Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Potupná rozlúčka s Európou. DAC schytal v Linzi sedmičku

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda sa s účinkovaním v Európskej lige UEFA 2020/2021 rozlúčili v 3. predkole. Nad sily zverencov trénera Bernda Storcka bol rakúsky LASK Linz, na pôde ktorého utrpel posledný slovenský zástupca v súťaži debakel 0:7.

24.09.2020 22:22
Dunajská Streda, smútok Foto: ,
Sklamaní futbalisti Dunajskej Stredy po debakli v Linzi.
debata (82)

Po prvom polčase štvrtkového duelu viedli domáci 2:0 vďaka presným zásahom Marka Raguža.

Po zmene strán sa duel zmenil na exhibíciu, do streleckej listiny sa postupne zapísali aj Petar Filipovič, Peter Michorl, Andreas Gruber, Husein Balič a Thomas Sabitzer.

LASK Linz nastúpi v play off, ktoré je na programe vo štvrtok 1. októbra, na ihrisku víťaza súboja medzi Sportingom Lisabon a škótskym Aberdeenom.

Žreb skupinovej fázy EL sa uskutoční v piatok 2. októbra o 13.00 h v Nyone.

3. predkolo Európskej ligy UEFA 2020/2021:

LASK Linz – FC DAC 1904 Dunajská Streda 7:0 (2:0) – na 1 zápas, LASK Linz postúpil do play off
Góly: 6. a 16. Raguž, 47. Filipovič, 51. Michorl, 53. Gruber, 55. H. Balič, 77. Sabitzer. ŽK: Kružliak, ČK: 48. Blackman (DAC). Rozhodovali: Brisard – Pages, Debart (Fr.), bez divákov.
LASK: Schlager – Wiesinger, Trauner, Filipovič (58. Ramsebner) – Ranftl, Holland, Michorl, Renner – Gruber (58. Reiter), H. Balič (72. Sabitzer) – Raguž
DAC: Jedlička – Blackman, Müller, Kružliak, Davis – A. Fábry (36. Beskorovaj­nyj), Schäfer, A. Balič – Kalmár – Divkovič (60. Bednár), Ramirez (60. Nicolaescu)

Debakel Dunajskej Stredy v Linzi Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Rozcvička hráčov a štadión bez divákov pred...

Domáci vyslali prvú strelu na bránku už v 1. minúte, s pokusom Ranftla ale nemal Jedlička veľa práce. Hosťom od začiatku stretnutia robil veľké problémy vysoký pressing súpera, vďaka ktorému si LASK vytvoril prevahu a v 6. minúte ju pretavil do strelenia vedúceho gólu.

Obrana DAC nezachytila center Michorla, Raguž si na hranici ofsajdu spracoval loptu a popri Jedličkovi ju poslal do siete – 1:0. Hráči LASK-u pokračovali v aktívnom napádaní neistej rozohrávky súpera a v 16. minúte sa im podarilo zdvojnásobiť náskok.

Svoje kanonierske schopnosti opäť potvrdil Raguž, ktorý si tentoraz šikovne zbehol za chrbát obrany a do centra Grubera sa vložil efektným a najmä gólovým halfvolejom – 2:0.

Dunajskostredčanom vôbec nevyšiel vstup do zápasu a k väčšej aktivite ich neprebral ani druhý inkasovaný gól. Naopak, v 22. minúte sa mohol Raguž tešiť z hetriku, po rohovom kope však z tesnej blízkosti nenamieril hlavou medzi žrde.

V 28. minúte mohol vliať nádej pre DAC Divkovič, ktorý sa pekne zbavil Wiesingera, ale na brankára Schlagera už nevyzrel. V prvom polčase to bol iba jeden z mála ofenzívnych zábleskov zo strany DAC, ktorý v Linzi nepripomínal suveréna z Fortuna ligy.

Akúkoľvek snahu hostí zabojovať o postup zmarili úvodné minúty druhého dejstva. Najskôr po rohu Michorla zvýšil na 3:0 presnou hlavičkou k bližšej žrdi Filipovič a v 48. minúte oslabil DAC frustrovaný Blackman, ktorý za nešetrný zákrok pri autovej čiare videl od hlavného rozhodcu Brisarda červenú kartu.

Aby toho nebolo pre zdecimovaných hostí málo, v 51. minúte namieril presne z hranice šestnástky Michorl – 4:0 a o dve minúty potrestal zmätky v defenzíve Gruber – 5:0. Jedlička si síce siahol na loptu, ale nezabránil jej ceste do siete. Domáci boli pri chuti a do čoho kopli, to spadlo do bránky. Potvrdilo sa to aj v 55. minúte, keď z 20 metrov napriahol H. Balič a zvýšil už na 6:0.

Storckovi zverenci boli zrelí „na uterák“, v 62. minúte ich zachránila žrď, ktorá zazvonila po delovke H. Baliča. V zostávajúcom priebehu stretnutia aktivita LASK-u mierne opadla, napriek tomu si jeho hráči vytvorili pár príležitostí, ktoré ešte vyústili do gólu Sabitzera – 7:0.

Brankár Dunajskej Stredy Martin Jedlička po... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Martin Jedlička Brankár Dunajskej Stredy Martin Jedlička po jednom z inkasovaných gólov.

DAC si pri svojej premiére v 3. predkole EL odniesol z Rakúska trpkú prehru, po vypadnutí sa však môže naplno sústrediť na boj o titul v domácej súťaži.

Dominik Thalhammer, tréner Linzu: „Sme spokojní, pred súperom sme mali rešpekt, analyzovali sme hru Dunajskej Stredy. Odohrali sme veľmi dobrý zápas, na trávniku sme pôsobili suverénne. V prvom polčase sme možno mali trocha problémy, po zmene strán sme to jasne zvládli.“

Bernd Storck, tréner D. Stredy: „Nechcem hovoriť o detailoch, doteraz to pre nás bola fantastická sezóna. Tento súper bol pre nás veľmi silný. Musíme sa poučiť z tohto zápasu, máme mladé mužstvo. V obrane musí pracovať celé mužstvo, nesmieme dostávať takéto góly. Chceme pokračovať v predchádzajúcich výkonoch z tejto sezóny, proti Jabloncu sme hrali na najvyššej možnej úrovni. V budúcom ročníku sa vrátime silnejší.“

Hráči LASK Linz sa tešia z víťazstva nad... Foto: TASR, Jaroslav Novák
LASK Linz, radosť Hráči LASK Linz sa tešia z víťazstva nad Dunajskou Stredou.

Zsolt Kalmár, kapitán D. Stredy: „Nechcem hovoriť o zápase, musíme to brať pozitívne. Urobili sme všetko, čo sa dalo, vedeli sme, že proti nám stojí dobrý tím so skúsenosťami. Musíme sa koncentrovať na budúcnosť, na domácu ligu. Musíme sa držať našej cesty, spoločne víťazíme a spoločne prehrávame. Stali sa chyby, nechceme však konkretizovať, kto ich urobil. Dokážeme sa posunúť na vyššiu úroveň.“

Zdroj: RTVS

82 debata chyba
Viac na túto tému: #DAC Dunajská Streda #LASK Linz