Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Talent, nie protekcia. Slávne futbalové meno Hagi je späť

V očiach pyšného otca sa zaleskla slza. Synovia či dcéry slávnych športovcov to nemajú jednoduché. Niektorí sú schopní slávneho rodiča prekonať. Viacerí však tlak okolností neunesú.

21.02.2020 15:43
Ianis Hagi Foto: ,
Stredopoliar Glasgowu Rangers Ianis Hagi oslavuje gól do siete Sportingu Braga.
debata

Keď sa v tíme Academia Gheorghe Hagi objavil drobný chlapec vo veľkých trenírkach, rumunský futbal si mädlil rukami. Najslávnejšie tamojšie športové priezvisko bolo späť na zelených trávnikoch.

Platí to aj po štvrtkových šesťnásťfinálových zápasoch Európskej ligy. Ianis Hagi zažil jeden z mála hviezdnych večerov vo svojej nevyrovnanej kariére. Dvomi gólmi pomohol Glasgowu Rangers k víťazstvu v súboji so Sportingom Braga (3:2).

„Na štadióne bol aj jeho otec. Verím, že je pyšný, lebo z Ianisa bude hráč ako hrom,“ uviedol po zápase pre Sky Sports kouč škótskeho klubu Steven Gerrard.

Dvadsaťjedenročný ofenzívny stredopoliar bol hlavnou hviezdou večera na Ibrox Stadium. Domáci prehrávali po hodine hry 0:2, ale v priebehu pätnástich otočili na 3:2.

„Nemali sme čo stratiť. Keď doma prehrávate 0:2 a ste v play off, stavíte všetko na jednu kartu. Je to fantastické, ešte nikdy som nebol taký šťastný,“ radoval sa Ianis Hagi.

Už od detstva bol pod veľkým drobnohľadom. Šikovné nohy, presná i prudká strela, schopnosť hrať na dva dotyky či tvoriť hru – ako keby slávnemu otcovi z oka vypadol.

Podobne ako on nemal v úvode kariéry šťastie na správne rozhodnutia. Gheorghe sa však v druhej polovici kariéry dočkal mét, ktorými sa môže pochváliť len máloktorý futbalista.

Po dve sezóny si zahral v drese Realu Madrid aj Barcelony, odkiaľ prestúpil do Galatasarayu Istanbul. V tom čase sa mu narodili obe talentované deti – herečka Kira a šikovný Ianis.

„Bolo to krásne detstvo, ale aj náročné. Oboch nás to však motivovalo. Chceli sme ukázať, že máme schopnosti a nie len protekciu,“ spomínal Ianis.

Skúšal to v domácej súťaži, Fiorentine aj Genku. V posledný deň januárového prestupového obdobia si ho vyhliadol Gerrard a presvedčil ho, aby na pol roka vyskúšal ostrovný futbal.

„Ako by som mohol odmietnuť legendu Liverpoolu?“ smial sa Hagi.

Šance sa chopil a tak futbalová Európa i celé Rumunsko po dvoch dekádach hlásia – slávne priezvisko je späť.

Otázkou zostáva, na ako dlho…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Glasgow Rangers #Gheorghe Hagi #Ianis Hagi