Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Krásna bodka za jednou érou. Trnava v rozlúčke s Európou zdolala Fenerbahce

Futbalisti Spartaka Trnava zvíťazili v záverečnom šiestom vystúpení v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA 2018/2019 nad Fenerbahce Istanbul 1:0 vďaka gólu tureckého útočníka Kubilaya Yilmaza zo 41. minúty.

13.12.2018 22:53
Spartak Trnava Foto: ,
Futbalisti Spartaka Trnava oslavujú s fanúšikmi víťazstvo nad Fenerbahce.
debata

Zverenci Radoslava Látala obsadili v tabuľke D-skupiny so ziskom siedmich bodov tretie miesto za dvojicou postupujúcich Dynamo Záhreb a Fenerbahce, na poslednej 4. priečke skončil Anderlecht Brusel.

Slovenský šampión najskôr účinkoval v Lige majstrov, kde vyradil Zrinjski Mostar a Legiu Varšava, v 3. predkole už bola nad jeho sily Crvena Zvezda Belehrad. Putoval do play off EL, v ktorom sa cez Olimpiju Ľubľana kvalifikoval do skupinovej fázy európskej súťaže číslo dva.

Sedembodovým ziskom prevýšil trnavský klub očakávania a hoci sa neprebojoval ďalej, utvoril nové slovenské maximum. To patrilo Artmedii Petržalka, ktorá v skupinovej fáze Ligy majstrov 2005/2006 nazbierala v šiestich zápasoch šesť bodov.

Spartak Trnava si poradil s Fenerbahce Istanbul Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Choreografia fanúšikov Trnavy pred zápasom...

6. kolo D-skupiny Európskej ligy:

FC Spartak Trnava – Fenerbahce Istanbul 1:0 (1:0)
Gól: 41. K. Yilmaz. ŽK: Greššák, Grendel – Özbayrakli, Köybasi. Rozhodovali: Sanchez Martinez – Cabanero, Rodriguez (všetci Šp.), 11.413 divákov
Trnava: Chudý – Tóth (64. Kulhánek), Godál, Oravec – Jirka, Schirtladze, Greššák, Grendel (81. Miesenböck), Čanturišvili – K. Yilmaz – Bakoš (75. Ghorbani)
Fenerbahce: Tekin – Özbayrakli, Güveli (82. D. Yilmaz), Škrtel, Reyes – Isla, Jailson, Köybasi – Alici, Slimani, Capkan (73. Caki)

Úvodná šanca zápasu patrila Spartaku, po kombinácii Grendela so Schirtladzem vypálil v 4. minúte tvrdo nad bránku K. Yilmaz. Na opačnej strane sa cez Oravca pokúsil prejsť Alici, mladý obranca „andelov“ si však viedol ako rutinér, súpera odzbrojil od lopty a nedovolil mu odcentrovať na nabiehajúceho Slimaniho.

V tradične skvelej atmosfére sa domáci tím na favorizovaný „Fener“ vytiahol a v prvom polčase viackrát skúšal nájsť štrbiny v jeho defenzíve. Po zaváhaní Güveliho sa dostal k strele K. Yilmaz, ale jeho stopérsky „partner“ Škrtel loptu zblokoval.

Hostia väčšinu akcií smerovali na Slimaniho, ktorý dvoma gólmi rozhodol prvé vzájomné meranie síl, no v Trnave to jemu, ako ani celému mužstvu nešlo podľa predstáv. V 40. minúte sa lopta po priamom kope dostala ku K. Yilmazovi, ktorého technický pokus vytlačil Tekin končekmi prstov na roh.

Po ňom už vypukol v Trnave gólový gejzír radosti, keď si najlepší hráč na trávniku K. Yilmaz nabehol na Grendelov center do stredu šestnástky a volejom od zeme poslal loptu k ľavej žrdi – 1:0. Spartak išiel do kabín zaslúžene s jednogólovým náskokom.

Martin Škrtel z Fenerbahce a Marek Bakoš z Trnavy. Foto: Reuters, RADOVAN STOKLASA
Martin Škrtel, Marek Bakoš Martin Škrtel z Fenerbahce a Marek Bakoš z Trnavy.

Ten mohol v 48. minúte zdvojnásobiť Jirka, no Tekin mu zmenšil strelecký uhol a jeho pokus zneškodnil. Spartak neupustil od aktívnej hry, v 51. minúte sa v dobrej pozícii ocitol Čanturišvili, ale koncovka mu nevyšla. Fenerbahce sa nevedelo dostať z útlmu, pohrozilo síce strelou Slimaniho, ale tá nesmerovala na bránku a v 62. minúte neuspel Alici pred Chudým.

Spartak odpovedal nenápadnou strelou K. Yilmaza, ktorá iba tesne minula ľavý vinkel. Domácej defenzíve neublížilo ani striedanie zraneného Tótha, frustrovaný Slimani ani nik z jeho spoluhráčov sa nedostali na dostrel Chudého. Spartak sa s úspešným rokom i érou akcionára Vladimíra Poóra rozlúčil víťazne, za čo verní diváci odmenili hráčov ováciami v stoji.

Hlasy (zdroje: RTVS, SITA):

Kubilay Yilmaz (útočník Spartaka Trnava a strelec jediného gólu v stretnutí): „Dnešok sa pre mňa nedá vysvetliť slovami. Bola tu výborná atmosféra, cítili sme veľkú podporu z hľadiska. Chcel som veľmi nastúpiť proti Fenerbahce, navyše sa mi podarilo dať aj gól. Asistent trénera Ščasný mi povedal, že mám čakať na odrazenú loptu, tak som tak aj urobil. Mal som tu 50 či 60 ľudí – rodinných príslušníkov či známych.“

Radoslav Látal (tréner Trnavy): „Pre nás je to obrovský úspech. Rozlúčili sme sa pekným výsledkom, víťazstvom nad takýmto mužstvom. Pre hráčov je to veľká vzpruha. Po taktickej stránke sme zápas zvládli, boli sme kompaktní, nepúšťali sme súpera do šancí. Všetko sa odvíjalo od našej dobrej defenzívy. Tá nám dnes fungovala na 100 %. Na konci som nemal strach o výsledok, pretože hráči hrali veľmi dobre.“

Tréner Trnavy Radoslav Látal počas zápasu proti... Foto: Reuters, RADOVAN STOKLASA
Radoslav Látal Tréner Trnavy Radoslav Látal počas zápasu proti Fenerbahce.

Pavel Hoftych (generálny manažér Spartaka Trnava): „Ďakujem hráčom, realizačnému tímu a aj majiteľovi za skvelú sezónu, ktorá priniesla majstrovský titul. I za dnešnú víťaznú bodku proti Fenerbahce. Veľa ľudí nedokáže pochopiť, že mužstvo z predkola postúpi až do hlavnej fázy. Je to zázrak. A môj odchod? Život je život, futbal je futbal. Prajem Spartaku všetko dobré. Verím, že Trnava si nájde svoju cestu.“

Boris Godál (obranca Spartaka Trnava): „Myslím si, že to bol jeden z najkrajších zápasov, čo sme odohrali. Príjemné zakončenie roka 2018. Som strašne rád, že sme zdolali takého renomovaného súpera. Pripravovali sme sa, že by mohla rozhodnúť práve štandardná situácia, mali sme to nacvičené. Účinkovanie v skupinovej fáze bola pre nás obrovská škola futbalu, stretli sme sa s hráčmi z úplne iného sveta. Možno to bol taký návod pre ostatné kluby zo Slovenska, ukázali sme, že sa to dá.“

Marek Bakoš (útočník Spartaka Trnava): „Jesennú časť sme zakončili veľmi dobre, myslím si, že ľudia si to užili. Prišiel nás vyskúšať veľký tím, podla mňa sme obstáli. Trnava môže so vztýčenou hlavou končiť na treťom mieste. Som veľmi spokojný, že som sa rozhodol pre príchod do Trnavy. Budem veľmi dlho spomínať na to, čo som tu zažíval. Som plný emócií a veľmi spokojný.“

Lukáš Greššák (stredopoliar Spartaka Trnava): „Dnes to bol náročný zápas. V tejto skupine nebol ľahký súper. Sme radi, že sme potvrdili svoju defenzívu a zvíťazili sme. Ja i kabína všetko vníma pozitívne. Oslavovali sme domáci majstrovský titul a postúpili do skupinovej fázy Európskej ligy, čo sa slovenským tímom nestáva každý rok. My sme si to užili. Väčšina z nás to ešte nehrala. Zisk 7 bodov je fantastické číslo, mrzí nás domáca prehra s Dynanom Záhreb, dnes by to bolo o niečom inom.“

**Konečná tabuľka D-skupiny: **
    Z V R P S B
1. Dynamo Záhreb 6 4 2 0 11:3 14
2. Fenerbahce Istanbul 6 2 2 2 7:7 8
3. SPARTAK TRNAVA 6 2 1 3 4:7 7
4. Anderlecht Brusel 6 0 3 3 2:7 3
debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Fenerbahce Istanbul