Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápas Rangers - Slavia sa neskončil. Škóti žiadajú pre Kúdelu šialený trest

Celý osemfinálový duel Európskej ligy medzi Glasgowom Rangers a Slaviou Praha (0:2) zatienil jeden jediný moment. Na konci duelu, v ktorom bol český majster jednoznačne lepší a zaslúžene postúpil, sa medzi hráčmi spustila roztržka.

22.03.2021 09:24
Rangers, Slavia Foto: ,
Roztržka medzi hráčmi Glasgowa Rangers a Slavie Praha.
debata (78)

A na jeho konci padlo obvinenie z rasizmu. Previnilcom má byť Ondřej Kúdela. Poškodený Glen Kamara.

Dvojzápas druhej najprestížnejšej európskej súťaže tlie aj päť dní po jeho konci. Napríklad cez víkend sa hralo v Škótsku slávne derby Old Firm medzi Rangers a Celticom.

Hráči pred duelom zostali stáť na znak protestu. A Kamaru sa zastal aj kapitán veľkého rivala.

Obeť rasového násilia?

Incident má však jeden háčik. Slová, ktoré kričal Kúdela Kamarovi do ucha, nemôže nikto potvrdiť. Čech sa bráni a tvrdí, že nič také nepovedal. Rodák z fínskeho Tampere, že Čech klame. A do boja povolal aj právnika.

"Veľa hráčov v poslednom roku pred zápasmi pokľaklo, aby vyjadrilo solidaritu s tými, ktorí boli obeťami rasového násilia. Videli sme aj množstvo kampaní UEFA, ale celá vec sa nikam neposúva, " hnevá sa Kamarov právny zástupca Aamer Anwar.

V rozhovore pre škótsky The Sun preto vyzval k exemplárnemu trestu: „Hráč Slavie by mal dostať minimálne ročný alebo dvojročný zákaz činnosti. A klub, ktorý jeho vinu popiera, by mala zasiahnuť poriadna pokuta,“ poznamenal.

V disciplinárnom poriadok UEFA sa píše, že v prípade preukázanie rasistických či homofóbnych urážok nasleduje najmenej desaťzápasový trest či zákaz činnosti na inak vymedzené obdobie.

UEFA zatiaľ dáva dohromady všetky relevantné podklady. Podľa svojho hovorcu však vie o údajných rasistických nadávkach i následnom napadnutí Kúdelu v útrobách štadióna.

Zákrok ako v bojových športoch

A čo Slavia?

Tá zasa pripravuje trestné oznámenie kvôli napadnutiu Kúdelu, ku ktorému vraj došlo dávno po konci zápasu. Svedkom mal byť aj tréner Rangers, legendárny Steven Gerrard.

V nedeľu sa k incidentu vyjadril aj tréner českého klubu Jindřich Trpišovský. Označil ho za najhorší, aký kedy vo futbale zažil.

„Aj prehrávať sa musí vedieť. Bol to diametrálny rozdiel v porovnaní s Leicesterom a trénerom Brendanom Rodgersom. Tí to napriek prehre a vyradeniu dokázali,“ porovnal správanie sa dvoch ostrovných klubov.

Jindřich Trpišovský s tímom Slavie na tréningu. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Jindřich Trpišovský Jindřich Trpišovský s tímom Slavie na tréningu.

Pripomenul aj brutálny faul na brankára Ondřeja Kolářa. Český gólman po ňom zostal otrasený, s prasknutou čelovou kosťou a – pochopiteľne – musel z ihriska dole. Trpišovký ho opísal takto:

„Bol to zákrok ako v bojových športoch. Lenže tam sú na niečo také pripravení. A navyše nemajú na nohách kopačky. Nehovoriac o tom, že proti sebe nejdú v plnej rýchlosti. Mohlo to dopadnúť stokrát horšie,“ vrátil sa k situácii po ligovom zápase s Opavou.

A ihneď premostil na dianie v útrobách štadióna, kde mal zápas dohru.

"Práve preto sme išli päťdesiat minút po skončení stretnutia na schôdzku, o ktorú nás tréner Rangers požiadal. Boli sme v tom, že chcú za účasti zástupcov UEFA situáciu vyriešiť.

Lenže v tuneli sa Kamara bez jediného slova vrhol päsťami na Kúdela a potom utiekol. Stál som dva metre od toho," vyjadril sa Trpišovský vôbec prvýkrát k dianiu v Ibrox Parku.

Jedno je isté. O tomto zápase sa ešte bude hovoriť. Aj na pôde UEFA, ktorá v pondelok dostala na stôl správy zo stretnutia od delegátov aj hlavného rozhodcu.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Slavia Praha #Glasgow Rangers #Jindřich Trpišovský #Ondřej Kúdela