Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Trio slovenských tímov v 3. predkole? DAC i Trnava pôjdu na víťazstvá

Futbalisti Dunajskej Stredy a Trnavy po 120-minútových odvetách v 1. predkole Európskej ligy zvládli víťazne vstup do nového ročníka najvyššej domácej súťaže a dobre sa naladili pred štvrtkovými úvodnými stretnutiami 2. predkola. Čakajú ich súperi, ktorí sú na podobnej futbalovej úrovni ako tí, na ktorých narazili v úvode súťaže.

25.07.2019 06:00
Dunajská Streda Foto: ,
Futbalisti Dunajskej Stredy oslavujú s fanúšikmi postup cez Cracoviu Krakov.
debata

Tréner DAC vidí šance 50:50

Mužstvo zo Žitného ostrova si poradilo so štvrtým tímom poľskej ligy Cracoviou Krakov a teraz narazí na štvrtý tím gréckej ligy Atromitos Atény, ktorý aj rok predtým obsadili rovnakú priečku v domácej súťaži. Zápas sa vo vypredanej MOL Aréne začne o 20.30.

DAC nevyhral v 1. predkole ani jeden z dvoch zápasov (1:1 a 2:2), pomohli mu dva góly na súperovom ihrisku. Teraz by si rád pripravil lepšiu pôdu pred odvetou a zdolal Atromitos.

V novej aréne privítal pred rokom dvoch súperov a nezdolal ani jedného… Na prvé pohárové domáce víťazstvo teda iba čaká.

„Čaká nás dôležitý zápas proti silnému súperovi. Analyzovali sme jeho hru, v defenzíve je veľmi kompaktný a trošku nám pripomína štýlom Cracoviu. Šance vidím teraz 50:50,“ zdôraznil nemecký tréner DAC Peter Hyballa.

Je spokojný so zdravotným stavom, má k dispozícii všetkých hráčov, pravda, už bez Ľubomíra Šatku, ktorý odohral v drese DAC posledný zápas v Krakove.

„Dôležité bude víťazstvo, musíme streliť jeden-dva góly a neinkasovať. Veľa času na tréning nemáme, skôr to bude o mentálnej príprave,“ pokračoval.

Obranca Kristian Koštrna potvrdil, že nálada v šatni je dobrá. „Dúfam, že na odvetu pocestujeme s dobrým výsledkom a šancou na postup. Únava po posledných zápasoch už trochu upadla, dôležité bude, aby sme mali čisté hlavy,“ uviedol.

Malou výhodou Dunajskej Stredy by mohol byť fakt, že grécky tím v novej sezóne neodohral ešte ani jedno súťažné stretnutie a v štyroch prípravných zápasoch nezvíťazil ani raz. V Európskej lige sa predstavil aj pred rokom, ale neprešiel hneď cez prvého súpera – vyradilo ho bieloruské Dynamo Brest.

Mužstvo súpera vedie grécky tréner Giannis Anastasiou, v kádri má deviatich legionárov. Najväčšou hviezdou tímu bol v minulej sezóne mladý grécky reprezentant 23-ročný Efthymios Koulouris, ktorý sa stal s 19 gólmi kráľom ligových strelcov.

Toho sa už DAC nemusí obávať, pretože kmeňový hráč PAOK Solún prestúpil do francúzskeho Toulouse za 3,2 milióna eur.

Trnava chce z Plovdivu víťazstvo

Spartak podobne ako v 1. predkole s Radnikom Bijeljina začne na ihrisku súpera. Čaká ho Lokomotiv Plovdiv (výkop zápasu o 19.30), ktorý sa prebojoval do európskej súťaže ako víťaz Bulharského pohára.

Na európsku scénu sa tím, ktorý má rovnaké klubové farby ako Trnavčania (čierna, červená, biela), vráti po siedmich rokoch. Mužstvo vedie bosniansky tréner Bruno Akrapovič a v kádri má trinástich legionárov z deviatich krajín, traja sú Chorváti.

Postup Spartaka Trnava v EL Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Malí fanúšikovia Trnavy pred zápasom.

S ligovým účinkovaním nevládla príliš veľká spokojnosť. Po základnej časti ligy bol Lokomotiv na ôsmej priečke, mestský rival Botev piaty. Nevybojoval si miesto v prvej šestke, v ktorej sa súperilo o titul, napokon skončil až desiaty, ale vo finále pohára zdolal práve Botev 1:0.

V novom ročníku začal Lokomotiv prehrou na ihrisku Černo more (1:3), ale doma sa tešil z výhry nad Slaviou Sofia (3:2).

Trnavčanom bude chýbať vylúčený rumunský kapitán Bogdan Mitrea, ale tréner Ricardo Chéu už môže rátať s novou posilou, Ginom van Kesselom.

Spartak sa už od utorka chystá v Plovdive, odkiaľ by si rád priniesol lepší výsledok ako pred dvoma týždňami z pôdy predchádzajúceho súpera, s Radnikom prehral 0:2. Skúsený Filip Oršula tvrdí, že mužstvo vie, čo môže od domácich očakávať.

„Povedali sme si nejaké veci o súperovi, vieme ako budú asi hrať a budeme na nich pripravení. Dúfam, že sme sa ponaučili z predchádzajúceho stretnutia. Na tento zápas nastúpime s tým, že ideme zvíťaziť,“ vyjadril sa na klubovej stránke.

Stredopoliar Marko Tešija, ktorý v uplynulých troch zápasoch odohral plný počet minút, verí, že jeho tím zvládne aj druhú pohárovú prekážku.

„Chceme si do odvety priniesť dobrý výsledok. Možno budeme spokojní aj s remízou, ale do každého zápasu vstupujeme s cieľom vyhrať ho. Uvidíme, ale dúfam, že sa nám podarí postúpiť do tretieho predkola.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #Spartak Trnava #DAC Dunajská Streda