Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prečo slovenské tímy zlyhávajú v Európe? Príčinou sú tréningy

Aktuálnu európsku pohárovú sezónu 2019/20 z pohľadu slovenských futbalových zástupcov nemožno považovať za vydarenú.

14.08.2019 14:12
Dunajská Streda Foto: ,
Sklamanie futbalistov Dunajskej Stredy po vypadnutí z Európskej ligy.
debata (1)

Zvlášť po uplynulom ročníku, v ktorom Spartak Trnava po postupe do 3. predkola Ligy majstrov neskôr v Európskej lige zaznamenal najlepší výsledok slovenského mužstva v ére samostatnosti v niektorej zo skupinových fáz kontinentálnych pohárov.

V play-off EL navyše boli vlani dve slovenské mužstvá, v tretích predkolách pohárov figurovali dovedna až tri – spomenutá Trnava a tiež Trenčín a Slovan Bratislava.

V tejto sezóne sa situácia rapídne zhoršila. Podľa známeho slovenského kardiochirurga a športového lekára Viliama Fischera za tým treba hľadať aj dôležitý medicínsko-športový aspekt.

"Asi to nie je celkom náhoda. Slovenské tímy pritom vypadli s mužstvami, ktoré nepatria k európskej špičke a možno ani nie k priemeru európskeho futbalu. Podľa môjho názoru je to na úrovni podpriemeru. Vypadli sme s mužstvami, s ktorými by sa asi nemalo vypadávať.

Otázka znie, prečo je to tak. Mám informácie z klubov od mojich známych, priateľov a tak ďalej, a som dosť presvedčený o tom, že chyba je v tréningovom procese," uviedol už 80-ročný rodák z Bratislavy.

Hneď v 1. predkole EL sa so súťažou rozlúčil Ružomberok, o jedno kvalifikačné kolo ďalej zašli hráči Dunajskej Stredy a Trnavy. Česť slovenských tímov zachraňuje majstrovský Slovan Bratislava, ktorý prenikol do play-off európskeho pohára číslo dva, kde natrafí na gréckeho šampióna PAOK Solún.

Postup Slovana do baráže Európskej ligy Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Hráči Slovana a Dundalku nastupujú na odvetný...

Aj „belasí“ však už v tejto pohárovej sezóne zažili sklamanie, keď sa v LM rozlúčili v úvodnom predkole vypadnutím s čiernohorskou Sutjeskou Nikšič. Zatiaľ však zvládajú reparát v EL.

Ako načrtol niekdajší lekár slovenskej futbalovej reprezentácie Fischer, problém slovenských klubov v tréningovom procese vidí v oblasti stupňa záťaže.

"Nechcem sa vracať do minulosti, ale keď počúvam, aké sa dnes sledujú parametre tréningového procesu z pohľadu medicíny, tak je to absolútne nedostačujúce.

Veľmi rád by som sa porozprával s kompetentnými v týchto kluboch o týždennom tréningovom cykle, kedy a koľko trénujú a pri akých stupňoch záťaže, akým spôsobom a či dodržiavajú jeden absolútne známy rytmus, ktorý v súčasnosti platí pri všetkých vážnych zahraničných kluboch," doplnil.

Viliam Fischer. Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Viliam Fischer Viliam Fischer.

Dlhoročný vysokoškolský pedagóg pripisuje veľký podiel na úspechoch klubov regenerácii. Domnieva sa dokonca, že v budúcnosti bude mať väčší význam ako samotný tréning.

"Vravím to už roky, že čas regenerácie musí zodpovedať času tréningového procesu. Minimálne v pomere jedna k jednej. Prikláňam sa k úvahám ohľadne budúcnosti, ktoré hovoria o tom, že regenerácia zohrá dvakrát väčšiu úlohu ako tréningový proces.

Dodnes si pamätám vetu legendárneho ‚Jima‘ Šťastného (bývalý hráč a tréner Slovana Bratislava Leopold ‚Jim‘ Šťastný), že najlepším tréningom je zápas. Vážení tréneri, zamyslite sa nad touto vetou," odkázal Fischer súčasným kormidelníkom na Slovensku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #MFK Ružomberok #DAC Dunajská Streda #Viliam Fischer