Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovanu po smolnej prehre zhasla nádej. Kozák: Slovensko môže byť hrdé

Futbalisti Slovana Bratislava nepostúpili do ďalšej fázy Európskej ligy UEFA 2019/2020. Vo štvrtkovom dueli na pôde Besiktasu Istanbul prehrali 1:2, v priebežnej tabuľke sú na treťom mieste so štyrmi bodmi. Ďalej zo skupiny postúpili Sporting Braga a Wolverhampton Wanderers.

28.11.2019 20:49
Slovan, Istanbul Foto:
Sklamaní futbalisti Slovana po prehre v Istanbule.
debata (13)

Slovan viedol vo Vodafone Aréne po góle Erika Daniela z 35. minúty, po prestávke domáci vyrovnali zásluhou Enza Roca. O triumfe Besiktasu rozhodol v nadstavenom čase z penalty striedajúci Adem Ljajič. S tohtoročnou pohárovou Európou sa Slovan rozlúči vo štvrtok 12. decembra v domácom zápase s Bragou.

Besiktas Istanbul – ŠK Slovan Bratislava 2:1 (0:1)
Góly: 75. Roco, 90.+2 Ljajič – 35. Daniel. Rozhodovali: Jorgji – Cokaj, Avdo (všetci Alb.), ŽK: Uysal, Erkin, Elneny, Ljajič – Moha, Holman, Rabiu, Abena.
Besiktas: Karius – Uysal, Vida, Roco, Rebocho (46. Ljajič) – Elneny, Özyakup (76. Yalcin), Diaby – Boyd (46. N'Koudou), Nayir, Erkin Slovan: Greif – Bajrič, Abena, Božikov, De Marco – De Kamps, Rabiu – Holman (83. Ljubičič), Daniel (87. Ratao), Moha (76. Dražič) – Šporar

Prehra Slovana v Istanbule Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Slovana pred zápasom proti Besiktasu.

Slovan bez chorého obrancu Medveděva hral v Istanbule o teoretickú šancu na postup, musel však bezpodmienečne zvíťaziť. V úvodnej štvrťhodine mali loptu častejšie na kopačkách domáci hráči, ale nič nebezpečné s ňou nevymysleli. Najväčšiu a zrejme aj jedinú šancu Besiktasu v prvom polčase spálil v 29. min Özyakup, ktorý z dobrej pozície pálil iba nad brvno bránky hostí.

V 35. min sa Slovan azda prvýkrát dostal na dlhší čas na polovicu domácich a napokon sa to skončilo gólom. Center De Marca preskočil cez skákajúceho portugalského obrancu Rebocha a voľný Erik Daniel otvoril skóre – 0:1. Gólová strela Daniela bol vôbec prvý pokus na bránku v zápase. V 44. min mohol Slovan zvýšiť svoj náskok. Prihrávka Daniela do voľného priestoru našla Šporara, ale kanonier „belasých“ tesne minul bránku popri vybiehajúcom Kariusovi.

Päť minút po prestávke opäť Daniel vyskúšal pozornosť Kariusa, ktorý tentoraz zachránil svoj tím pred gólom. Po tejto akcii Slovana sa vo Vodafone Parku v Istanbule ozval piskot. V 55. min sa delovkou z vyše 30 m z priameho kopu prezentoval maďarský reprezentant Holman, Karius ju reflexívne vyrazil. To isté sa zopakovalo pri následnom prvom rohovom kope Slovana, ktorý rovnako zahral Holman. Na druhej strane nasledovali štyri rohové kopy Besiktasu v krátkom slede, ale domáci z toho nič nevyťažili.

V 73. min mal Slovan šťastie, lebo lopta sa po strele Nayira odrazila od brvna jeho bránky. O dve minúty neskôr sa už hráči istanbulského klubu dočkali. Center striedajúceho N'Koudouho našiel hlavu Roca a čilský obranca poslal loptu od brvna do siete – 1:1. Domáci sa nadýchli k veľkému náporu a v 84. min Greif dvakrát zachránil hostí od takmer istého gólu po šanciach Nayira a Yalcina.

Slovanista Erik Daniel ohrozuje brankára... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Erik Daniel, Loris Karius Slovanista Erik Daniel ohrozuje brankára Besiktasu Lorisa Kariusa.

Besiktas napokon strelil druhý a víťazný gól. V druhej minúte nadstaveného času De Marco v šestnástke fauloval prenikajúceho Diabyho a z pokutového kopu sa srbský stredopoliar Ljajič postaral o 3 body pre tureckého zástupcu.

Tabuľka K-skupiny:
    Z V R P S B
1. Braga 5 3 2 0 11:7 11
2. Wolverhampton 5 3 1 1 7:5 10
3. Slovan 5 1 1 3 8:9 4
4. Besiktas 5 1 0 4 6:11 3

Hlasy (zdroj: RTVS):

Ján Kozák ml. (tréner Slovana): „Výborný zápas. Som hrdý na chlapcov, myslím si, že každý fanúšik aj celé Slovensko môže byť hrdé. Prehra mrzí, ale taký je futbal. Čo sa týka celkového vystúpenia, každý videl, proti komu a v akej skupine sme hrali. Sú to všetko veľkokluby. A my sme v každom zápase hrali reálne o body. Keby sme mali o jeden-dva bodíky viac, boli by sme viac spokojní, ale realita je iná.“

Nespokojný tréner Slovana Ján Kozák ml. po... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Ján Kozák ml., Istanbul Nespokojný tréner Slovana Ján Kozák ml. po rozhodnutí arbitra odpískať pokutový kop.

Dominik Greif (brankár Slovana): „Je to škoda. Prvý polčas sme mali výborný, v druhom polčase domáci zvýšili tlak, ale boli tam aj kontroverzné situácie. Na Erika Daniela možno bola penalta, neskôr faulovali Andraža Šporara, ale bol z toho priamy kop pre domácich a potom sme dostali gól. V Turecku sa nehrá ľahko, ale domáci nepredviedli extra výkon. Tlak v posledných 20 minútach tam bol, ale na to sme už zvyknutí. Pri prvom góle to pekne trafil od brvna a potom v závere nešťastná penalta. Zasa tam bolo trochu smoly na našej strane. Celkovo sme si hanbu nespravili, siahame si na dno svojich možností. Zo začiatku sme mali šťastie, teraz sa od nás odvrátilo.“

Erik Daniel (útočník Slovana a strelec gólu): „Na svoj gól nebudem pekne spomínať, lebo sme prehrali. V prvom polčase sme plnili, čo sme mali plniť. Všetko nám vyšlo. V druhom polčase nás domáci zatlačili, pribúdali im štandardné situácie a po jednej z nich im to tam padlo. Nemáme sa za čo hanbiť za tieto zápasy v Európy, tešíme sa na posledný zápas doma proti Brage.“

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Besiktas Istanbul