Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

PAOK. To je suverénny tím, problémový šéf a Stoch na lavičke

Na budúci týždeň čaká PAOK Solún ostrý štart nového ročníka najvyššej gréckej súťaže, v ktorej bude obhajovať titul. Ale ešte predtým sa predstaví na Tehelnom poli v Bratislave.

14.08.2019 19:50
PAOK Foto: ,
PAOK oslavuje gól proti Ajaxu Amsterdam. Z Ligy majstrov napokon vypadol do Európskej ligy.
debata

Koncom apríla vládla v Solúne obrovská eufória. Suverénny PAOK sa tešil z titulu. V súťaži, kde dominujú aténske veľkokluby, to bol výnimočný úspech.

PAOK triumfoval v lige tretí raz a po dlhých 34 rokoch. Bez jedinej prehry a s päťbodovým náskokom pred Olympiakosom Pireus. Okrem titulu získal aj Grécky pohár.

Aktuálne však v klube prevažuje sklamanie. Solúnsky tím túžil po úspechu v Lige majstrov, ale len čo do nej vstúpil, už sa s ňou aj rozlúčil. V 3. predkole sa jeho nádeje rozplynuli v súboji s amsterdamským Ajaxom: doma len remizoval (2:2) a vonku tesne prehral (2:3).

Na pôde súpera viedol 1:0. Ajax kopal tri penalty, všetky Dušan Tadič, dve z nich využil. Za PAOK dva razy skóroval rodák z Amsterdamu Diego Biseswar.

Slovan čaká búrlivé prostredie na štadióne Toumba, ktorý má kapacitu takmer 30-tisíc miest. Často na ňom prepukajú južanské vášne a svedčí o tom aj fakt, že v marci 2018 kontroverzný majiteľ klubu Ivan Savvidis vbehol na plochu s pištoľou v ruke po neuznanom góle jeho tímu v závere zápasu s AEK. Rozhodca súboj predčasne ukončil.

Postup Slovana do baráže Európskej ligy Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Hráči Slovana a Dundalku nastupujú na odvetný...

V tom čase bol na ihrisku aj Róbert Mak, ktorý v tíme pôsobil dvakrát – najskôr dve sezóny (2014–2016) a potom rok na hosťovaní z Petrohradu. Ako technický riaditeľ pracoval v klube tri predchádzajúce roky aj bývalý slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ. Po zisku titulu označil PAOK za „najprogresívnejší a najfutbalovejší tím v lige“.

Pripomenul, že titul by získal už rok predtým, lenže vtedy mu odrátali tri body práve za Savvidisov úlet (okrem toho ho na tri roky vylúčili zo štadiónov a musel zaplatiť pokutu 100-tisíc eur).

„Takmer osemdesiat percent tímu tvoria hráči, ktorí sem prišli pred dvoma-troma rokmi. Naša cesta sa ukázala ako správna,“ vyhlásil Micheľ. Pozitívny obrat nastal v roku 2012, keď klub prevzal súčasný majiteľ, stabilizoval ekonomické pomery a vyplatil aj 20-miliónový dlh.

Solúnsky klub má v aktuálnom kádri opäť aj slovenského futbalistu. Na začiatku júla sa v PAOK-u hlásil Miroslav Stoch, ktorý sa vrátil po piatich rokoch. Vtedy v ňom bol na hosťovaní z Fenerbahce Istanbul. Teraz za neho zinkasovala Slavia Praha 1,5 milióna eur.

„Teším sa, že som opäť súčasťou tohto klubu. A verím, že si v ňom zahrám v skupine Ligy majstrov,“ vyhlásil 29-ročný slovenský reprezentant.

To sa mu už nesplní, ale má pred sebou pikantný zápas na Tehelnom poli. Či nastúpi, je však otázne. Proti Ajaxu si zahral len 11 minút v prvom súboji. Odvetu presedel na lavičke.

Väčšinu kádra PAOK-u tvoria legionári, ale miesto v zostave majú aj grécki hráči. V aréne Johana Cruyffa nastúpili štyria. Okrem nich dvaja Brazílčania a ôsmi hráči – každý z inej krajiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #ŠK Slovan Bratislava #PAOK Solún