Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan čaká premožiteľ anglického majstra. A plný štadión detí

Wolverhamptonu Wanderers sa v anglickej lige nedarí podľa predstáv. Aktuálne mu patrí až 13. priečka, len tri body od pásma zostupu.

24.10.2019 06:00
Slovan, Besiktas Foto: ,
Pred piatimi týždňami zdolali futbalisti Slovana na domácom štadióne Besiktas 4:2. Dnes chcú bodovať aj proti silnému Wolverhamptonu.
debata

Ale pred vyše dvoma týždňami sa mužstvo postaralo o veľké prekvapenie. Po skvelom finiši vyhralo na pôde obhajcu titulu Manchestru City 2:0, oba góly strelil Adama Traoré. S touto vizitkou sa vo štvrtok od 18.55 predstaví na Tehelnom poli v súboji so Slovanom Bratislava v K-skupine Európskej ligy.

„Všetci naši súperi majú vysokú kvalitu. Wolverhampton je tím, ktorý predstavuje silu porovnateľnú s Bragou a Besiktasom, ale anglická súťaž je najnáročnejšia v Európe a títo hráči v nej hrajú každý týždeň ťažké zápasy. Myslím si, že to bude najťažší súper v skupine,“ domnieva sa tréner Slovana Ján Kozák mladší.

Súper je postrachom favoritov

Slovenský majster má po dvoch kolách nečakanú pozíciu. So štyrmi bodmi vedie tabuľku, hoci len o skóre pred Bragou. S ňou dokázal naposledy na jej pôde remizovať (2:2).

Tréner i hráči však zdôrazňujú, že zostávajú nohami na zemi. „Samozrejme, doterajšie dobré výkony a výsledky posilňujú sebavedomie mužstva,“ pokračoval Kozák. „Nechýba nám odhodlanie a motivácia, aby sme ukázali aj v zostávajúcich štyroch zápasoch v skupine, že máme kvalitu a to, čo bolo doteraz, nebola náhoda. Tešíme sa na zápas, hráči sú koncentrovaní a verím, že ich pripravíme tak, aby podali čo najlepší výkon.“

Naznačil, s čím by bol vo štvrtok večer spokojný. „Uvidíme, ako to dopadne. V domácej lige ideme vždy na víťazstvo, tu v Európe je každý bod výborný, každý sa počíta.“

Wolverhampton si neporadil naposledy len s Manchestrom City. Je postrachom favoritov. V minulom ročníku zdolal aj Manchester United, Arsenal, Chelsea… A ako nováčik obsadil v Premier League siedme miesto. Klub s veľkou, bezmála 150-ročnou tradíciou, má na konte tri tituly a štyri razy získal Anglický pohár.

Zaváhal len doma s Bragou

V aktuálnom ročníku Európskej ligy odohral doteraz osem zápasov a až do úvodného stretnutia v skupine si počínal suverénne, pripísal si šesť výhier (skóre 19:4), ale potom prišlo domáce zaváhanie v súboji s Bragou. Podľahol jej 0:1.

Pod túto prehru sa podpísal možno aj fakt, že hostia mali jeho hru dobre prečítanú. V nej je totiž cítiť rukopis portugalského futbalu. Nielenže vlkov či tulákov, ako znie prezývka mužstva, vedie Portugalčan Nuno Santo, ale v kádri sú až šiesti portugalskí futbalisti. Naposledy v pohárovom zápase s Besiktasom až štyria nastúpili v základnej zostave.

Slovan Bratislava remizoval v Brage Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Slovan Bratislava remizoval v Brage 2:2.

„Wolverhampton nepredstavuje čistý anglický štýl, preferuje kombinačnú hru. Všetci hráči súpera majú vysokú kvalitu, každý z nich je nebezpečný. A vedia potrestať každú chybičku súpera, na to si musíme dať pozor,“ pripomína Kozák, ktorý od svojich hráčov očakáva aj v tomto stretnutí najmä kvalitnú defenzívu. „Verím, že máme dosť kvality, aby sme sa presadili.“

Slovanisti šetrili trávnik

Slovan tretí raz štartuje v skupine Európskej ligy. Svoje doterajšie maximum už prekonal a vo štvrtok má šancu vyrovnať rekord slovenského tímu.

Ak by vyhral, bude mať v tabuľke sedem bodov a výrazne by si posilnil postupové šance. Rovnaký počet bodov získali Trnavčania pred rokom v šiestich stretnutiach, čo bol vôbec najvyšší zisk slovenského mužstva. Belasí túto bilanciu môžu vyrovnať po treťom zápase v skupine.

Slovan má síce opäť trest od UEFA a „zatvorený štadión“, ale podobne ako proti Besiktasu využije možnosť bezplatnej účasti detí do 14 rokov. Kým v prvom zápase sa ich zišlo šesťtisíc, vo štvrtok mužstvo poženie dopredu plné hľadisko detí.

VIDEO: Tisíce detí idú na zápas Slovan – Wolverhampton.
Video

Tím sa na stretnutie pripravoval v Šamoríne, kde absolvoval aj včerajší oficiálny predzápasový tréning. „Kým sme na Tehelnom poli neodohrali veľa zápasov, každý tréning bol dobrý. Ale teraz si už hráči zvykli na ihrisko, aj na prostredie. Chceli sme trochu šetriť trávnik,“ potvrdil Kozák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Wolverhampton