Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grendel pred zápasom v Istanbule: Teším sa na súboje so Škrtelom

Stredopoliar Erik Grendel je jediný futbalista zo slovenského klubu, ktorý pôsobí už v tretej skupine Európskej ligy. Najskôr si v dvoch zahral v drese Slovana Bratislava pred troma a šiestimi rokmi a teraz patrí k oporám trnavského Spartaka.

03.10.2018 18:38
Erik Grendel, Adrien Trebel Foto: ,
Trnavský stredopoliar Erik Grendel (vpravo) v súboji s Adrienom Trebelom z Anderlechtu počas úvodného zápasu skupinovej fázy Európskej ligy.
debata

„Aspoň v niečom mám prvenstvo,“ smeje sa rodák z Handlovej, ktorý o desať dní oslávi tridsiatku. Jeho tím čaká vo štvrtok Fenerbahce Istanbul.

Trnava v domácej súťaži stále padá, výsledkovo a herne sa trápi, ale v Európskej lige je mimoriadne úspešná. Ako vysvetlíte tento paradox?

Výsledky sú síce rozdielne, to je fakt, ale nesúhlasil by som, že herne sa v domácej lige trápime, najmä v posledných štyroch zápasoch to nebolo také zlé…

Kde teda vidíte príčinu, že sa vám vzďaľuje prvá šestka?

Nedotiahli sme v zápasoch niektoré detaily. Viedli sme a v kľúčových momentoch sme urobili chyby, ktoré v Európskej lige nerobíme. Pripisujem to strate koncentrácie. Na európskej scéne ju udržíme až do samého konca. V lige nám stretnutia pretiekli pomedzi prsty, štyri za sebou sme prehrali o gól.

V čom sú ešte zápasy v Európskej lige lepšie?

Myslím si, že náš výkon rastie aj so súperom, váhu zohráva veľká prestíž európskeho zápasu i mimoriadna kulisa a podpora fanúšikov v týchto súbojoch. Podobné problémy majú aj iné mužstvá v zahraničí, hrajú v Európe a v domácej lige sú neúspešní, najmä kluby, ktoré nemajú širšie kádre a nie sú zvyknuté hrať dve hlavné súťaže súbežne.

Erik Grendel z Trnavy padá po súboji so Svenom... Foto: TASR, Martin Baumann
Erik Grendel, Sven Kums Erik Grendel z Trnavy padá po súboji so Svenom Kumsom z Anderlechtu.

Najbližšiu nedeľu sa uzavrie v lige prvá polovica základnej časti. Myslíte si, že Trnava má ešte šancu prepracovať sa do prvej polovice tabuľky?

Stále sa to dá – ale musíme začať vyhrávať. Urobiť dlhšiu úspešnú sériu. Už niet na čo čakať. A ani naši fanúšikovia už nebudú mať trpezlivosť. Máme teraz dobrú príležitosť, lebo nás najbližšie čakajú tri zápasy zo štyroch doma a so súpermi, ktorí sú papierovo slabší. Je len na nás, aby sme otočili list, zabudli na to, čo bolo a najbližšie zdolali Sereď.

V Európskej lige začínate vonku na Fenerbahce, možno proti najatraktívnejšiemu súperovi v skupine…

Súhlasím, že je to najatraktívnejší súper s najzvučnejším menom. Pravidelne hráva v pohárovej Európe. Tešíme sa na zápas s ním, bude to zaujímavé porovnanie, uvidíme, ako na tom sme.

Máte skúsenosti zo zápasu na tureckej pôde?

Veľmi malé. Hral som v Turecku ešte ako mládežnícky reprezentant a na klubovej úrovni v Dubnici nad Váhom, keď som mal sedemnásť rokov. V Intertoto Cupe 2005 sme vyradili v druhom kole Ankaraspor.

Zvyšuje atraktívnosť súboja, že v súperovom drese patrí k oporám kapitán reprezentácie Martin Škrtel?

Môže to byť atraktívne najmä pre fanúšikov. Ja sa skôr teším na súboje s ním a som zvedavý, ako obstojím.

Ako vidíte trnavské šance v stretnutí?

Ťažko sa to pred zápasom hodnotí. Favoritom je súper, aj keď nemá asi úplne optimálnu formu. Kvalita je však na jeho strane, my sa zasa pokúsime o nejaký zázrak.

Keď ste sa dozvedeli, že Fenerbahce vám skríži cestu, všímali ste si ho viac ako predtým?

Študoval som jeho súpisku. Našiel som na nej aj zvučné mená, napríklad Francúza Mathieu Valbuenu či jeho krajana André Ayewa. Uvidíme, v akej sú forme a či sa presadia.

Čo bude rozhodujúce pre úspech?

Nepodľahnúť atmosfére. Zachytil som informáciu, že už pred niekoľkými dňami predali 30-tisíc vstupeniek. Čaká nás búrlivejšie prostredie ako v Belehrade a už tam to bolo dosť divoké. Máme sa na čo tešiť. Mohlo by to pomôcť aj nám, aby sme sa vybičovali k najlepšiemu možnému výkonu.

V prvom zápase ste zdolali Anderlecht. Aj to by vám mohlo pomôcť, stúpa po takom výsledku rešpekt súpera?

Tím ako Fenerbahce sa nebude príliš pozerať na mužstvo, akým je Trnava. Sústredí sa na svoj výkon a pôjde jednoznačne za víťazstvom. O to viac, že v prvom zápase prehral, teraz musí za každú cenu získať tri body.

Víťazná premiéra Trnavy v skupinovej fáze EL Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Trnavy pred zápasom s Anderlechtom.

Zahrali ste si v dvoch skupinách so Slovanom, ale neboli ste úspešní, už teraz ste výhrou nad Anderlechtom získali viac bodov. Boli predchádzajúce skupiny lepšie obsadené?

To sa ťažko porovnáva. Ale mali sme asi zvučnejších a možno i kvalitnejších súperov – v prvom prípade Paríž Saint-Germain či Athletic Bilbao, v druhom Neapol. Bolo ťažké bodovať. Teraz je skupina asi prijateľnejšia.

Má Spartak reálnu šancu na postup?

Nestaviame si vzdušné zámky. Žijeme v realite a pevne nohami na zemi. Nastúpime na zápas s presvedčením, že nemáme čo stratiť. Pokiaľ budeme efektívni a mať aj kúsok šťastia, môžeme sa tešiť z úspechu. Ligu sa teraz usilujeme hodiť za hlavu a myslieť len pozitívne. Nepredáme kožu lacno. Pozícia outsidera nám zatiaľ sedí. Prekvapujeme trochu aj sami seba. Úplne sme nevedeli, aký potenciál mužstvo skrýva.

Myslíte si, že nejaké rezervy ešte zostali?

To neviem, pokúsime sa ich ešte vydolovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Erik Grendel #Fenerbahce Istanbul