Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tujvela prekonal z hviezd Chelsea len Morata, Stocha mrzela prehra so Zenitom

Slovenský futbalový brankár Tomáš Tujvel zažil vo štvrtok jeden z najväčších zápasov svojej doterajšej kariéry.

05.10.2018 08:54
Álvaro Morata, Tomáš Tujvel Foto: ,
Útočník Chelsea Álvaro Morata s brankárom Vidi Tomášom Tujvelom.
debata

Gólman maďarského mužstva MOL Vidi FC nastúpil v dueli L-skupiny Európskej ligy 2018/2019 na ihrisku anglického FC Chelsea a aj jeho zásluhou bol na Stamford Bridge dlho bezgólový stav. Skúseného 35-ročného rodáka z Nitry prekonal až v 70. min španielsky útočník Álvaro Morata a zariadil triumf domácich „The Blues“ 1:0.

„Som nadšený z toho, ako sme hrali proti fantastickému tímu. Proti Chelsea sme si toho vytvorili dosť, škoda, že sme neskórovali. Všetkých sme prekvapili, jediné, čo tomu chýbalo, boli nejaké body. Neprišli sme totiž do Londýna robiť dojem, ale uhrať dobrý výsledok,“ povedal podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) tréner maďarského šampióna Marko Nikolič.

„Chelsea je v najlepšej desiatke svetových mužstiev. Ukázali sme proti nej veľkú disciplínu, chýbalo nám akurát trochu kvality v koncovke,“ dodal 39-ročný rodák z Belehradu.

„Môžeme byť hrdí na výsledok tohto zápasu, ‚nespálili‘ sme sa. Nastúpili sme proti jednému z najlepších tímov sveta. Sme spokojní s tým, ako sme hrali, akurát nás mrzí, že sme prehrali,“ vyhlásil záložník MOL Vidi FC a niekdajší maďarský reprezentant (2004–2010) so skúsenosťami z nemeckej I. bundesligy Szabolcs Huszti.

Brankár Vidi Tomáš Tujvel zasahuje pri šanci... Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Tomáš Tujvel, Álvaro Morata Brankár Vidi Tomáš Tujvel zasahuje pri šanci Álvara Moratu.

„Bol to veľmi ťažký zápas, ale ak mám byť úprimný, tak sme to očakávali. Mali sme lepšie držanie lopty aj viac šancí, ale súper bol vzadu pevný. Hostia stáli blízko seba a snažili sa byť jedenásti za loptou, takže to pre nás bolo zložité. Aspoň že sme nakoniec strelili jeden gól a získali tri body. Álvaro to pri svojom zásahu urobil krásne,“ povedal pre web UEFA.com Brazílčan Willian, ktorý prihral na jediný gól stretnutia.

Stoch: Niekedy je kruté, keď nevyhrá lepšie mužstvo

Český futbalový vicešampión Slavia Praha bol v dueli C-skupiny Európskej ligy 2018/2019 na petrohradskom štadióne Krestovskij proti domácemu Zenitu blízko k zisku troch bodov, napokon však nezískal ani jeden.

„Zošívaní“ napriek hernej dominantnosti a viacerým čistým šanciam prehrali v „Benátkach severu“ 0:1 po zásahu Alexandra Kokorina z 80. min.

Najbližšie ku gólu z tímu hostí bol slovenský krídelník Miroslav Stoch, ktorého strelu zastavilo brvno.

„Samozrejme, mrzí to. Niekedy je kruté, keď prehrá lepšie mužstvo. Myslím si, že sme ukázali skvelý výkon a vysokú kvalitu. Cesta, ktorou ideme, je správna. Keď budeme takto pokračovať, môžeme sa vyrovnať top tímom na medzinárodnom poli. Zenit medzi ne patrí, či už v Rusku alebo v Európe,“ povedal 28-ročný rodák z Nitry pre oficiálny web Slavie.

Účastník MS 2010 v JAR aj ME 2016 vo Francúzsku sa v Petrohrade prezentoval až piatimi streleckými pokusmi. Najviac ho mrzel práve ten, ktorý opečiatkoval konštrukciu „svätyne“ Andreja Luňova.

„Keď trafíte brvno, je to smola. Rozhoduje pár centimetrov. Keby to išlo o niekoľko centimetrov nižšie, bol by z toho gól. Najprv to vyzeralo, že strela poletí vysoko nad bránku. V poslednej chvíli lopta zaplávala a spadla. Brankár zostal stáť, vôbec sa nepohol. Mrzí to, vývoj zápasu mohol byť iný,“ doplnil Stoch.

Slavia dostala gól vôbec z prvej strely Zenitu do priestoru troch žrdí. „Tlačili sme súpera a mali loptu častejšie na kopačkách. Potom sme z jedného protiútoku inkasovali. Síce Zenit mal už predtým nejaké náznaky šancí, vyvrcholilo to tým, že strelil gól. To je výhoda veľkých mužstiev, že nemusia hrať dobre, ale stačí im jedna alebo dve šance na dosiahnutie presného zásahu,“ skonštatoval Stoch, ktorý v zápase stál proti krajanovi Róbertovi Makovi.

Strela Miroslava Stocha zo Slavie v zápase... Foto: Reuters, ANTON VAGANOV
Miroslav Stoch Strela Miroslava Stocha zo Slavie v zápase proti Petrohradu.

„Po dlhšom čase sme sa stretli, prehodili sme pár slov. Pokecali sme, ale zanedlho sa uvidíme znova,“ poznamenal šikovný krídelník. Na otázku, či si ho pamätal niekdajší srbský spoluhráč z londýnskeho FC Chelsea a dnes stopér Zenitu Branislav Ivanovič, Stoch s úsmevom zakončil: „Ale áno, pamätal.“

Gólový roh Greguša a víťazstvo Kodane v Bordeaux

Dánsky klub FC Kodaň triumfoval v v C-skupine Európskej ligy na ihrisku francúzskeho Girondins Bordeaux 2:1. V tíme hostí sa predstavili aj dvaja slovenskí hráči – defenzívny stredopoliar Ján Greguš odohral celý zápas a v 42. min z jeho rohového kopu vyťažil cyperský kanonier Pieros Sotiriou.

Obranca Denis Vavro prišiel na trávnik v 86. min v čase, keď už kouč hostí Staale Solbakken chcel vystužiť defenzívu a udržať vtedy cennú remízu 1:1, ktorá sa neskôr zmenila na víťazstvo.

„Musíte mať aj šťastie, ak chcete vyhrať takýto zápas. My sme ho mali. V stretnutí mohli triumfovať obe mužstvá. Bol by som spokojný aj s remízou 1:1,“ povedal 50-ročný Nór Solbakken podľa webu bold.dk.

Francúzskemu zástupcovi sa podarilo odkliať kodanskú bránku až v 84. min, keď sa ďalekonosnou strelou presadil Senegalčan Younousse Sankharé. Predtým v závere úvodného dejstva nevyužil pokutový kop jeho spoluhráč Francois Kamano. Radosť mužstva od Atlantiku však netrvala dlho – v nadstavenom čase hostia pekne zakombinovali a striedajúci Robert Skov zaznamenal rozhodujúci gól.

„Streliť víťazný gól v nadstavenom čase je pre mňa veľký moment. Som naozaj hrdý, že som súčasťou tohto tímu s toľkými dobrými hráčmi,“ povedal hrdina kodanského tímu. „FCK“ je po dvoch zápasoch na líderskej pozícii v „céčku“ so štyrmi bodmi. Nasledujú Zenit Petrohrad (4), Slavia Praha (3) a bez bodu Girondins Bordeaux.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Stoch #Tomáš Tujvel #Chelsea FC #MOL Vidi FC