Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Naposledy v ringu. Petr Čech je futbalový Muhammad Ali

Pokúsme sa spojiť zdanlivo nespojiteľné. Nájsť paralely v príbehoch jedného z najlepších boxerov histórie a jedného z najlepších futbalových brankárov modernej doby. Muhammada Aliho a Petra Čecha.

10.05.2019 07:58 , aktualizované: 29.05.2019 07:28
Petr Čech Foto: ,
Petr Čech po postupe do finále Európskej ligy.
debata

Obaja boli na vrchole výkonnosti veľmi mladí, oboch postretli ťažké životné okolnosti, obaja sa k vrcholovému športu vrátili a aj keď už nikdy neboli ako predtým, stali sa legendami.

Jeden z najlepších v histórii

Muhammada Aliho sa do jeho 25 rokov súperi rukavicou ani nedotkli. Po ringu lietal ako motýľ a bodal ako včela. Deväťkrát obhájil tituly majstra sveta v ťažkej váhe, keď odmietol vojenskú službu a o opasky prišiel. Stratil aj tri roky kariéry, ktoré mohli byť jeho najlepšie.

Na začiatku 70. rokov sa po vypršaní trestu vrátil. No to si už súperi naňho siahli. Už ho začali biť. Napriek tomu, že majstrom sveta sa stal ešte dvakrát a zapísal sa medzi ústredné postavy športu, po comebacku nebol natoľko dominantný ako v prvých rokoch kariéry.

Keď sa v roku 1980 vo veku 38 rokov pokúsil o štvrtý titul majstra sveta proti nastupujúcemu Larrymu Holmesovi, pripomínal boxerské vrece. Značkové vrece, o ktorom každý vedel, že bolo kedysi najlepšie.

Petr Čech sa podobnému pohrebu v priamom prenose vyhol. Sezónu, po ktorej ukončí aktívnu kariéru, začal ako prvý brankár londýnskeho Arsenalu.

O svoj post síce v Premier League prišiel na úkor mladšieho nemeckého gólmana Bernda Lena (v Európskej lige je Čech naďalej jednotka), no odchádza dôstojne s honorom jedného z najlepších brankárov histórie Premier League. Jedného z troch, aby som bol presný.

Po Čechovom oznámení začala debata, novinári i fanúšikovia ho zaradili k dvojici velikánov Petrovi Schmeichelovi a Edwinovi van der Sarovi.

Čech však mohol byť úplne najlepší. A nielen v anglickej lige. Nebyť 14. októbra 2006 a Íra Stephena Hunta.

Už nebol ako predtým

Krídelník Readingu sa v pätnástej sekunde ligového duelu hnal za loptou, ktorú pred Čechom nestihol. Gólman Chelsea sa mu hodil pod nohy, loptu lapil do náručia. Hunt Čecha surovo a zbytočne dohral.

Kolenom mu v sklze takmer odpálil hlavu. Rozhodca Mike Riley Hunta nepochopiteľne len upozornil. Čecha súril, aby opustil hraciu plochu a nezdržoval v pokračovaní hry. Nahradil ho Cudicini, Čech sa odplazil z ihriska. Štvornožky!

Bývalý brankár Blšian, Sparty Praha a francúzskeho Rennes v šatni skolaboval. Previezli ho rovno na operačný stôl.

"Mal som fraktúry lebky. Niekoľko kúskov kostí sa mi dostalo dnu a to bolo najväčšie nebezpečenstvo. Úlomky sa totiž zatlačili do ľavej časti mozgu, ktorá je dôležitá pre pohyb,“ opísal pre Sky Sports dôsledky Čech. Ako priznal, až po štyroch dňoch si spomenul, že je futbalový brankár.

Čech sa vrátil do brány po troch mesiacoch. S titánovými doštičkami na lebke a už ikonickou helmou na hlave, bez ktorej viac na ihrisko nesmel. Avšak, rovnako ako Ali po treste už nebol nedotknuteľný, Čech po zranení viac nebol bezchybný.

"Úraz hlavy mu veľmi ublížil. Nejak ho to eliminovalo. Už to nikdy nebolo ako predtým, keď bol fenomenálny. Naďalej bol fantastický, no nie tak ako predtým,“ povedal pre iSport Čechov bývalý dlhoročný spoluhráč z reprezentácie útočník Jan Koller.

Kritici po zranení vyčítali Čechovi, že sa bojí osobných súbojov, horšie vidí a ťažšie sa orientuje, že nie je natoľko precízny ako predtým.

Vyhral, čo mohol

"Viem, že to nie je pravda, no nebudem im to vyvracať. Nepresvedčil by som ich. Ja si myslím, že som sa vrátil ešte silnejší,“ povedal Čech pre iDnes.

"Klobúk dole, že sa dokázal takto vrátiť. To by dokázal len málokto. Aj tak mal mimoriadnu kariéru a s klubom vyhral všetko, čo mohol,“ vyjadril Čechovi rešpekt Koller.

Čert ber občasné omyly, stále dokázal vytiahnuť z talóna exkluzívny zákrok. Na bránkovej čiare bol neprekonateľný, naďalej bol oporou pre svoj tím. Ako keď vo finále Ligy majstrov 2012 vychytal tri penalty Bayernu Mníchov.

"Rozhodujúcu penaltu rozstrelu som premenil pre Petra Čecha,“ povedal po finále útočník Chelsea Didier Drogba.

Bez štyroch centimetrov dvojmetrový brankár strávil v Chelsea jedenásť rokov (2004–15). Po zranení získal dva zo svojich štyroch ligových titulov, triumfoval v Lige majstrov i Európskej lige.

Kariéru dochytá v Arsenale. Vo finále Európskej ligy sa vo svojom poslednom zápase profesionálnej dráhy postaví do bránky v londýnskom derby proti Chelsea. Kariéru môže ukončiť ziskom trofeje proti tímu, kde zažil najväčšiu slávu.

Arsenal sa v lige nekvalifikoval do Ligy majstrov, triumf v EL je poslednou šancou, ako sa v nasledujúcej sezóne vrátiť do európskej súťaže číslo jeden. Okrem iného by to znamenalo posun pražskej Sparty priamo do skupiny budúcoročnej Európskej ligy.

„Bola by to výborná bodka za mojou kariérou. Získať pohár s Arsenalom, dostať ho do Ligy majstrov a navyše zaistiť Sparte priame miesto v Európskej lige. Tri muchy jednou ranou. Pre Spartu a celý český futbal by to bolo jedine dobre,“ vyhlásil pred finále Čech.

Do histórie Premier League sa zapísal ako muž s najviac čistými kontami (202), v sezóne 2004/05 udržal nulu 24-krát! Česko reprezentoval v rekordných 124 zápasoch, jedenásťkrát získal „Zlatý míč“ pre najlepšieho futbalistu krajiny.

Už navždy bude súčasťou nekonečných a nikdy nevyriešených debát o najlepšom brankárovi futbalovej histórie. Petr Čech si vychytal status legendy, ktorý pretrvá. S helmou či bez nej…

TV Pravda: S kamerou sme sa v pravidelnej rubrike Týždeň v športe vybrali za slávnym slovenským futbalovým klubom – Inter Bratislava. Chcete vedieť, kde dnes pôsobí? Pozrite si našu videoreportáž.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #Petr Čech #Muhammad Ali #Chelsea FC #Arsenal FC