Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý vstup do skupiny! Trnava si v Európskej lige poradila s Anderlechtom

Futbalisti Spartaka Trnava odštartovali účinkovanie v D-skupine Európskej ligy 2018/2019 víťazstvom. Na Štadióne Antona Malatinského vo štvrtok zdolali belgický Anderlecht Brusel 1:0. Jediný gól pri historickej premiére Trnavy v EL strelil v 79. minúte Matej Oravec.

20.09.2018 22:51 , aktualizované: 23:48
Trnava, radosť Foto: ,
Futbalisti Trnavy oslavujú gól do siete Anderlechtu.
debata (10)

Trnavský gólman Chudy nečelil počas celého stretnutia jedinej strele, a tak si domáci pripísali tri body do tabuľky.

Ďalší duel v druhej najkvalitnejšej európskej klubovej súťaži absolvujú zverenci trénera Radoslava Látala vo štvrtok 4. októbra o 18:55 h na pôde tureckého Fenerbahce Istanbul.

Európska liga – D-skupina – 1. kolo:

FC Spartak Trnava (SR) – RSC Anderlecht Brusel 1:0 (0:0)
Gól: 79. M. Oravec, ŽK: 11. Grendel, 13. A. Kadlec, 45. Marek Bakoš, 47. Martin Tóth, 49. Čanturišvili (všetci Trnava), rozhodovali: Clancy – D. Ross, Carr (všetci Škót.)
Spartak Trnava: Chudý – A. Kadlec, Martin Tóth, Godál, Čonka (51. Kulhánek) – M. Oravec, J. Rada – Jirka (64. Malecki), Grendel, Čanturišvili – Marek Bakoš (87. Janso)
Anderlecht Brusel: Didillon – A. Najar (64. Saief), Vranješ, Sanneh, Milič – Musona (84. Makarenko), Kums, Trebel, Amuzu – Santini, Dimata (84. Gerkens)

Víťazná premiéra Trnavy v skupinovej fáze EL Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Trnavy pred zápasom s Anderlechtom.

Po úvode stretnutia, keď sa obe mužstvá iba oťukávali sa ocitol v 14. min pred bránkou domácich útočník Anderlechtu Nany Dimata, ale pekný center za defenzívnu líniu Spartaka nevyužil vo svoj prospech a neumiestnil loptu do siete. V 28. min unikol po ľavej strane Erik Jirka, v šestnástke však nenašiel žiadneho zo spoluhráčov.

Z následného rohového kopu Erik Grendel hľadal Marka Bakoša, ktorého nepustila do zakončenia dôrazná obrana belgického tímu. V 39. min bol po centri z ľavej strany znovu pred brankárom Martinom Chudým osamotený Dimata, ale jeho hlavička minula cieľ. V závere prvého dejstva spoza šestnástky pálil stredopoliar Anderlechtu Knowledge Musona, ale takisto nemieril presne.

Hneď na začiatku druhého polčasu potrestal hlavný rozhodca žltou kartou dvojicu hráčov Spartaka Trnava a počet napomenutých domácich sa zvýšil na päť. V 51. min nútene opustil ihrisko zranený Matúš Čonka, nahradil ho Jiří Kulhánek.

V 54. min si pýtal pokutový kop Ivan Santini, ale rozhodcovia boli neoblomní. V 67. min našiel Jakub Rada dlhým centrom zo štandardnej situácie Bakoša, ktorý hlavičkoval mimo bránky hostí.

Trnavčan Matej Oravec sa teší z gólu proti... Foto: TASR, Martin Baumann
Matej Oravec Trnavčan Matej Oravec sa teší z gólu proti Anderlechtu.

V 70. min si hráči Anderlechtu utvorili viacero príležitostí, ale žiadna z nich sa neskončila úvodným gólom stretnutia. Skóre sa menilo o deväť minút neskôr, keď po rohovom kope Grendela hlavičkoval Matej Oravec, ktorý z prvej strely domácich na bránku nedal šancu gólmanovi Thomasovi Didillonovi.

Anderlecht v závere stavil všetko na ofenzívu, no nedokázal si vypracovať príležitosť na vyrovnanie.

Hlasy po zápase /zdroj: RTVS, SITA/:

Radoslav Látal (tréner Spartaka Trnava): „Pocity sú krásne, pre takého okamihy hráme futbal. V prvom polčase sme prežili šancu Anderlechtu a čakali sme na našu príležitosť, ktorú sme premenili. Opakuje sa to, čo v kvalifikácii. Dobre bránime a snažíme sa využiť príležitosť, ktorá sa nám naskytne.“

Matej Oravec (autor víťazného gólu Spartaka Trnava): „Len ťažko sa dajú opísať pocity, ktoré prežívam. Diváci, atmosféra, víťazný gól na konci duelu, niečo neskutočné. Pri predchádzajúcich rohoch neprešla lopta na zadnú žrď, ja som si tam nabehol a dostal loptu. Potom som okúsil zatiaľ najkrajší pocit v mojej doterajšej kariére. V závere nás dostal súper pod tlak, my sme už len bránili výsledok, ale ustáli sme to a zvíťazili sme.“

Hein Vanhaezebrouck (tréner Anderlechtu Brusel): "Myslím si, že sme urobili všetko pre víťazstvo. Kontrovali sme prakticky celý zápas, mali sme loptu 70 % času, ale ihrisko nebolo v dobrom stave, čo nehralo v náš prospech. Na takom trávniku je ťažké kombinovať. Nechcem sa však na to vyhovárať, pretože sme mohli hrať aj lepšie. V prvom polčase sme mali viacero šancí, ale v druhom dejstve nám niečo chýbalo. Boli sme pomalí, chýbala nám energia. Zápas bol podobný ako v domácej súťaži proti Gentu. S niektorými hráčmi som bol spokojný. Musona hral dobrý zápas, ale nemal dostatočnú podporu. Saief a Amuzu predviedli takisto veľmi dobrý výkon na svojej pozícii. Možností sme mali viac ako v ligovom dueli, ale nepremenili sme ich a napokon sme prehrali.

Druhý zápas D-skupiny:

Dynamo Záhreb – Fenerbahce Istanbul 4:1 (2:0)
Góly: 16. Šunjič, 28. a 57. Hajrovič, 60. Olmo – 47. Neustädter. ŽK: Hajrovič, Gojak, Šunjič – Köybasi, Elmas. Rozhodca: Pawson (Angl.)
Dynamo: Livakovič – Theophile-Catherine, Dilaver, Rrahmani – Stojanovič, Šunjič, Gojak, Hajrovič (81. Doumbia) – Oršič (76. Kadzior), Gavranovič (85. Budimir), Olmo
Fenerbahce: Tekin – Özbayrakli, Neustädter, Reyes, Köybasi – Topal, Elmas – Potuk (80. Slimani), Benzia (65. Jailson), Chahechouhe (64. Alici) – Frey

Tabuľka:
    Z V R P S B
1. Dynamo Záhreb 1 1 0 0 4:1 3
2. SPARTAK TRNAVA 1 1 0 0 1:0 3
3. Anderlecht Brusel 1 0 0 1 0:1 0
4. Fenerbahce Istanbul 1 0 0 1 1:4 0
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Anderlecht Brusel