Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majú kvalitu, nie šťastie. Luxemburské Dudelange dokázalo nemožné

V čestnej lóži sedel luxemburský princ Henrich I. aj s rodinou. Tlieskali domácim. Bankárom, realitným maklérom či administratívnym pracovníkom. A ich súperom - futbalovým hviezdam AC Miláno v stretnutí druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaže.

21.09.2018 13:09
Gonzalo Higuaín, Dudelange Foto: ,
Gonzalo Higuaín z milánskeho AC pred hráčmi Dudelange.
debata

Keď na prelome 19. a 20. storočia vzniklo mesto Dudelange, talianski prisťahovalci prišli s myšlienkou založenia futbalového klubu. Za farby si zvolili červenú a čiernu. Roky fandili Rossoneri. Symbolický futbalový kruh 20-tisícového mesta z juhu Luxemburska sa vo štvrtok večer uzavrel. Neúspešným debutom v skupinovej fáze Európskej ligy.

„Nie je žiadna náhoda, že sa Dudelange dostalo medzi najlepších. Majú kvalitu, nie šťastie,“ vyhlásil po stretnutí kouč Milánčanov Gennaro Gattuso. „Súpera sme nepodcenili, ale aj tak nás prekvapil. Začali veľmi dobre,“ doplnil stredopoliar José Mauri k výhre 1:0.

Neuveriteľný príbeh z jednej z najmenších krajín sveta nie je dielom náhody. Dudelange na ceste do skupinovej fázy vyradilo Legiu Varšava či Kluž. Jeho vypadnutie označil denník Gazeta Sporturilor za najväčšiu hanbu rumunského futbalu. Naopak, pre polmiliónovú krajinu sa tento deň zapísal do kroník zlatými písmenami.

„Aj teraz, niekoľko dní po postupe, sa zastavím a poviem si: Je to naozaj pravda? Keď nám vyžrebovali AC, civel som do steny s otvorenými ústami asi 15 minút. Dudelange bude hrať na San Sire. Je to splnený sen,“ hovorí riaditeľ Romain Schumacher pre Guardian.

Aby slávnych priezvisk nebolo málo, do kádra 13-násobného luxemburského šampióna priviedol aj Ibrahimoviča. Tridsaťročného bosniackeho útočníka Sanela. A okrem neho bývalého stopéra PSG a Lazia Milana Biševaca, Marca-Andrého Kruska s takmer 100 zápasmi v Bundeslige či jednu z najväčších domácich hviezd Daveho Turpela.

„Navonok sme dokázali nemožné. Hráme s mužstvami, ktoré sme doteraz videli len v televízii. Je to pre nás dar a my ho musíme rozvinúť. Zo splneného sna sa musí stať každoročný cieľ,“ vyhlásil kouč Dudelange Dino Toppmöller, syn slávneho útočnika Bayeru Leverkusen Klausa.

Práve 37-ročný Dino Toppmöller dvadsať kilometrov od Luxemburgu, kde Dudelange odohrá aj zvyšné dva domáce duely v skupine proti Olympiakosu a Betisu, vytvoril z ničoho futbalovú baštu.

Bude rozprávka jeho tímu pokračovať podľa zabehnutého scenára – príde po zlom začiatku šťastný koniec?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba