Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šeherezáda lákala viac ako Bilbao na Pasienkoch

Futbalisti Slovana Bratislava už vo štvrtok odštartujú svoju tretiu účasť v skupine Európskej ligy. Vo dvoch predchádzajúcich dieru do Európy neurobili a patrili k najslabším účastníkom. Z dvanástich zápasov ani raz nevyhrali a získali jediný bod. Aj tentoraz na nich čaká náročná skupina, hoci asi menej atraktívna ako v dvoch predchádzajúcich prípadoch.

18.09.2019 09:00
futbal, slovan, neapol, Lasik, Hamsik Foto: ,
Stredopoliar Slovana Bratislava Richard Lásik stíha kapitána SSC Neapol Mareka Hamšíka.
debata

Jediný bod s hviezdnym Parížom

Pred ôsmimi rokmi Slovanu vyžrebovali do skupiny Paríž St. Germain, Athletic Bilbao a Salzburg. Tréner Vladimír Weiss veril, že Pasienky budú tri razy vypredané. Vzápätí zažil prvé sklamanie. Už na úvodné stretnutie s Bilbaom zavítalo len 6328 divákov.

Weissa to rozladilo ešte viac ako prehra. Jeho tím nebol slabší ako špičkové mužstvo španielskej ligy, ale tesne podľahol (1:2).

„Mrzí ma nezáujem. Na Šeherezádu do Záhorskej Bystrice prišlo tridsaťtisíc divákov a na futbal s majstrami sveta päťtisíc. Kladiem si potom otázku, pre koho ho vôbec robíme…“ narážal kouč na ošiaľ, ktorý spôsobil príchod Bergüzar Korelovej, predstaviteľky populárnej postavy z telenovely.

Aj na hviezdny Paríž St. Germain, ktorý viedol francúzsku ligu, prišlo len o niekoľko sto divákov viac. Nadchli ich výkony Méneza či Pastoreho. Slovan podržal výborný brankár Hroššo a najmä vďaka nemu vybojoval svoj prvý a jediný bod v skupinovej fáze Európskej ligy. Na lepší výsledok domáci nemali síl, hoci rozhodca vylúčil dvoch hráčov Paríža.

Slovan uzavrel pôsobenie v tejto skupine s jedným bodom a skóre 4:11. V porovnaní so súčasnosťou zarobili vtedy len „drobné“. Za postup do skupiny 640-tisíc eur a za jeden bod si pripísali 70-tisíc. Teraz má na konte dovedna už 3,8 milióna.

V Berne začali krutým výpraskom

Kým vo svojej premiére slovanisti prepadli, v repríze o tri roky to bola priam katastrofa. Narazili na Hamšíkov Neapol, Spartu a Young Boys Bern. Zažili šesť krutých prehier.

Už úvod priniesol vôbec najvyššiu. V Berne, kde si mužstvo pod vedením českého kouča Františka Straku trúfalo, schytalo zahanbujúci výprask (0:5). „Bol to z našej strany veľký kolaps,“ tvrdil brankár Dušan Perniš, ktorý mal na rukáve kapitánsku pásku.

Sľuby o tom, že v ďalších zápasoch príde obrat, sa nenaplnili, hoci hneď v nasledujúcom stretnutí podal Slovan asi najlepší výkon v tejto skupine a vybojoval aj najprijateľnejšiu prehru (0:2). Na Pasienky priviedli Neapol tréner Rafael Benítez a kapitán Marek Hamšík, teda dvojica, ktorá spolupracuje aj teraz v čínskej lige.

Hamšík na začiatku októbra 2014 svojich krajanov nešetril. Prvý gól dal hlavou a na druhý prihral Argentínčanovi Higuaínovi. Ani tieto hviezdy nevypredali malé Pasienky. Prišlo však bezmála 11-tisíc ľudí, čo bola najvyššia návšteva na bratislavských zápasoch Európskej ligy.

Diváci tlieskali kapitánovi Neapola a jeho výkon nadchol aj trénera Straku. „Hamšík je grandiózny hráč. Ťažko sa na neho hrá, nedá sa ubrániť celých deväťdesiat minút,“ hodnotil kľúčovú postavu zápasu.

Útočili zmyslov zbavení fanatici

Zlé výsledky Straka neprežil a tesne pred dvojzápasom so Spartou ho nahradil Slovák žijúci v Prahe Jozef Chovanec. Niekdajšie federálne derby prinieslo veľký paradox. Noví tréneri Slovana poznali lepšie súperových hráčov ako vlastných.

Nebolo im to nič platné. Sparťania po prestávke sfúkli Slovan (0:3). Niekdajšie ospevované derby, ktoré sa hralo o body po 22 rokoch, neprilákalo do hľadiska ani sedemtisíc divákov. A prinieslo veľký škandál. Na Pasienkoch išlo bezmála o život.

V závere prvého polčasu vyčíňali ako zmyslov zbavení sparťanskí vandali. Vybehli zo svojho sektora, zúrivo útočili tyčami, vyvolali v hľadisku paniku. Na smrť vystrašení diváci utekali s deťmi pred fanatickými lumpmi. Rozhodca prerušil zápas na štyridsať minút. Dlho sa nevedelo, či sa bude vôbec dohrávať.

„Takáto udalosť kazí dobrý kredit obom klubom – Sparte i Slovanu,“ vyhlásil sparťanský kouč Lavička.

Belasí padli aj na Letnej. Schytali štvorku a stali sa negatívnymi rekordérmi Európskej ligy. Prekonali Steauu Bukurešť a CSKA Sofia, ktoré na prvé víťazstvo v skupine čakali deväť zápasov. Slovan nevyhral už v desiatich…

S nulou na bodovom konte a so skóre 1:20 sa stal napokon jasne najslabším tímom v skupinovej časti a bol rád, že trápenie má za sebou. Zinkasoval štartovné 1,3 milióna eur, ale v zápasoch si nepripísal ani cent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #ŠK Slovan Bratislava