Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci na pôde súperov. Kto sa pripojí k Slovanu?

Slovenský futbal bude mať určite zastúpenie v 2. predkole Európskej ligy. Predstaví sa v ňom Slovan Bratislava, ktorý v aktuálnom ročníku Ligy majstrov síce neodohral nijaký zápas, ale vypadol. Bude pokračovať v Európskej lige.

26.08.2020 23:41
Dunajská Streda, Trnava Foto: ,
Futbalisti aktuálneho lídra slovenskej ligy - Dunajskej Stredy - sa predstavia na severe Európy. Ich súperom bude islandský HF Hafnarfjördur.
debata (1)

O tom, kto sa k nemu pridá, sa rozhodne vo štvrtok. Belasí síce požiadali UEFA, aby odložila zápas v Berne, kde Young Boys privítali v utorok Klaksvík. Športový arbitrážny súd odvolaniu Slovana nevyhovel a v platnosti zostala kontumácia zápasu s tímom z Faerských ostrovov.

V 1. predkole druhej najvýznamnejšej klubovej súťaže nastúpia tri slovenské tímy. Všetky cestovali za súpermi. Hrá sa opäť na jeden zápas. Poučení tým, čo zažil Slovan, venovali zvýšenú pozornosť najmä testovaniu hráčov na COVID-19.

DAC: Tréneri súpera známejší ako hráči

Aktuálny líder slovenskej ligy – dunajskostredský DAC – sa predstaví na severe Európy. Jeho súperom bude islandský tím HF Hafnarfjördur.

Jedna z opôr tímu Dominik Kružliak má skúsenosť s islandským futbalom. Stretol sa s ním v kvalifikačnom zápase reprezentácie do 21 rokov. „Prehrali sme na pôde súpera 0:2, dúfam, že teraz to bude opačne. Islandské tímy preferujú silový futbal, zápas nemá favorita, ale verím, že vyhráme a postúpime,“ zdôraznil Kružliak.

Súperi skončili v minulom ročníku vo svojich súťažiach na treťom mieste. Osemnásobný majster Islandu Hafnarfjördur stavia najmä na domácich hráčoch, v DAC majú prevahu cudzinci. Akiste aj preto je káder slovenského tímu podľa transfermarktu asi štyri razy drahší – vyčíslili ho na vyše deväť miliónov eur.

Islanďanov vedie nová trénerská dvojica Eidur Gudjohnsen a Logi Ólafsson, ktorá je známejšia ako hráči súčasného kádra. Prvý si v kariére zahral aj za Barcelonu a Chelsea, považujú ho za jedného z najlepších v histórii islandského futbalu, druhý viedol o. i. aj národný tím svojej krajiny.

Žilina: Návrat po troch rokoch

Žilinským futbalistom generálka na pohárový zápas nevyšla. V lige podľahli na pôde Pohronia (1:2). Teraz ich čaká waleský tím The New Saints.

MŠK sa vracia do európskej súťaže po troch rokoch. Na jeseň 2017 sa predstavil v Lige majstrov a neprešiel cez prvého súpera – FC Kodaň.

„Súper má bojovné mužstvo, ktoré vie hrať futbal,“ vyjadril sa tréner MŠK Pavol Staňo. „Má aj svoju kvalitu a očakávam, že nám bude robiť problémy, bude to ťažký zápas. Musíme ho odmakať na sto percent, potom by nám to mohlo priniesť úspech.“

Tréner videl viaceré staršie stretnutia The New Saints s tímami v európskych súťažiach.

„Neboli to jednoduché zápasy pre jeho súperov…“ potvrdil.

Súper veľa z domáceho prostredia nevyťaží. V hľadisku nebudú diváci a hrá sa na umelej tráve, na ňu sú Žilinčania zvyknutí.

Ružomberok: Problémy s gólmi

Ružomberský tím sa tretí raz predstaví v Európskej lige v uplynulých štyroch rokoch. Zo slovenských zástupcov narazí na najzvučnejšieho súpera – Servette Ženeva. V minulom ročníku skončila na štvrtom mieste silnej švajčiarskej ligy.

Podobne ako vlani začal domácu súťaž zle, z tímov, ktoré odohrali štyri zápasy, ešte ako jediný nevyhral. Tréneri sa dlhodobo sťažujú na neefektívnosť, mužstvu chýbajú góly.

To je tradičný problém. Napríklad v Európskej lige v štyroch predchádzajúcich zápasoch mužstvo neskórovalo. Vlani podľahlo dva razy Levski Sofia (0:2), pred dvoma rokmi Evertonu (0:1).

„Každý náš hráč musí podať stopercentný výkon a v tom prípade môžeme prekvapiť,“ vyjadril sa tréner Ján Haspra pred súbojom s tímom, ktorý má v zbierke 17 švajčiarskych titulov. Chýbať mu budú traja hráči – Regály, Kojnok a Kostadinos, ktorí sa v úvode sezóny objavili v základnej zostave.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #MFK Ružomberok #DAC Dunajská Streda