Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odriekanie prinieslo úspech. Hrdina Arsenalu si plní sen

V tradičnom súboji dvoch proti dvom to mal náročné. Nezameniteľná zábavka štyroch bratov Lacazettovcov na predmestí Lyonu bola pre najmladšieho Alexandra vždy výzvou. Čeliť starším a silnejším súrodencom dokázal len vďaka jedinej vlastnosti.

03.05.2019 15:18
Alexandre Lacazette Foto: ,
Francúzsky útočník Arsenalu Alexandre Lacazette oslavuje gól proti Valencii.
debata

Šikovnosť ho priviedla k veľkej láske. Do futbalu sa zamiloval natoľko, že sa rozhodol mu obetovať ničnerobenie. Odriekanie prinieslo úspech. A najmladší Lacazette to dotiahol zo všetkých bratov najďalej. Dostal sa až k najlepším na svete.

Pochvala aj kritika

Naposledy zažiaril vo štvrtok večer. V prvom zápase semifinále Európskej ligy bol hrdinom Arsenalu. K víťazstvu 3:1 nad Valenciou prispel dvoma gólmi. V priebehu ôsmich minút prvého polčasu najskôr využil vynikajúcu prihrávku parťáka z útoku Pierra-Emericka Aubameyanga a potom aj center Granita Xhaku.

„Bol v správnom čase na správnom mieste. Ukázal sa vo výbornom svetle a vďaka nemu máme výhodu,“ vravel pre BT Sport švajčiarsky stredopoliar Xhaka. „Nezačali sme dobre, súper sa ujal vedenia. Prehodili sme na ihrisku pár slov a otočili vývoj zápasu. Laca (Lacazettova prezývka, pozn.) a ja dobre kooperujeme a vzájomne si to užívame,“ doplnil Aubameyang.

Fanúšikovia Arsenalu po zápase striedali na adresu Lacazetta pochvalné slová s kritickými. Hoci sa dvadsaťsedemročný útočník dvakrát zapísal do listiny strelcov, priaznivci mu na sociálnych sieťach vyčítali ďalšie nepremenené príležitosti.

„Inkasovali sme ako prví, ale rýchlo sme zareagovali. Len som zúročil dobrú predošlú prácu spoluhráčov. Samozrejme, že ma mrzia zahodené šance. Je mojou prácou dávať góly. Keby som ešte nejaký pridal, mohlo to byť o týždeň v Španielsku o čosi jednoduchšie,“ sypal si popol na hlavu Lacazette.

Prestup stopla FIFA

Nechýbalo veľa a v sľubne rozbiehajúcej sa kariére by pokračoval na Pyrenejskom polostrove. V máji 2017 bolo všetko pripravené na prvý Lacazettov veľký prestup. Atlético Madrid sa však opory Lyonu nedočkalo. Prvého júna totiž Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zakázala Atléticu registráciu hráčov na dve najbližšie prestupové obdobia pre porušenie podmienok pri podpise neplnoletých hráčov.

Pre priaznivcov Lyonu to bola iskra nádeje, že si to miláčik tribún a odchovanec klubu rozmyslí. Nestalo sa. Lacazzete sa držal slov, ktoré fanúšikov Olympique predtým rozhnevali. „Najdôležitejšie momenty v mojom futbalovom živote som dosiahol ako hráč Lyonu. Nikdy nezabudnem, čo pre mňa klub urobil. Chcem si však plniť sny a preto potrebujem zmeniť dres,“ nechal sa počuť Lacazette začiatkom roka 2017.

Obdivuje Thierry Henryho, rýchlosťou a priamočiarosťou pripomína bývalému trénerovi Liverpoolu Gérardovi Houllierovi ďalšiu klubovú legendu Arsenalu – Iana Wrighta. Lacazette bude mať čo robiť, aby sa slávnym predchodcom aspoň priblížil. Nie je to však jeho métou.

„Chcem si vziať niečo od nich, ale stále zostať sám sebou. To je cesta, ako sa vryť do pamäti,“ uzavrel Lacazette.

TV Pravda: Bývalí futbaloví reprezentanti Ján Pivarník a Dušan Tittel v ďalšej časti relácie Týždeň v športe hodnotia štart Slovákov do kvalifikácie ME 2020 a hovoria aj o ich postupových šanciach:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Olympique Lyon #FC Arsenal #Alexandre Lacazette