Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď Slovan dobyl Rím. Totti venoval Weissovi dres

Futbalisti Slovana Bratislava bojovali doteraz tri razy o účasť v skupine Európskej ligy a raz sa im podarilo postúpiť.

21.08.2019 21:30
Francesco Totti Foto: ,
Slávny Francesco Totti na Pasienkoch. V zápase play off Európskej ligy sa ho usiluje dobehnúť Kristián Kolčák.
debata

Zahrali si v nej však dvakrát, pretože v ročníku 2014/15 sa dostali do 4. predkola Ligy majstrov a cez BATE Borisov neprešli – doma remizovali (1:1), na ihrisku súpera podľahli (0:3). Bez ďalšieho boja „postúpili“ aspoň do skupiny druhej najvýznamnejšej súťaže. V nej sa stretli s Neapolom, Spartou Praha a Young Boys Bern.

Uhrin vydržal len dva mesiace

Slovan sa prvý raz usiloval získať miestenku v skupine v ročníku 2009/10. Takisto začal v Lige majstrov, ale v 3. predkole ho zastavil Olympiakos Pireus, dvakrát s ním prehral (0:2). V opravnom termíne v 4. predkole Európskej ligy mu Ajax Amstredam nedal nijakú šancu.

Slovenského majstra najskôr viedol skúsený český odborník Dušan Uhrin, ktorý sa zdržal na Tehelnom poli len dva mesiace. Po prehre 0:5 v Amsterdame bolo jasné, že nesplní úlohu. Nasledovalo zlyhanie v lige v Prešove (0:3).

„Prehry beriem na seba a končím. Hráčom som sa už poďakoval za spoluprácu,“ nečakal ani na reakciu šéfov klubu. Tí povolali z Petržalky Michala Hippa. Viedol tím už v odvete s Ajaxom, ale ani on sa netešil z výhry (1:2).

V nasledujúcom ročníku žreb v 4. predkole Európskej ligy Slovanu prisúdil VfB Stuttgart. S trénerom Jozefom Jankechom doma podľahol 0:1 a v odvete veľa nechýbalo k senzácii.

Slovanisti viedli na začiatku druhého polčasu po Dobrotkovom a Sylvestrovom góle 2:0, ale nestačilo im to. Domáci v závere vyrovnali. Mimochodom, v drese bratislavského tímu nastúpilo v odvete 14 hráčov a z nich boli len dvaja legionári!

VIDEO: Odveta Slovana v Stuttgarte

Jarolíma poslali do Al-Ahlí

Slovanu to do tretice vyšlo a premiérovo postúpil do skupiny Európskej ligy 2011/12. V 3. predkole Ligy majstrov nestačil na Apoel Nikózia. Cyperskému tímu nestrelil ani gól a po remíze 0:0 a prehre 0:2 zasa skúšal šťastie o poschodie nižšie – v 4. predkole Európskej ligy.

Opäť ho viedli dvaja tréneri. Čecha Karla Jarolíma vyšupli elegantne z klubu po vypadnutí z najprestížnejšej súťaže s Nikóziou. Dva dni predtým ešte tvrdil, že chce pokračovať, potom sa objavila informácia, že „dostal súhlas, aby rokoval o finančne atraktívnej ponuke zo saudskoarabského Al-Ahlí“.

Flek už bol pripravený pre Vladimíra Weissa, ktorého presvedčil majiteľ Ivan Kmotrík, aby viedol popri reprezentácii aj jeho tím. Slovanistom nik nedával šance, pretože proti ním stál AS Rím. Postarali sa o prvotriednu senzáciu.

Rímsky cisár Francesco Totti, ktorý nebol v stopercentnom zdravotnom stave, zostal na Pasienkoch len na lavičke, nastúpil až v závere zápasu. Španielsky tréner Luis Enrique nechal oddychovať aj zopár ďalších známych hráčov (Heinze, Borriello, Perrotta) a to sa mu nevyplatilo. Desať minút pred koncom Martin Dobrotka hlavou rozhodol. Prvá strela na bránku znamenala gól.

VIDEO: Gól Martina Dobrotku do siete AS Rím

Štepanovského slávny okamih

V odvete Rím padol. Slovan šokoval slávny tím i jeho fanúšikov. V jednom z chrámov futbalu na Olympijskom štadióne pred bezmála päťdesiattisíc divákmi si vybavil jeseň so šiestimi atraktívnymi stretnutiami.

Zápas sa pritom nezačal pre neho šťastne. Už v 12. minúte inkasoval gól od Perrottu a bolo po bratislavskom náskoku. Weissovi však vyšlo striedanie, poslal na ihrisko Štepanovského a ten vyrovnal.

„Teším sa len dvadsať minút po zápase. Vychutnám si víťazný pocit, ale eufórii nepodlieham. To sa rokmi človek naučí, to sú skúsenosti. Viem, čo ma čaká už na druhý deň a aká je realita,“ vravel Weiss, ktorému po zápase daroval Totti dres.

VIDEO: Gól Štepanovského v Ríme

Slovanu vyžrebovali skupinu s Parížom Saint-Germain, Athleticom Bilbao a Red Bullom Salzburg. Získal v nej jediný bod – hneď v prvom zápase s Parížom (0:0). V zostave mal tentoraz troch legionárov (Kladrubský, Milinkovič, Bagayoko).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #PAOK Solún