Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Solskjaer láme negatívne rekordy. Horší bol už iba legendárny Ferguson

Výsledok 0:0 sa dá vo futbale prehltnúť. Horšie je, ak jeden z tímov nevystrelí počas zápasu ani raz na bránku. Ak je tým mužstvom Manchester United, je to... Na ostrovoch hanba a všade inde obrovská senzácia.

04.10.2019 16:04
Manchester United Foto: ,
Manchester United.
debata (2)

Legendárny klub vo štvrtkovom zápase Európskej ligy na pôde Alkmaaru sklamal na celej čiare. Po bezgólovej remíze a do neba volajúcej impotencii v útoku sa naňho z radov fanúšikov valia hromy blesky. Ostatní sa zatiaľ bavia. Nečudo, absolútna nemohúcnosť v súperovej šestnástke je novým – nelichotivým – rekordom v histórii slávneho klubu. Niečo podobné sa mu v Európskej lige stalo vôbec prvýkrát.

Bezkrvnému výkonu United dal po zápase korunu tréner Ole Gunnar Solskjaer: „Predviedli sme dobrý výkon,“ povedal na tlačovej konferencii. „Ole, si jediný, kto si to myslí,“ zareagoval bývalý obranca a dnes televízny expert – Francúz Frank Leboeuf.

Sklamaný Ole Gunnar Solskjaer. Foto: PHIL NOBLE
Ole Gunnar Solskjaer Sklamaný Ole Gunnar Solskjaer.

„Aká to reklama pre Premier League,“ napísal po zápase špecializovaný portál 90min.com. „Samozrejme, že to bol iba obyčajný sarkazmus. Takýto duel si fanúšikovia Manchestru jednoducho nemohli užiť. Bolo to také hrozné, ako sa len dá,“ dodal vzápätí.

Kam sa podeli góly?

Solskjaer si pôsobenie pri mužstve, v ktorom strávil väčšinu hráčskej kariéry, akiste predstavoval inak. Trénerskú funkciu vzal vlani na sklonku decembra, sprvu iba ako dočasná náhrada za Portugalčana Josého Mourinha.

V prvých ôsmich zápasoch doviedol tím k víťazstvu – neskôr z 19 duelov ovládol štrnásť, k trom prehrám pridal aj dve remízy. Nóra si zamilovali a v marci už mal na stole ponuku na trvalý kontrakt.

Od toho momentu to však už tak dobre nefunguje. A dnes?

United zabudli, ako sa vyhráva. Na súperových ihriskách tento pocit nezažili v desiatich zápasoch v rade. V domácej súťaži nastrieľali v siedmich stretnutiach iba deväť gólov, v Európskej lige v dvoch iba jeden. Len pre porovnanie – mestský rival City ich dal v Premier League 27.

„Nemusíte byť vesmírny inžinier, aby ste vedeli, kde nás tlačí topánka,“ snažil sa Solskjaer odľahčiť situáciu.

Pochopiteľne – myslel na útočníka. Veď United aktuálne nemajú na tomto poste žiadnu hviezdu, ktorá by pravidelne strieľala góly.

„Pustili sme Lukakua a Alexisa Sáncheza, je zrejmé, na ktorom poste sa chceme výrazne posilniť. Potrebujeme kreativitu a góly,“ naznačil tréner, ktorého ešte ako hráča prezývali zabijak s detskou tvárou.

„Avšak išli by sme sami proti sebe, ak by sme kupovali futbalistu, o ktorom nie sme na 100 percent presvedčení. Ak sa už rozhodneme pre veľký nákup, musíme priviesť toho pravého. Uvažujeme dlhodobo. V lete sme mohli mať hneď niekoľko dobrých strelcov, ale neboli to hráči, po ktorých sme túžili,“ povedal Solskjaer.

Ako pred dvoma mesiacmi riešili na Old Trafforde núdzu o útočníka? Rozpačito a z pohľadu dnešných dní najhoršie ako sa len dá. Priviedli Harryho Maguirea (85 mil. libier) a Aarona Wan-Bissaku (50 mil.) – posily do obrany. „Napriek veľkým investíciám je dnes United stratený a rýchlo upadajúci tím bez talentu,“ zhodnotil bulvárny denník The Sun.

Duel proti Alkmaaru je už za nami, zabudnime na chvíľu na európske súťaže. Žiadna úľava pre Manchester – na domácich trávnikoch to s ním vyzerá ešte tragickejšie. Mužstvo v pondelňajšej dohrávke proti Arsenalu (1:1) zlomilo 30-ročný rekord – matrikár klubu musel obrátiť veľa listov, aby našiel zmienku o takom zlom vstupe do sezóny.

Sir Alex Ferguson a Ole Gunnar Solskjaer na... Foto: SITA/AP, Jon Super
Soccer Man United Solskjaer Ferguson Sir Alex Ferguson a Ole Gunnar Solskjaer na spoločnej fotografii v roku 2008.

Čísla neoklamete. Sedem zápasov a bilancia 2–3–2. „V septembri sa určite nedá vyhrať Premier League, jedno je však isté – môžete stratiť nádej,“ napísal na margo slabých výsledkov denník Evening Standard.

Manchester United zaostáva za vedúcim Liverpoolom o priepastných dvanásť bodov. Len pre pripomenutie – vlani ich stratil ten istý tím za celú sezónu 17. Šampión – Manchester City – ešte menej.

Padák pre Fergusona?

David Moyes, Luis van Gaal a José Mourinho – každý jeden z nich si v uplynulých rokoch prešiel v Manchestri očistcom. Ak ich však fanúšikovia klubu vyháňali z trénerskej lavičky, čo potom Solskjaer? Sympatický Nór všetkých troch prekonal. Ale negatívne. Rovnať sa môže iba s veľkým učiteľom Alexom Fergusonom.

Písal sa rok 1989, keď legendárny Škót takmer prišiel o prácu. Na striedačke United sedel už tretiu sezónu a jeho tím mal po siedmich zápasoch iba sedem bodov. Mimochodom, situácia spred 30 rokov veľmi pripomína tú dnešnú.

Zatiaľ čo Solskjaer doviedol tím v úvodnom zápase ligy k víťazstvu nad Chelsea 4:0, Ferguson a spol. vtedy zmietli Arsenal 4:1. Od tej chvíle to bolo už iba trápenie – remíza s Crystal Palace a následné tri prehry v rade – s Derby, Norwichom a Evertonom. Ani výprask 1:5 v derby so City trénerskému mágovi nezlomil krk.

Manchester United napokon skončil na 13. mieste. S odretými ušami vyhral FA Cup, hoci dvakrát mu priháralo – s Nottinghamom Forrest a neskôr aj Oldhamom. Ferguson však prežil a v ďalších rokoch až 13-krát vyhral ligu.

Čo z toho vyplýva?

Pre majiteľa Manchestru United – Malcolma Glazera – možno aj to, že jeho mužstvo sa stále môže v nasledujúcich mesiacoch zmeniť na nepoznanie. Pochopiteľne – môže padnúť aj nižšie. V Anglicku je stále kam.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Ole Gunnar Solskjaer