Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škriniar sa z trofeje neteší. Seville k nej pomohol i vlastenec Lukakua

Futbalisti FC Sevilla získali trofej v Európskej lige UEFA 2019/2020. V piatkovom finále v Kolíne nad Rýnom zdolali Inter Miláno 3:2. Slovenský reprezentačný obranca Milan Škriniar presedel celý duel na lavičke náhradníkov zdolaného mužstva.

21.08.2020 23:02 , aktualizované: 23:47
Jesus Navas Foto: ,
Kapitán Sevilly Jesus Navas (s víťaznou trofejou) a jeho spoluhráči oslavujú triumf v Európskej lige.
debata (4)

Už v 5. minúte otvoril skóre milánsky Romelu Lukaku z jedenástky. Dal najrýchlejší finálový gól v ére EL, skóroval v jedenástich dueloch tejto súťaže za sebou, čo je najdlhšia séria v histórii Pohára UEFA/EL.

Potom sa dvojgólovým hrdinom Sevilly stal Luuk de Jong a za Inter vyrovnal na polčasové skóre Diego Godin. Rozhodujúci okamih prišiel v 74. minúte, keď po pokuse Diega Carlosa smolne usmernil loptu do vlastnej siete Lukaku.

Sevilla je rekordér druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaže (predtým Pohár UEFA), keď na triumf premenila po rokoch 2006, 2007, 2014, 2015 a 2016 aj šiestu finálovú účasť. Inter vyhral Pohár UEFA trikrát v rokoch 1991, 1994 a 1998.

Sevilla šiestykrát ovládla Európsku ligu Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Interu pri štadióne v Kolíne.

Finále EL 2019/2020:

Kolín nad Rýnom
FC Sevilla – Inter Miláno 3:2 (2:2)
Góly: 12. a 33. De Jong, 74. Lukaku (vlastný) – 5. Lukaku (z 11 m), 36. Godin. Rozhodovali: Makkelie – Diks, Steegstra (všetci Hol.), ŽK: Diego Carlos, Banega – Conte (tréner), Barella, Bastoni, Gagliardini, bez divákov.
Sevilla: Bounou – Navas, Kounde, Diego Carlos (86. Gudelj), Reguilon – Jordan, Fernando, Banega – Ocampos (71. Munir), De Jong (85. En-Nesyri), Suso (78. Vazquez)
Inter: Handanovič – Godin (90. Candreva), De Vrij, Bastoni – D'Ambrosio (78. Moses), Barella, Brozovič, Gagliardini (78. Eriksen), Young – Lukaku, Martinez (78. Sanchez)
Milan Škriniar (Inter) bol na lavičke náhradníkov

Najväčšia sila Interu spočívala v útočnom dvojzáprahu Lukaku, Martinez, čo sa potvrdilo v úplnom úvode stretnutia. Lukaku v rýchlostnom i silovom súboji prevýšil Diega Carlosa, ktorý ho fauloval v šestnástke a hlavný rozhodca Makkelie nariadil jedenástku.

Sám faulovaný hráč ju premenil prudkou prízemnou strelou po pravej ruke brankára Bounoua. Sevilla sa však nenechala zaskočiť nepríjemným začiatkom a vyrovnala už v 12. minúte. Po dlhej kombinácii odcentroval z pravého krídla Navas, do lopty sa cez Godina „rybičkou“ vložil De Jong a prudkou hlavičkou prepálil Handanoviča v bránke Interu.

Romelu Lukaku z Interu po tom, ako usmernil... Foto: SITA/AP, Lars Baron
Inter, Sevilla Romelu Lukaku z Interu po tom, ako usmernil loptu do vlastnej siete. Vľavo radosť hráčov Sevilly.

Takisto Milánčania sa dokázali po inkasovanom góle veľmi rýchlo otriasť a opäť hrozili, ich tréner Conte reklamoval ruku v súperovej šestnástke natoľko intenzívne, že si vyslúžil žltú kartu. K úrovni zápasu prispievali obe mužstvá a po vyše polhodine hry sa obe presadili po štandardných situáciách.

Najprv v 33. minúte Banega zatočil priamy kop na roh šestnástky, kde Milánčania nestihli pokryť De Jonga a ten hlavou poslal oblúčik ponad Handanoviča a dosiahol už svoj tretí zásah v záverečných dvoch zápasoch sezóny. O tri minúty neskôr padol veľmi podobný gól, len na opačnom konci. Z priameho kopu odcentroval Brozovič, loptu si našiel Godin a hlavičkou nedal šancu Bounouvi.

Tímy nechceli poľaviť po ďalšej gólovej pasáži a spočiatku ani po zmene strán. V 52. minúte mohol dostať Inter druhýkrát v zápase do vedenia Gagliardini, jeho strelu zblokoval Diego Carlos.

Sklamaní hráči Interu s Milanom Škriniarom po... Foto: SITA/AP, Friedemann Vogel
Milan Škriniar Sklamaní hráči Interu s Milanom Škriniarom po prehre so Sevillou.

S pribúdajúcim časom však bolo na aktéroch čoraz viac cítiť ťarchu zodpovednosti prestížneho duelu, hra sa kúskovala aj častými faulami. V 65. minúte unikol Lukaku obrancom Sevilly, vybehnutie si ideálne načasoval Bounou a ľavou nohou zabránil tretiemu gólu vo svojej sieti. Táto chvíľa bola výstrahou a oba tímy mierne utlmili tempo, začali viac vyčkávať a boli opatrnejšie.

Museli myslieť aj na svoje sily, dovtedajšie vysoké nasadenie si vyžiadalo veľkú fyzickú daň. Sevilla dokázala aj napriek tomu opäť skórovať po štandardnej situácii, Banega rozohral priamy kop, v šestnástke predviedol „nožničky“ Diego Carlos a zaskočený Lukaku usmernil loptu do vlastnej siete.

Conte zareagoval trojnásobným striedaním, keď stiahol aj Martineza, ktorý nebol pre protihráčov takou hrozbou ako v predchádzajúcich vystúpeniach. V záverečnej desaťminútovke riadneho hracieho času po neprehľadnej situácii v šestnástke takmer vyrovnal striedajúci Sanchez, na bránkovej čiare zasiahol Kounde.

Sevilla už nepripustila ďalšie nebezpečenstvo a nenechala si vziať víťazstvo.

Hlasy po zápase (zdroj: uefa.com):

Luuk de Jong, autor dvoch gólov Sevilly a Hráč zápasu: „Je to neuveriteľné, v celej súťaži sme hrali náročné zápasy, no zvládli sme ich ako tím. Sme ako rodina, nebolo podstatné, kto nastúpil, bojovali sme jeden za druhého. Tréner mi ráno povedal, že budem v základnej zostave, už predtým som mu vravel, že som pripravený. Vyšlo mi to, hlavičky sú moja špecialita. Prvý center od Navasa bol perfektný, aj Banega poslal skvelú loptu, bol to špeciálny gól.“

Strelec dvoch sevillských gólov Luuk de Jong v... Foto: SITA/AP, Wolfgang Rattay
Európska liga, finále Strelec dvoch sevillských gólov Luuk de Jong v súboji s Diegom Godínom z Interu.

Diego Carlos, autor víťazného gólu Sevilly: „Tento titul je dôležitý pre nás všetkých. Som nesmierne vďačný za všetko, čo pre mňa klub urobil. Som šťastný, idem domov s trofejou, gólom a tehotnou pani!“

Samir Handanovič, brankár Interu: "Sme veľmi sklamaní, ale musíme ísť ďalej. Dúfame, že aj v budúcnosti sa prebojujeme do takýchto veľkých zápasov. V druhom polčase sa to mohlo vyvinúť aj opačne, mali sme šancu dostať sa do vedenia, ale nevyužili sme ju.

Sevilla bola v závere unavenejšia, no vypracovala si možnosť a lopta sa odrazila od Romeluovej nohy. To sa stáva. V budúcej sezóne máme na čom stavať, aj keď teraz to nevyšlo tak, ako sme si naplánovali. Je to škoda, no gratulujem Seville, je to veľmi dobrý tím a opäť to potvrdila. Z prehier sa môžeme veľa naučiť."

Cesta víťaza v play off:

  • šestnásťfinále: CFR Kluž 1:1 (vonku), 0:0
  • osemfinále: AS Rím 2:0
  • štvrťfinále: Wolverhampton Wanderers 1:0
  • semifinále: Manchester United 2:1
  • finále: Inter Miláno 3:2
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Inter Miláno #FC Sevilla #Milan Škriniar