Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ružomberčania a Trnavčania neskladajú zbrane. DAC musí zahodiť zbytočný rešpekt

Futbalisti MFK Ružomberok výsledkovo nezvládli úvodný duel 1. predkola Európskej ligy UEFA. Vo štvrtkovom domácom stretnutí s bulharským Levski Sofia inkasovali dva góly, pričom nestrelili ani jeden.

12.07.2019 10:52 , aktualizované: 12:04
Trnava, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia Trnavy v Banja Luke.
debata

S výsledkom 0:2 teda nemohli byť spokojní, hoci po hernej stránke nesklamali. „Do druhého inkasovaného gólu sme hrali s Levski vyrovnanú partiu, dostávali sme hostí pod tlak, dobre sme ich napádali. Po druhom góle bolo badať kvalitu bulharského mužstva, majú technických hráčov, ktorí si s loptou rozumejú. Ťažšie sme sa dostávali do súbojov. Mám rozpačité pocity z tohto zápasu,“ povedal po prehratom zápase kapitán Ružomberka Ján Maslo, ktorého mrzeli dva góly v domácej sieti.

Zaradil ich do kategórie šťastných: „Už ten prvý gól bol z ich strany šťastný, pretože takto to hlavou trafiť, ani niet čo na to povedať. A druhý, bolo tam z našej strany nedorozumenie, takže pre nich to boli dva šťastné góly, o to viac nás mrzia.“ Rovnaký názor mal aj kreatívny stredopoliar Ružomberka Peter Gál-Andrezly:

„Inkasovali sme lacné góly. Ten prvý bol z kategórie náhodných a pri druhom k strelcovi, aj so šťastím, prešla lopta a už išiel sám na bránku. Inak bol zápas vyrovnaný, čiže škoda týchto momentov.“

Ružomberčania inkasovali prvý gól deväť minút pred koncom úvodného polčasu a druhý už v šiestej minúte druhého dejstva. Tréneri pritom burcovali cez prestávku svojich zverencov, že duel môžu vyrovnať i vyhrať, keďže na ihrisku mali Liptáci miernu hernú prevahu.

"Po polčase sme si hovorili v šatni, že musíme ešte pridať, že sa to dá zvrátiť. Boli sme totiž lepší na lopte, viac sme ich zatlačili v prvom polčase ako oni nás. Avšak po druhom inkasovanom góle ani neviem čo sa s nami stalo, proste nás to zlomilo, zaskočilo. Škoda tohto okamihu. My nemáme ešte mužstvo, že by sme sa v takejto situácii zomkli psychicky.

Naopak, bolo vidno, že sme upadli na psychike a zostali zaskočení," priznal Gál-Andrezly, ktorý pred odvetou rozhodne ‚zbrane neskladá‘: „Nevzdávame sa. Ideme do druhého zápasu s tým, že chceme zabrať a pobiť sa ešte o postup. Prehrávame 0:2, v Sofii to budeme mať ťažké, ale vynasnažíme sa u nich pobiť o víťazstvo. Urobíme všetko pre to, aby sme postúpili my.“

Slovenské tímy v úvodnom predkole Európskej ligy Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Policajti hliadkujú pred vstupom na štadión v...

Podobne to vidí v Sofii aj tréner Ružomberka Ján Haspra: „Zažili sme už veľa zápasov, ktoré sa podarilo zvrátiť. Všetko sa môže stať. Navyše v Sofii sa bude hrať bez divákov, čo môže byť našou výhodou. Pôjdeme tam s cieľom rozumne to podržať na 0:0, skúsiť dať nejaký gól a prinútiť súpera, aby znervóznel. Ak sa nám podarí dať gól na 1:0, tak aj mužstvo ako Levski Sofia môže mať problémy. Ukázalo sa to i v tomto zápase u nás, že pokiaľ nebol výsledok rozhodnutý, tak súper mal problémy. Stále je šanca, i keď to bude ťažké.“

Obmenený káder Trnavy s prehrou

Futbalisti Spartaka Trnava vstúpili do Európskej ligy UEFA 2019/2020 zle. Vo štvrtok ich v prvom zápase 1. predkola v bosnianskej Banja Luka zdolal Radnik Bijeljina 2:0 a hráči i portugalský tréner „andelov“ Ricardo Chéu nešetrili po zápase kritikou do vlastných radov.

Skóre súboja otvoril v 34. minúte utešenou strelou spoza šestnástky domáci Nedim Mekič. Na začiatku druhého polčasu zvýšil na 2:0 kapitán Velibor Djurič a Radnik si tak do odvety privezie solídny náskok. "Myslím si, že sme zápas prehrali preto, lebo súper bol agresívnejší ako my. Z troch šancí dal dva góly, inak nebol lepší ako my.

Lepší bol v jedinom detaile a to v tom, že vyhrával osobné súboje. Chcel viac. Nehrali sme s takým nasadením, ako by si takýto zápas zaslúžil. Naši hráči však rastú. Ešte nie je koniec, v odvete urobíme všetko preto, aby sme tento nepriaznivý stav otočili," zhodnotil tréner Trnavy Chéu.

Víťaz Slovenského pohára prešiel obrovskou prestavbou a zopakovanie minuloročného mimoriadneho ťaženia pohárovou Európou z Ligy majstrov až do skupiny EL nevyzerá reálne. Hráči však zbrane neskladajú a fanúšikom sľúbili, že podobný výkon ako vo štvrtok sa už nezopakuje.

Bosniansky legionár v drese „andelov“ Emir Halilovič po zápase pomenoval výkon hostí slovami: "Začali sme hrať až po tom druhom góle. Musím uznať, že to bola z našej strany hanba takto hrať. V druhom zápase musíme pridať, ak chceme postúpiť. Ak nepostúpime, bude to veľmi zlé.

Pred druhým gólom sme mali loptu dvakrát na kopačkách a za desať sekúnd sme ju dvakrát stratili. Zahrali sme to ako dorastenci a oni nás doslova vyťukali. A to tam boli traja a nás možno sedem. Na druhej strane, my sme mali v každom polčase len jednu strelu, aj to z veľkej diaľky. Keď nestrelíme gól, nemôžeme vyhrať."

Tréner hostí krátko po druhom góle posilnil ofenzívu duom Alex Sobczyk – Filip Oršula. Aktivita Trnavy ale pôsobila platonicky a nebola efektívna. "Mali sme pomôcť mužstvu a skúsiť zvrátiť nepriaznivý stav. Dovtedy sme nepodali optimálny výkon a prehrávali sme osobné súboje.

Hovorili sme to aj minule, ale treba sa nad tým zamyslieť, musíme sa ponaučiť a začať makať na ihrisku. V ofenzíve to nie je optimálne, aj od seba čakám viac. Uvedomujeme si to a urobíme všetko pre to, aby sme výsledok zvrátili. Do odvety ideme s tým, že sme v polčase a doma chceme vyhrať a postúpiť do ďalšieho kola," uviedol Oršula.

Odveta je o týždeň 18. júla na Štadióne Antona Malatinského v Trnave (20.45 h.).

Hyballa: Som hrdý na môj tím

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda obstáli v úvodných stretnutiach 1. predkola Európskej ligy najlepšie z tria fortunaligových zástupcov, no aj na nich čaká v odvete náročná úloha. Po domácej remíze 1:1 musia v budúcotýždňovej odvete na pôde Cracovie Krakov skórovať minimálne raz.

Dunajská Streda prišla o čisté konto v 40. minúte, keď Dominik Kružliak pri súťažnej premiére v jej drese usmernil loptu do vlastnej siete: "Ťažko sa mi to hodnotí, bol to nešťastný moment. S mojím výkonom nie som úplne spokojný, zvykám si na nový systém, ale verím, že každým zápasom to bude lepšie.

Škoda, že sme inkasovali, potom však prišla dobrá reakcia a vyrovnali sme. O týždeň musíme streliť gól, ak chceme pomýšľať na postup. Remíza je zaslúžená, Cracovia má skúsené a fyzicky zdatné mužstvo, hrozili najmä zo štandardiek. Musíme byť aktívnejší a vypracovať si šance, predvádzať našu hru už od začiatku a vyvarovať sa chýb."

Vyrovnanie pre zverencov Petra Hyballu zabezpečil Marko Divkovič tesne pred prestávkou, v nadstavenom čase druhého dejstva sa v poslednej šanci objavil práve Kružliak, no nedokázal si s ňou poradiť. Bývalý kapitán MFK Ružomberok vytvoril stopérske duo s Ľubomírom Šatkom, ktorý, naopak, opúšťa Dunajskú Stredu. Po odvete zamieri do iného poľského klubu Lech Poznaň.

Pri rozlúčke s MOL Arénou si navliekol kapitánsku pásku. „Šatka sa ukázal ako dobrý kapitán, som smutný, že to bol jeho záverečný domáci duel. S trochou šťastia mohol byť víťazný, ale výsledok je dobrý, vieme dať gól aj na trávniku Cracovie. Treba dôverovať nášmu štýlu, zo začiatku sme mali príliš veľký rešpekt, spravili sme jednu chybu a inkasovali sme,“ uviedol Hyballa.

Proti slovenskému vicemajstrovi chytal Michal Peškovič, za štvrté mužstvo predchádzajúcej sezóny najvyššej poľskej súťaže nastúpil aj stredopoliar Milan Dimun, na lavičke sedel ďalší brankár Lukáš Hroššo. V Cracovii pôsobí šesť Slovákov, Michal Sipľak nebol v poriadku zdravotne, Jaroslav Mihalík s Tomášom Vestenickým dostali voľno do 19. júla a ich budúcnosť je otázna.

„Celkovo je v klube veľa legionárov a málo Poliakov. Slováci držíme spolu, musíme to potvrdzovať aj na ihrisku. Je príjemné, keď ste v zahraničí vo väčšej skupinke,“ povedal Peškovič, ktorý sa stal brankárskou jednotkou Cracovie vo veku 37 rokov: "Zatiaľ si ho držím, čakal som na situáciu, keď sa dostanem do bránky, od toho momentu potvrdzujem, že som číslo 1.

Treba začať dobre v EL a potom pokračovať v domácej súťaži. Do Cracovie som sa dostal na sklonku kariéry a myslím si, že je to jeden z lepších klubov, kde som pôsobil. Idú nám stavať nové tréningové centrum, aj Dunajská Streda urobila mnoho, aby sa presadila v Európe. Má pekný štadión, tréningové centrum pre mladých. To je základ, na západe je to normálne, u nás sa to ešte len dostáva do popredia."

Na štvrtkové stretnutie zavítalo necelých 10.000 fanúšikov vrátane početného zástupu hosťujúcich priaznivcov. Na štadióne Cracovie môže domáca podpora podľa Peškoviča zohrať svoju úlohu. "Naši fanúšikovia nám budú pomáhať, máme dobrú východiskovú pozíciu, ale ešte sa netreba tešiť, je pred nami ďalších 90 minút.

Aj v Poľsku hráme proti silným súperom ako Legia Varšava či Lechia Gdansk, treba popracovať na efektivite. Na Dunajskú Stredu sme sa pripravili dobre, odolali sme tlaku a budeme bojovať v odvete," dodal slovenský brankár v službách poľského klubu. V Krakove sa 18. júla o od 19.00 h bude bojovať o miestenku v 2. predkole a konfrontáciu s gréckym Atromitosom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #MFK Ružomberok #Levski Sofia #DAC Dunajská Streda #Radnik Bijeljina