Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Arsenal sa po obrate priblížil k finále, Chelsea Frankfurt nedobyla, ale má rekord

Futbalisti Arsenalu Londýn vo štvrtok urobili výraznejší krok smerom k postupu do finále futbalovej Európskej ligy 2018/2019.

02.05.2019 23:04 , aktualizované: 03.05.2019 08:59
Alexandre Lacazette, Pierre-Emerick Aubameyang Foto: ,
Alexandre Lacazette (vľavo) a Pierre-Emerick Aubameyang, strelci gólov Arsenalu proti Valencii.
debata

Anglický tím si v domácom prostredí poradil so španielskou Valenciou 3:1, druhý londýnsky klub FC Chelsea remizoval v Nemecku na pôde Eintrachtu Frankfurt 1:1. Chelsea neprehrala v súťaži šestnástykrát za sebou, čím prekonala rekord Atlética Madrid z rokov 2011–2012. Odvety sú na programe o týždeň 9. mája.

Arsenal nemal najlepší začiatok a od 11. min prehrával gólom Diakhabyho, ktorý medzi triom brániacich hráčov vyskočil najvyššie a poslal Valenciu do vedenia. Hostia potom nezužitkovali na gól ďalšie dve šance a prišiel trest, keď Lacazette v rozpätí ôsmich minút dvakrát prekonal Neta – najprv po prihrávke od Aubameyang zakončoval do prázdnej bránky a potom hlavou prekonal gólmana súpera.

Po hodine hry domáci spálili ďalšie tri veľké šance, vo všetkých prípadoch pohorel Lacazette. Triumf domácich prikrášlil v závere stretnutia Aubameyang.

„Ukázali sme všetkým silu nášho charakteru a na hráčov môžem byť veľmi hrdý. Spolu môžeme dokázať, čo všetko je v našich silách,“ povedal pre BT Sport nadšený tréner Arsenalu Unai Emery, v minulosti kouč valencijských „netopierov“ (2008–2012).

„The Gunners“ sa výrazne priblížili k premiérovej účasti vo finále niektorej z európskych pohárových súťaží od sezóny 2005/2006. Vtedy vo finále Ligy majstrov podľahli inému španielskemu mužstvu FC Barcelona (1:2). Podľa lodivoda Arsenalu však stále o ničom nie je definitívne rozhodnuté.

„Áno doma sme síce vyhrali, ale Valencia je veľmi silné mužstvo a v odvete sa bude môcť oprieť o svojich skvelých priaznivcov. Štvrtkový tretí gól bol pre nás dôležitý a môže byť kľúčový. Šance sú však stále 50 na 50,“ dodal Emery.

Ofenzívne esá dali zabudnúť na fakt, že tím z Londýna prehral ostatné tri zápasy v Premier League. „Všetci naši hráči sú veľmi kvalitní. Chceme sa dostať do finále EL, i keď vieme, že to ešte bude náročné. Ak nájdeme rovnaké ingrediencie na súpera ako vo štvrtok, môže sa nám to podariť,“ povedal pre televíziu BT Sport strelec gólu na 3:1 Aubameyang.

„Je pre nás skvelé dať vždy čo najviac gólov. Ja som okrem dvoch zásahov mal šance aj na ďalšie dva góly, našťastie to tam padlo ‚Aubovi‘. Vo Valencii to ešte bude dosť ťažké,“ doplnila Gabončanova útočná dvojička Lacazette.

Valencia prehrala prvý duel s Arsenalom aj vo štvrťfinále Ligy majstrov v ročníku 2000/2001 (vtedy 1:2, pozn.), avšak po domácej výhre 1:0 tohto súpera eliminovala. Semifinálové meranie síl tak ani zďaleka nemusí byť rozhodnuté.

„Kanonieri“ totiž prehrali dva z nedávnych troch zápasov EL na ihriskách súperov. Aj preto môže účastník La Ligy pomýšľať na prvý pohárový úspech od sezóny 2003/2004, kedy získal Pohár UEFA.

„Ešte nič nie je definitívne. Mrzí ma najmä posledný inkasovaný gól. Urobili sme chyby, ktorých sa väčšinou vyvarujeme. Útočníci súpera niečo podobné neodpúšťajú a presne to aj potvrdili,“ skonštatoval pri mikrofóne televíznej stanice Movistar Plus tréner Valencie Marcelino García Toral.

Jovič skóroval aj proti Chelsea

Aj v druhom semifinálovom súboji inkasoval ako prvý londýnsky tím. Domáci Eintracht Frankfurt viedol od 23. min hlavičkou Joviča, pre ktorého to bol deviaty gól v tejto edícii EL, ale v závere prvého polčasu vyrovnal Pedro Rodríguez. V 55. min trestuhodne prestrelil domáci Loftus-Cheek a po ňom pálil do brvna jeho spoluhráč David Luiz.

Ten istý futbalista v 78. min hlavičkoval iba do náruče brankára Trappa a keď na opačnej strane nepochodil striedajúci Paciencia, duel sa skončil nerozhodne 1:1. Eintracht výsledok udržal a neprehral ani v dvanástom domácom zápase v Európskej lige.

„Na začiatku sme mali veľké problémy. Nevyrovnali sme sa dobre s tlakom, ktorý bol na nás vyvíjaný, následne sme však dominovali. Pred koncom úvodného dejstva sme strelili gól, čo bolo nesmierne dôležité. Vyhrať sa nám už nepodarilo,“ skonštatoval pre oficiálny web Európskej futbalovej únie (UEFA) kapitán Chelsea César Azpilicueta.

Londýnsky tím pritom utvoril nový rekord EL, keď neprehral už 16 zápasov po sebe. Na trávniku účastníka I. bundesligy však chcel dosiahnuť viac.

„Mali sme tri či štyri dobré príležitosti na vedúci gól, mali sme z toho vyťažiť viac. Doma v odvete musíme byť opatrní, ale zároveň hrať s rovnakou mentalitou ako v druhom polčase. Chceme čo najviac držať loptu, pretože Frankfurt je s ňou nesmierne nebezpečný,“ dodal kouč „modrých“ Maurizio Sarri.

Frankfurt sa v semifinále niektorej z pohárových súťaží na „starom kontinente“ predstavil po dlhých 39 rokoch a hanbu si neurobil. Na štadióne Commerzbank-Arena ešte ani raz počas európskych pohárových stretnutí neprehrával (celkovo 12 domácich duelov bez prehry). Trénera Eintrachtu Adiho Hüttera napriek tomu nezaliala vlna spokojnosti a mrzel ho najmä inkasovaný gól „do šatne“ v 45. min.

„Je frustrujúce dostať takýto gól pred prestávkou, i keď sme si oň koledovali. Naďalej sme sa však snažili dať gól. Mentalita mojich hráčov ma ohúrila,“ skonštatoval po stretnutí Hütter.

Pred odvetou na Stamford Bridge sú hráči Frankfurtu v náročnejšej pozícii ako ich súper, pretože musia skórovať. Chelsea navyše z ostatných jedenástich duelov proti nemeckým tímom päťkrát vyhrala aj päťkrát remizovala a prehrala iba raz.

„Musíme byť na seba hrdí. Domáca remíza proti takému súperovi je úplne v poriadku. Bojovali sme nesmierne tvrdo, viacerí hráči mali priam kŕče. Je neuveriteľné, koľko toho dokázali nabehať. V odvete síce vonku musíme skórovať, ale obvykle s tým nemáme problém,“ vyjadril sa po prvom semifinále brankár Eintrachtu Kevin Trapp.

Európska liga – prvé semifinálové zápasy:

Arsenal Londýn – FC Valencia 3:1 (2:1)
Góly: 18. a 26. Lacazette, 90.+1 Aubameyang – 11. Diakhaby. ŽK: Diakhaby, Parejo (obaja Valencia). Rozhodca: Turpin (Fr.)
Arsenal: Čech – Mustafi, Sokratis, Koscielny (82. Monreal) – Maitland-Niles, Guendouzi (58. Torreira), Xhaka, Kolašinac – Özil (75. Mchitarjan) – Lacazette, Aubameyang
Valencia: Neto – Piccini, Garay, Gabriel, Diakhaby, Gaya – Soler (71. Wass), Parejo, Roncaglia, Guedes (71. Gameiro) – Rodrigo (88. Mina)

Eintracht Frankfurt – FC Chelsea Londýn 1:1 (1:1)
Góly: 23. Jovič – 45. Pedro. ŽK: Hasebe, Fernandes – Christensen. Rozhodca: del Cerro Grande (Šp.)
Frankfurt: Trapp – Abraham, Hasebe, Hinteregger – Da Costa, Rode, Fernandes (73. Paciencia), Falette – Jovič, Gačinovič (90.+2 Willems), Kostič
Chelsea: Arrizabalaga – Azpilicueta, Luiz, Christensen, Emerson – Kante, Jorginho, Loftus-Cheek (82. Kovačič) – Pedro, Giroud, Willian (61. Hazard)

debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenal Londýn #Eintracht Frankfurt #Valencia CF #Chelsea FC