šéf kancelárie českého prezidenta porovnal aj tresty, ktoré po zápase dostali hráči Rangers. Kamara, ktorý Kúdelu po stretnutí fyzicky napadol v útrobách štadióna, dostal zákaz činnosti iba na tri zápasy.

Štyri duely si nezahrá Kemar Roofe, hoci hrozivým faulom spôsobil brankárovi Slavie Ondřejovi Kolářovi zlomeninu v oblasti čelnej dutiny.

„Súper sa po druhom inkasovanom góle správal hrubo, nešportovo a frustrovane. Českí športovci boli súperom po konci zápasu napadnutí vnútri štadióna a neboli vpustení do kabín,“ uviedol v tejto súvislosti Mynář.

Podľa kancelára, ktorý má podľa iDnes.cz rovnako ako český prezident Miloš Zeman k športu i k Slavii blízko, sa z boja proti rasizmu v podaní UEFA stal „boj neúspešných proti úspešným, vrchol pokrytectva, pozitívnej diskriminácie a trápne nadbiehanie hlúpym trendom.“

Voči dištancu Kúdelovi sa ohradil aj predseda predstavenstva Slavie Praha Jaroslav Tvrdík. Zdôraznil, že ospravedlnenie klubu Kamarovi neznamená, že český šampión a štvrťfinalista EL priznáva rasizmus svojho hráča.

"Ospravedlnili sme sa, ale len z diplomatických dôvodov. Uznávame, že Kúdela za Kamarom vôbec nemal chodiť a niečo mu hovoriť.

Bola to naša jediná chyba, ale nebudeme sa správať ako hráči Rangers. V tejto vojne proti UEFA a Veľkej Británii nemôžeme uspieť, už teraz ako klub dosť krvácame," napísal Tvrdík na twitteri.

Škótska polícia chystá obvinenie

Škótska polícia sa podľa Kamarovho právnika chystá obviniť Kúdelu z rasistického správania. Hrozí mu tak až polročné väzenie. Britská BBC vo štvrtok informovala, že polícia prijala správu o obvinení z rasizmu.

Slavia vo štvrtok večer bez Kúdelu padla vo štvrťfinálovej odvete Európskej ligy na domácej pôde s Arsenalom 0:4 a medzi štyri najlepšie tímy európskej futbalovej súťaže číslo 2 sa nedostala.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Slavia Praha #Ondřej Kúdela #Glen Kamara #Vratislav Mynář