Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nepobláznime sa, krotí emócie Conte. Kolaps, vypli nás, znie zo Šachtaru

V piatkovom finále Európskej ligy UEFA 2019/2020 sa stretnú historicky dva najúspešnejšie kluby súťaže.

18.08.2020 09:01
Antonio Conte, Milan Škriniar Foto: ,
Tréner Interu Antonio Conte po postupe do finále Európskej ligy. V pozadí Milan Škriniar, ktorý do zápasu proti Šachtaru nezasiahol.
debata (1)

Futbalisti Interu Miláno do neho postúpili v pondelok, keď v druhom semifinále na neutrálnej pôde v nemeckom Düsseldorfe nemilosrdne zostrelili Šachtar Doneck 5:0.

V Kolíne nad Rýnom sa Inter v boji o trofej stretne s rekordným päťnásobným víťazom súťaže FC Sevilla, španielsky klub vyradil v nedeľu v Manchester United 2:1.

Slovenský reprezentačný obranca Milan Škriniar sedel iba na lavičke Interu. Po dva góly talianskeho tímu zaznamenali argentínsky útočník Lautaro Martínez a belgický kanonier Romelu Lukaku, ktorý tak skóroval v rekordnom desiatom zápase Európskej ligy za sebou.

Jedným presným zásahom sa prezentoval Danilo D'Ambrosio. Inter je prvý taliansky klub od roku 1999, ktorý sa prebojoval do finále tejto súťaže, ktorá sa vtedy ešte hrala pod názvom Pohár UEFA. Pred 21 rokmi v ňom triumfovala Parma. Sevilla vo finále súťaže ešte nikdy neprehrala,

„Nerazzurri“ v nej doposiaľ získali tri triumfy (1991, 1994, 1998) podobne ako Atlético Madrid, Juventus Turín a FC Liverpool. Inter sa prebojoval do svojho prvého európskeho finále od roku 2010, keď po vedením portugalského kouča Josého Mourinha vyhral Ligu majstrov.

Skóre otvoril v 19. minúte Martínez, no hre v prvom dejstve chýbalo pomerne veľa k atraktivite. V druhom polčase sa to zmenilo najmä čo sa týka gólov. V jeho úvode najprv obranca Interu Alessandro Bastoni trafil pri odkope vo vlastnej šestnástke ruku spoluhráča Roberta Gagliardiniho, ale rozhodca penaltu neodpískal.

V 62. minúte mohol Šachtar vyrovnať, no Junior Moraes hlavičkoval len do rúk brankára Samira Handanoviča. A tak sa k slovu dostal Inter, najprv D'Ambrosio po rohu zvýšil na 2:0 a Martínez druhým gólom v súboji v 74. minúte de facto rozhodol. V závere ešte pridal dva góly belgický kanonier.

"Momentálne sa nám všetko darí, ale musíme takto pokračovať aj ďalej. Rekordy sú na to, aby sa prekonávali, mňa viac zaujíma víťazstvo v súťaži. Musíme dobre zregenerovať a pripraviť sa čo najlepšie na finále. Tímu sa momentálne darí a každý odvádza najlepšie výkony.

V tréningu tvrdo pracujeme. Je to náročné, ale teraz môžete vidieť výsledky tvrdej práce. Chceme v tom pokračovať," povedal pre BT Sport Lukaku, ktorý za Inter počas svojej prvej sezóny strelil už 33 gólov a len jeden mu chýba na vyrovnanie rekordu Brazílčana Ronalda.

Ten počas svojej prvej sezóne v Interi dal 34 gólov a priviedol ho k triumfe v Pohári UEFA v roku 1998. „Som útočník a som tu na to, aby som dával góly,“ dodal belgický reprezentant.

„Bol to neuveriteľný večer, niečo o čom snívate. Dokázali sme, že Inter je pripravený aj vo finále dosiahnuť veľké veci,“ povedal Martínez.

Tréner víťazov Antonio Conte si po vysokej výhre zachoval chladnú hlavu.

Najbohatší futbalisti planéty Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Paul Pogba - 85 miliónov dolárov.

„Hlavné bude, aby nás tento výsledok nepobláznil. Postúpili sme do finále po tom, ako sme zdolali silné mužstvo. Boli sme dobrí, nenechali sme hráčov súpera hrať ich hru, ktorú chceli ukázať. Chlapci hrali presne tak, ako sa má hrať zápas v Európe,“ citovala ho agentúra AFP.

Šachtar vyhral Pohár UEFA v roku 2009, jediným pamätníkom tohto úspechu v tíme je 36-ročný brankár Andrij Pjatov.

„Úplne nám vypli zakladanie našich útokov. A keď dali druhý gól, jednoducho sme skolabovali. Za stavu 2:0 pre Inter sme urobili strašne veľa hrozných chýb,“ zhodnotil duel tréner ukrajinského klubu Luis Castro z Portugalska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Inter Miláno #Šachtar Doneck #Milan Škriniar