Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Galis: Ak nie je Slovan motiváciou, nech idú do Realu

V počte titulov je najúspešnejší tréner Slovana Bratislava. Získal ich päť, prvý ešte vo federálnej ére, ďalšie štyri v slovenskej.

26.07.2019 06:51
Dušan Galis Foto: ,
Najúspešnejší tréner Slovana Bratislava Dušan Galis.
debata (15)

Dušan Galis (69) v rozhovore pre Pravdu hovorí, čo si myslí o súčasnej situácii v klube, kde prežil najviac rokov ako hráč a tréner.

Slovan zdolal Feronikeli, ale diváci pískali, neboli spokojní. Čo vy? Ako hodnotíte zápas?

Ťažko sa mi vyjadruje k hre mužstva, v ktorom som veľa prežil, ktorému za mnohé vďačím a mám k nemu stále mimoriadny vzťah. Ale momentálne nehrá dobre. Ťažko sa na to pozerá.

Čo mu chýbalo v stredu večer v zápase s kosovským majstrom?

Pripadalo mi to, akoby sa hral priateľský zápas. Futbal bez stretov, súbojov, napätia? To nejde. Futbal je konflikt.

Slovan zvíťazil nad Feronikeli 2:1 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Slovana Bratislava vyjadrujú...

Konflikt? V akom zmysle?

Niekedy musíte na hráčov vyletieť. Ja som s nimi mal konflikty. Museli mi dokazovať, že nemám pravdu a nie ja im. Oni bojujú o miesto v zostave a presviedčajú ma, že tam patria. Ukáž, že máš naviac, že môžeš hrať v Slovane, že sa mýlim. Ale nepresviedčaj ma, že sa ťa musíme zbaviť.

Keby takto hrali vaši zverenci z majstrovských tímov, čo by ste im povedali?

Niektorí by sa dlho na ihrisku nezohriali. Možno štvrťhodinu. Vystriedal by som ich. Niekoľkokrát som to urobil. Vlada Kindera, a to bol výborný obranca, som raz stiahol tuším po desiatich minútach. Alebo v Petržalke som v prvom polčase využil všetky striedania a vymenil naraz troch hráčov.

V čom vidíte problém súčasného Slovana?

To je na dlhú debatu. Na 99 percent by som mnohé veci robil inak. Lenže to len teoretizujeme, nemám nijaké právomoci. Nejde o frázu, mentalita hráčov je rôzna. Iní sú Slováci, iní Brazílčania, iní Chorváti… V Slovane je veľa národností, o to viac musí tréner svojich zverencov poznať.

Ale Slovák pravidelne hráva iba jeden…

Všetci musia urobiť maximum pre klub, v ktorom pôsobia. Veľká slovanistická rodina to od nich čaká. Inak nemá zmysel, aby tu boli. Keď som hral v španielskom prvoligovom Cadize, trénerom bol Dragoljub Miloševič. Zavolal si ma a pýta sa: Galis, ty tu chceš hrávať? Jasné, veľmi, vravím mu. Tak sa snaž, musíš byť lepší ako domáci a ako tí, čo nastupujú.

Často sa hovorí, že Slovan má najsilnejší káder v slovenskej lige. Prečo to nie je vždy vidieť?

To neviem. Hráčov, ktorých som trénoval, som vždy poznal detailne – po ľudskej i futbalovej stránke. Vždy som vedel, na koho čo platí. Na niekoho tvrdosť, na iného pekné slovo. Je to individuálne a často to nie je o tréningovom procese, ale o pochopení hráča, z ktorého tréner musí dostať maximum. Musel by som súčasných futbalistov poznať osobnejšie, bližšie, aby som vedel presnejšie odpovedať na túto otázku.

Slovan čaká už v utorok odveta. Je jeho postup ohrozený?

(chvíľu váhania) Myslím, že nie… Ale asi by som to nemal hovoriť. Určite by sa nemal s tesným náskokom uspokojiť a podať lepší výkon. Bude musieť hrať inak. A nik zo slovanistov nemôže tvrdiť, že takýto zápas nie je pre neho motiváciou.

To niektorý z nich povedal?

Čítal som také vyjadrenie a niektoré výkony takýto prístup aj potvrdzujú. To nemôže nijaký futbalista s profesionálnou zmluvou ani pripustiť. Potom nech nehrá slovenskú ligu a zamieri hneď do Realu Madrid. Kde inde sa má ukázať a v dobrom slova zmysle predať, ak nie na európskej scéne?

Slovan hľadá nového trénera. Akého by potreboval?

Takého, ktorý mentalite slovanistov a ich fanúšikov rozumie. Aby vysvetlil niektorým hráčom, ktorých niekto kúpil, neviem kto a načo, v akom klube hrá, čo sa od neho čaká, aké sú v ňom pravidlá, začínajúc od telefónovania v šatni. Pôsobil som v jednom mužstve, vošiel som do šatne a v nej skoro všetci držali v rukách telefóny a niečo riešili. Vyšiel som von a tak som buchol dverami, že spadla celá omietka. Ale už som mal s tým pokoj. Ale podstatnejšia je, samozrejme, iná vec.

Aká?

Dobrý tréner má oči a vidí. Hráči ma nikdy neoklamali, či hrajú naozaj nadoraz alebo len naoko a robia dojem, aby sa nepovedalo. Ak hráčovi dám nejaké úlohy, tak ich musí plniť. Inak sa nemôže čudovať, že po polhodine sedí na lavičke. Niekedy len nemusí mať svoj deň, trápi sa. Tréner to pozná.

VIDEO: Fanúšikovia Slovana po víťazstve nad Feronikeli pískali

Video

Poviete aj meno trénera, o ktorom si myslíte, že by bol pre Slovan dobrý?

Nechcem do tohto procesu zasahovať, niekoho favorizovať pred iným. To je vec vedenia klubu. Ale isté je, že inak sa trénerovi pracuje v klube, kde je doma a inak v klube, kde nikdy dovtedy nebol. Každý klub má svoju atmosféru, špecifické podmienky, pravidlá, nároky. Inak to funguje v Slovane, inak v Žiline alebo v Michalovciach. Držím Slovanu palce, aby sa dobre rozhodol a ak bude potrebovať odo mňa nejakú pomoc, nemám s tým problém.

Čo je dôležité pre Slovan?

Nielen pre Slovan, ale pre každý tím s vyššími ambíciami. Musí mať širší káder a nemôže sa celý týždeň chystať len na Zlaté Moravce či Michalovce. To nestačí. Cez víkend hrá ligu a potom v týždni musí nastúpiť aspoň s Ferencvárosom. Aby stále neúčinkoval len v spomalenom ligovom filme. Slovenská liga je len lokálka z Trstenej do Kráľovian.

Najmä vo federálnej ére mali aj slovenské špičkové mužstvá možnosť stretávať sa so špičkovými súpermi…

Využívali sme každú možnosť a s medzinárodným manažérom pánom Fialom sme chodili do Španielska alebo inde, aj do Južnej Ameriky. Medzinárodné skúsenosti sú pre silný tím nevyhnutné. Dostávali sme aj kopance, ale učili sme sa a tam sme si budovali sebavedomie. Nik si nemôže myslieť, že ak vyhrá slovenskú ligu s dvadsaťbodovým náskokom, je vynikajúci. Nie je. Slovan sa o tom presviedča teraz.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Galis #ŠK Slovan Bratislava