Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako keď Ledecká vyhrala olympiádu. Slavia oslavuje zázrak

Ako robiť svetový futbal v skromných stredoeurópskych podmienkach? Recept núka Slavia Praha.

26.02.2021 08:15
Slavia Praha Foto: ,
Futbalisti Slavie Praha oslavujú postup cez Leicester City.
debata

Pred ôsmimi rokmi boli jediný bod od vypadnutia do druhej ligy. Vraj sa vtedy vo Vršoviciach poriadne kričalo, nadávalo a búchalo po stole.

Jedným z hráčov, ktorý si to pamätajú, je Tomáš Souček. Vtedy 18-ročný stredopoliar príliš veľa šancí nedostal, ale neskôr sa stal symbolom úspechu i dlhodobej práce Slavie.

Dnes je stredopoliarom West Hamu United. Patrí k najlepším hráčom tímu i ligy. Včera na diaľku oslavoval úspech svojich spoluhráčov.

Slavia totiž v odvete (prvý zápas doma remizovala 0:0) vyhrala 2:0 na ihrisku tretieho tímu anglickej ligy Leicestru. A Souček pri tom nesmel chýbať.

Uprostred oslavujúcich hráčov Slavie – bol medzi nimi aj slovenský reprezentant Jakub Hromada – držal asistent trénera Zdeněk Houštecký nad hlavou mobilný telefón.

Na druhej strane sa s bývalými spoluhráčmi radoval cez FaceTime práve Souček oblečený v zošívanom drese.

„Bol s nami a fandil nám. Je to pre nás obrovský úspech, prežívame eufóriu. Zdolať špičkový tím ako Leicester? Mám len slová chvály,“ vravel českým médiám Lukáš Provod.

Dvadsaťštyriročný stredopoliar je po Simonovi Delim (ten sa medzičasom do Slavie vrátil), Tomášovi Součkovi či Vladimírovi Coufalovi (obaja West Ham) ďalším ašpirantom na veľký prestup. Z Česka do jednej z top piatich svetových líg.

A to je sú v kádri ešte brankár Ondřej Kolář či devätnásťročný supertalent zo Senegalu Abdallah Sima, ktorého prestupová čiastka sa môže vyšplhať k 30 miliónom eur. Práve on uzavrel skóre duelu s Leicestrom nechytateľnou strelou

"Dostal som skvelý center. Nezostávalo nič iné, iba ho premeniť. Trhal by som si vlasy, keby sa mi to nepodarilo. Každý takýto gól je životný. Snáď prídu ďalšie.

Keď som šiel do Slavie, bola to rozprávka. Postúpili sme cez Leicester a ja som dal gól. Neuveriteľné," tešil sa strelec víťazného gólu Provod.

Koncepčná práca Slavie už dlhodobo slávi úspech a ťaží z nej aj česká reprezentácia, ktorej kostru tvoria bývalí či súčasní hráči Slavie.

Štvrtkový úspech nie je dielom náhody. Veď napríklad vlani v osemfinále Európskej ligy vyradila Sevillu a potom vo štvrťfinále poriadne vystrašila Chelsea.

Úradujúci český majster kondične i takticky predčil hviezdneho súpera a znova sa ukázalo, že neľahké tréningové metódy Jindřicha Trpišovského slávia úspech.

"Je to zázrak, podobný tomu, keď Leicester v roku 2016 vyhral Premier League. Je to ako keď Ledecká vyhrala olympiádu.

Tá priepasť medzi anglickým a českým futbalom je obrovská. Ani si poriadne neuvedomujem, čo sme dosiahli," hľadal slová Trpišovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #Slavia Praha #Leicester City