Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zázrak, ktorý odpratal mastodontov. Túto Sevillu môže prekonať iba ďalšia Sevilla

FC Sevilla a Európska liga je láska na večnosť. A rovnako večné budú vraj aj rekordy, ktoré toto španielske mužstvo dosiahlo v druhej najväčšej klubovej futbalovej súťaži v Európe.

22.08.2020 10:37
Sevilla, radosť Foto: ,
Futbalisti Sevilly po záverečnom hvizde finále Európskej ligy.
debata

Piatkový triumf vo finále ročníka 2019/2020 nad Interom Miláno 3:2 bol šiesty od roku 2006. Žiadne iné mužstvo nehralo v 21. storočí tak často vo finále v pohárovej Európe a žiadne iné nemá stopercentnú bilanciu 6:0.

Čerstvý titul nesie v sebe trénerský rukopis Julena Lopeteguiho. Niekdajší kormidelník Realu Madrid, FC Porto či španielskej reprezentácie až v Seville získal prvý veľký úspech trénerskej kariéry. Od februára potiahol so svojím tímom sériu 21 zápasov bez prehry so zlatým klincom v podobe triumfu v európskom pohári.

Sevilla šiestykrát ovládla Európsku ligu Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Interu pri štadióne v Kolíne.

„Tento klub je veľkolepý a naše víťazstvo skvostné. Hráči verili v seba a odovzdávali si navzájom energiu. Mám ich veľmi rád a to by sa nezmenilo, ani keby sme vo finále neuspeli. Teraz však máme v rukách hlavnú cenu a môžeme ísť oslavovať. Samozrejme, všetko s mierou. Vieme, aká je doba,“ povedal Lopetegui podľa BBC Sports.

Jeho tím v piatok večer v Kolíne nad Rýnom už v 5. min prvýkrát inkasoval, keď sa z pokutového kopu presadil belgický útočný tank Romelu Lukaku. Potom prišli dve nechytateľné hlavičky v podaní holandského reprezentanta Luuka de Jonga a Sevilla po polhodine hry viedla 2:1.

Odpoveď Interu bola dôrazná a rýchla, uruguajský stopér Diego Godín ďalšou vydarenou hlavičkou ešte do prestávky vyrovnal na 2:2. V druhom polčase tempo ochablo a a zasekol sa aj gólostroj na oboch stranách.

O všetkom napokon rozhodla bizarná situácia zo 74. min, keď brazílsky obranca Sevilly Diego Carlos vystrihol nožničky chrbtom k bránke a dezorientovaný Lukaku loptu usmernil za chrbát prekvapeného Samira Handanoviča.

Conte: Necítim ľútosť

Tréner Interu Miláno Antonio Conte napriek prehre vyzdvihol svojich hráčov.

„Necítim ľútosť, lebo hráči odovzdali všetko proti tímu, ktorý je predurčený hrať takéto zápasy a zvládať ich. Práve skúsenosti z veľkých zápasov rozhodli. Trofej sme nezískali, ale najmä mladí hráči získali obrovské skúsenosti v tejto sezóne na európskej scéne. Na tejto ceste môžu pokračovať s väčším sebavedomým,“ skonštatoval Conte.

Sklamaní hráči Interu s Milanom Škriniarom po... Foto: SITA/AP, Friedemann Vogel
Milan Škriniar Sklamaní hráči Interu s Milanom Škriniarom po prehre so Sevillou.

Strieborný medailista z majstrovstiev sveta aj Európy ako člen talianskej Azúrovej squadry tuší, že neúspech vo finále EL ho môže stáť trénerské miesto na San Sire. V najbližších dňoch ho čakajú rozhovory s prezidentom klubu na tému aj jeho budúcnosti.

„Sadneme si po návrate do Milána a s chladnou hlavou zanalyzujeme celú sezónu. Posúdime všetky možnosti a vyberieme tú najlepšiu pre budúcnosť Interu,“ zamyslel sa Conte.

FC Sevilla na domácej scéne nikdy nedosiahne úspechy ani popularitu Realu Madrid a FC Barcelona. Aj preto sa v klube vybrali cestou dosahovania úspechov v Európe. A náramne sa im darí, zhodujú sa španielske médiá.

Aktuálny triumf je o to cennejší, že ho dosiahlo prakticky úplne iné mužstvo než to, ktoré v rokoch 2014, 2015 a 2016 dovŕšilo v EL víťazný hetrik. Celkovo šesť titulov je z historického pohľadu presne dvakrát viac ako má na konte silné trio Atlético Madrid, Juventus Turín, FC Liverpool a aj aktuálne zdolaný finalista Inter Miláno.

"Zázrak menom Sevilla. Nezlomná partia s trhovou hodnotou 219 miliónov eur sa nezľakla takých mastodontov ako sú AS Rím, Manchester United či Inter Miláno a všetkých odpratala z cesty.

Žiadny iný tím nehral toľko veľkých finále v Európe v tomto storočí ako Sevilla," napísal španielsky AS.

„Túto Sevillu môže prekonať iba ďalšia Sevilla. Zrodila sa legenda pre večnosť,“ skonštatovala Mar­ca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Inter Miláno #FC Sevilla