Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Narodil sa ako víťaz. Uzavrie kariéru trofejou?

Pri všetkej úcte - ani Steven Spielberg by nezrežíroval takú záverečnú scénu výnimočnej kariéry Petra Čecha.

29.05.2019 08:42
debata
Petr Čech počas tréningu na Olympijskom... Foto: SITA/AP, Darko Bandic
Čech futbal Arsenal Petr Čech počas tréningu na Olympijskom štadióne v Baku pred stredajším zápasom finále Európskej ligy.

Návrat do pravého domova

Tridsaťsedemročný brankár dnes večer dopíše jednu životnú kapitolu. Vo finále futbalovej Európskej ligy v Baku (21.00, prenos vysiela RTVS) sa v bránke Arsenalu postaví proti Chelsea.

Vyzve tím, ktorý si ho vytiahol ako neznámeho mladíka z Rennes. A on sa mu zavďačil statusom najväčšej brankárskej legendy v klubovej histórii.

„Keby mal možnosť vybrať si akýkoľvek zápas, v ktorom chce skončiť, bol by to tento. Najskôr odchytá duel v novom domove a potom sa vráti do toho pravého – do Chelsea,“ vravel pred stretnutím pre Sky Sports niekdajší tréner Chelsea José Mourinho.

Poukazoval na špekulácie ohľadom Čechovej budúcnosti. V krátkej dobe by sa totiž mal stať športovým riaditeľom Chelsea.

Stretnutie v Abramovičovej obývačke

Portugalský kormidelník hrá v Čechovom výnimočnom futbalovom životopise kľúčovú rolu. Mourinho prišiel v lete 2004 za majiteľom Chelsea Romanom Abramovičom a vyžiadal si vtedy 22-ročného mladíka.

Trinásť miliónov eur bola pre bohatého Rusa suma na vysvetlenie, Rennes ju zasa považovalo za neodolateľnú ponuku.

„Je mi cťou, že som mohol byť trénerom muža, čo sa narodil ako víťaz. Futbalový svet v stredu príde o veľkú osobnosť, ale z histórie ju už nikto nevymaže,“ je presvedčený Mourinho.

Mimochodom, ani on si nenechá ujsť predposledný zápas na európskej klubovej scéne v končiacej sa sezóne. Čaká ho zaujímavá skúsenosť – zápas bude v štúdiu Sky Sports hodnotiť po boku neodškriepiteľného rivala Arséna Wengera.

„Jedna veľká brankárska éra na čele s Gianliugim Buffonom, Ikerom Casillasom a Čechom je na konci,“ nechal sa počuť Wenger.

Francúzsky kormidelník prijímal Čecha do radov Arsenalu v júli 2015 s otvorenou náručou. Čech taký uvoľnený nebol.

„Mal som stretnutie v Abramovičovom dome. Sedeli sme v obývačke, bol som veľmi nervózny. Nemal som plán B, len som vyklopil, prečo chcel zostať v Londýne. Nebol z toho šťastný, ale privrel oči a povedal, že môžem ísť,“ opisoval rozhodujúce stretnutie s majiteľom rekordér v počte reprezentačných štartov (124) či v rýchlosti dosiahnutia stovky čistých kont v Premier League (potreboval na to 180 zápasov).

Čech alebo Leno?

Na štadióne v Baku, kde bude atmosféru tvoriť zväčša smotánka a len zopár tisíc fanúšikov londýnskych veľkoklubov, čaká kouča Arsenalu Unaia Emeryho neľahká voľba.

Dopraje Čechovi vysnívanú rozlúčku alebo uprednostní o desať rokov mladšiu nemeckú jednotku Bernda Lena? Hlasov za aj proti je niekoľko.

„Kto iný by mal chytať?“ nechápavo sa pýta expert BT Sport Rio Ferdinand. „Leno predsa,“ reagoval niekdajší brankár Arsenalu David Seaman.

„Arsenal potrebuje tento triumf viac ako Chelsea. Musí sa dostať do Ligy majstrov, potrebuje postaviť najsilnejší tím. A ten je s Lenom v bránke, nič proti Čechovi,“ doplnil. „Urobím to najlepšie rozhodnutie pre tím,“ uistil Emery.

Bude s Čechom alebo bez neho?

debata chyba
Viac na túto tému: #európska liga UEFA #Arsenal Londýn #Chelsea FC