Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie sme Chelsea, tvrdí tréner Trnavy. Ale tím ide nad plán

Tretí slovenský tím, štvrtý pokus a šesť zaujímavých jesenných zápasov. Futbalisti Spartaka Trnava si premiérovo zahrajú v skupinovej fáze Európskej ligy.

19.09.2018 20:09
Trnava III Foto: ,
Na snímke radosť hráčov Trnavy po postupe cez Olimpiju Ľubľana.
debata

Začínajú vo štvrtok, na Štadióne Antona Malatinského hostia od 21.00 belgický veľkoklub Anderlecht Brusel.

Možnosť zahrať si v skupine druhej najvýznamnejšej európskej pohárovej súťaže mala už Žilina (pred desiatimi rokmi) a po nej dva razy Slovan Bratislava (pred šiestimi a tromi rokmi). Trnavčania by chceli byť úspešnejší ako ich predchodcovia. V D-skupine ich okrem Anderlechtu čakajú aj futbalsti Fenerbahce Istanbul a Dynama Záhreb.

„Máme v skupine mužstvá zvučných mien, ale hrozili nám aj horšie možnosti. Som spokojný a teším sa na zápasy,“ vyhlásil trnavský tréner Radoslav Látal. Ako hráč nastúpil proti Anderlechtu a má na tento súboj pekné spomienky. „Anderlecht je pojem,“ doplnil.

Po žrebe vyjadril spokojnosť aj skúsený Marek Bakoš, do Trnavy prišiel na hosťovanie z Plzne, aby mužstvu pomohol najmä v pohárových zápasoch. „Skupina je pre nás výborná,“ vravel krátko po žrebe. Pred dnešným súperom má rešpekt. „Anderlecht má dobré mužstvo. Narazíme na skúsené tímy, ale s každým sa dá hrať a dúfam, že sa nám podarí získať nejaké body.“

Trnavčania postupujú v aktuálnom ročníku Európskej ligy nad plán, s ich účasťou v skupine sotva niekto rátal. Postupne vyradili v Lige majstrov silných súperov – Zrinjski Mostar a Legiu Varšava, v dvoch vyrovnaných súbojoch ich zastavila Crvena Zvezda Belehrad. V play off Európskej ligy si potom poradili s Olimpiou Ľubľana.

Pozoruhodné je, že trnavský tím v tejto sezóne ešte neprehral na súperovom ihrisku (dve výhry, dve remízy) a vybojoval skóre 6:2. Doma podľahol Legii (0:1) a Belehradu po predĺžení (1:2). Spartak postupom do skupiny zarobil už asi štyri milióny eur. Teraz má v prípade dobrých výsledkov možnosť výrazne zvýšiť svoje pohárové konto.

Trnavčania v úvode sezóny absolvovali náročný program, odohrali doteraz 16 ostrých stretnutí. Tréner Látal sa usiloval rovnomerne zaťažovať celý káder, ale jeho šírka a kvalita nie je ideálna a odrazilo sa to najmä v domácej súťaži. V nej Spartak priebežne padol na ôsme miesto.

„Nie sme, žiaľ, Chelsea alebo nejaký iný veľkoklub, ktorý má dvadsiatku vyrovnaných futbalistov, vedia ich zaplatiť a môžu rotovať zostavu,“ vyjadril sa Látal v rozhovore na klubovej stránke.

Aj preto sa v reprezentačnej prestávke Spartak posilnil o štyri nové mená – stredopoliarov Patrika Maleckiho z Poľska a Jiřího Kulhánka z Česka a útočníkov Davita Skhirtladzeho z Gruzínska a Aliho Ghorbaniho z Iránu. Či to bude kvalitatívne stačiť, ukážu najbližšie zápasy.

„Museli sme zohľadniť aj naše finančné možnosti, koho si môžeme dovoliť. Verím, že nám pomôžu,“ vraví trnavský kouč.

Zápas proti Anderlechtu je už niekoľko dní vypredaný. Tréner pomoc fanúšikov očakáva, podobne ako to bolo v predkolách. Tvrdí, že bez nich by mužstvo úspech nedosiahlo.

"Nemáme v skupine Arsenal ani Chelsea, no je zaujímavá. Ani na domácej pôde nemôžeme taktizovať a brániť nejaký náskok. Nemáme čo stratiť. Budeme sa snažiť uhrať čo najviac bodov a potešiť fanúšikov.“

Generálka na Anderlecht Trnave nevyšla, v lige podľahla doma Žiline (1:2). Ale nezvládol ju ani jej dnešný súper Anderlecht, prehral na pôde Genku. Tridsaťštyrinásobný majster Belgicka a vo svojej krajine rekordér v počte titulov neprežíva najlepšie obdobie. V uplynulých troch zápasoch nevyhral (dve prehry a remíza) a v domácej súťaži mu patrí po siedmich kolách štvrté miesto.

Spartak si už zarobil na rok života

Trnavskí futbalisti už zarobili v tomto ročníku európskych pohárových súťaží peniaze, ktoré sú približne na úrovni ich ročného rozpočtu. Za postup v jednotlivých predkolách zinkasovali viac ako milión eur a účasť v skupine Európskej ligy im vynesie 2,92 milióna eur.

Ďalšie príjmy závisia od toho, akí budú Trnavčania úspešní v skupine. Za každé víťazstvo im UEFA vyplatí 570-tisíc, za remízu 190-tisíc eur. Za postup medzi 32 najlepších mužstiev čaká 500-tisíc, ale v prípade víťazstva v skupine až milión. Celkovo rozdelí UEFA na prémiách v aktuálnom ročníku 560 miliónov eur. Víťaz súťaže si polepší o osem a pol milióna eur.

To všetko sú neporovnateľne vyššie sumy ako v nedávnej minulosti. Pred desiatimi rokmi účasť v skupine Pohára UEFA nebola nijaká zlatá baňa. Futbalisti MŠK Žilina zarobili peniaze, ktoré predstavovali menej ako desatinu ich ročného rozpočtu.

Za postup do skupiny zbohatli o 215-tisíc eur. To bola suma za účasť v prvom kole proti Levski Sofia (100-tisíc) a štart v E-skupine im garantoval 115-tisíc eur. Klubovú pokladnicu mohli ešte naplniť dobrými výsledkami v skupine, ale maximálne išlo o čiastku 160-tisíc eur. To by bolo v prípade štyroch výhier, čo sa ukázalo ako úplne nereálne.

UEFA v tom čase honorovala víťazstvo v skupine sumou 40-tisíc a polovicu za remízu. Keďže Žilina zdolala Aston Villu a remizovala so Slaviou, zarobila 60-tisíc eur. Spolu so štartovným v skupine sa konečná odmena vyšplhala na 275-tisíc eur.

Už o tri roky, keď mal v skupine premiéru Slovan Bratislava, boli prémie za výhry aj za remízy vyššie. Belasí to však nevyužili, získali jediný bod za domácu bezgólovú remízu s Parížom St. Germain, čo im vynieslo 60-tisíc eur. Za výhru sa v tom čase v Európskej lige platilo 120-tisíc eur.

Slováci sa v skupinách trápia. Vyhrali len raz

Slovenské tímy sa trikrát predstavili v skupine Európskej ligy, ale do vyraďovacej časti nepostúpili. V osemnástich zápasoch sa tešili len z jediného víťazstva. Vybojovala ho Žilina v Birminghame, kde šokovala Aston Villu.

Žilinčanom stačili vo Villa Parku tri minúty

Žilinčania odohrali na jeseň 2008 dôstojnú partiu so štyrmi súpermi v F-skupine. Hamburgu, ktorý postúpil do semifinále, podľahli na doma 1:2, Ajaxu 0:1 a remizovali so Slaviou 0:0. Pred posledným zápasom (hralo sa s každým súperom len raz) bola pozícia Žiliny takmer beznádejná. Musela vyhrať na pôde v tom čase piateho mužstva Premier League. A potrebovala aj pomoc Slavie, ktorá hostila Hamburg.

Slovenský tím udrel vo Villa Parku hneď v úvode. V rozpätí troch minút dal na horúcej pôde dva góly. Po necelých dvadsiatich minútach svietilo na tabuli skóre 0:2… Favorit už iba znížil, hoci štvrťhodinu pred koncom videl strelec prvého žilinského gólu Leitner červenú kartu. Angličania hovorili o trápnej prehre. The Sun napísal, že malá slovenská ryba ponížila Aston Villu.

Zverencom Dušana Radolského ani senzačný trumf v Birminghame nepomohol, lebo Slavia podľahla doma Hamburgu (0:2). Pražania skončili poslední v skupine, Žilina štvrtá. Postupovali prvé tri tímy.

Celková bilancia MŠK v tomto ročníku Pohára UEFA si zaslúži uznanie. Mužstvo odohralo desať zápasov a iba v dvoch prehralo, tešilo sa z piatich víťazstiev.

Slovan zažiaril pred premiérou

O tri roky už niesla súťaž názov Európska liga. Slovan Bratislava sa postaral o senzáciu ešte pred štartom skupiny. V 4. predkole tím vedený Vladimírom Weissom zaskočil AS Rím, ktorý pricestoval do Bratislavy aj s Francescom Tottim. Najväčšia ikona však zostala len na lavičke.

Pred vyše desaťtisícovou návštevou na Pasienkoch vyhrali domáci 1:0, desať minút pred koncom rozhodol obranca Martin Dobrotka. Rímskou remízou 1:1 (v závere vyrovnával Štepanovský) si vybojovali postup do skupiny, v ktorej sa stretli s Parížom Saint-Germain, Athleticom Bilbao a Red Bullom Salzburg.

Slovan v nej zhorel. Salzburg mu dal po tri góly – v Bratislave vyhral 3:2, doma 3:0. Bratislavčania dva razy podľahli aj Bilbau (1:2), ktoré to dotiahlo na jar až do finále. Belasí si jediný bod pripísali v domácom súboji s parížskym tímom. Bezgólová remíza s lídrom francúzskej ligy mala svoju cenu. Slovan mal však v závere na ihrisku o dvoch mužov viac. Chantôme a Tiéné videli červené karty.

„Paradoxne sme hrali lepšie v čase, keď boli sily na ihrisku vyrovnané. Je to o kvalite a psychike hráčov. Záver sme nezvládli. Keď hráme proti ôsmim hráčom v poli, mali by sme vyhrať aj nad takým silným súperom,“ zdôraznil Weiss.

Druhý pokus: nula bodov, jeden gól

V druhom vystúpení v skupine Európskej ligy v ročníku 2014/2015 slovanisti prepadli na celej čiare. Nezískali v nej ani bod a v šiestich zápasoch strelili jediný gól. Celkové skóre bolo hrozivé – 1:20. Slovenský tím mal najhoršiu bilanciu zo všetkých, ktoré sa v tomto ročníku predstavili.

Už úvod neveštil nič dobré, Slovan schytal debakel v Berne s Young Boys (0:5). Tomuto súperovi strelil neskôr jediný gól, ale podľahol aj doma (1:3). Sklamaním boli aj jednoznačné prehry s českým rivalom Spartou Praha (0:3 a 0:4).

Program I-skupiny začínal doma proti SSC Neapol, ktorý priviedol na Pasienky kapitán Marek Hamšík. Výrazne sa postaral o prehry svojho bývalého klubu. V Bratislave strelil vedúci gól a na ďalší prihral (0:2) a aj v odvete sa zapísal medzi strelcov a hosťom nedal so spoluhráčmi nijakú šancu (0:3).

Slovanistov pred štyrmi rokmi viedli v pohárových zápasoch dvaja tréneri. V dvoch František Straka, ktorého potom vystriedal Jozef Chovanec. „Rozdiel v kvalite sa na ihrisku prejavil,“ skonštatoval Chovanec po súboji na štadióne San Paolo, kde jeho zverenci uzavreli neúspešnú jeseň.

Látal: Budeme trpezliví

Tréner futbalistov Spartaka Trnava Radoslav Látal vyzdvihol na predzápasovej tlačovej konferencii najmä ofenzívnu silu belgického Anderlechtu Brusel, prvého súpera „andelov“ v D-skupine Európskej ligy 2018/2019.

Český kouč takisto viackrát zopakoval, že jeho tím bude naďalej vychádzať z poctivej defenzívy, ako to bolo i v predkolách pohárovej Európy. Látal chce, aby si jeho zverenci stretnutia skupinovej fázy užili.

„Anderlecht je vynikajúci v útočnej fáze. Hrajú v netypickom rozostavení s tromi útočníkmi. Majú stabilnú päticu hráčov v základnej zostave, ktorá hrá takmer v každom zápase. Opakujem, to mužstvo je kvalitné najmä smerom dopredu. Ak chceme uspieť, musíme byť kompaktní v obrane. Bude to najnáročnejší súboj, aký sme dosiaľ zohrali v Európe,“ povedal Látal. „Budeme hrať rovnako ako v kvalifikačnej fáze. Chceme dobre brániť a zhusťovať priestor na ihrisku. Budeme trpezlivo čakať na našu príležitosť. Keď príde, musíme ju využiť,“ dodal.

Rodák z Olomouca si uvedomuje, že jeho tím je papierový outsider. Prisľúbil, že jeho zverenci nepredajú kožu ľahko. Najmä nie na Štadióne Antona Malatinského v Trnave. „Budeme bojovať o každý bod. Ak Anderlechtu zoberieme aspoň jeden bod, budem spokojný. Verím, že bude plný štadión, chlapci sa na to tešia. Chceme si to najmä užiť, nemusíme byť pod tlakom. Na ihrisku necháme všetko,“ prizvukoval.

Medzi najskúsenejších hráčov kádra FC Spartak patrí stredopoliar Erik Grendel, ktorý si účinkovanie v skupinovej fáze Ligy majstrov vyskúšal už v drese konkurenčného Slovana Bratislava. „Som síce skúsenejší, ale tie pocity sú stále rovnaké. Myslím si, že každý z nás chce ísť na ihrisko a podať čo najlepší výkon. Odovzdáme tam všetko. Bez ohľadu na to, aký bude výsledok. Je jedno či hráme proti Mostu pri Bratislave alebo proti Anderlechtu, vždy chceme triumfovať. Nastúpime proti výbornému mužstvu, ktoré hrá pravidelne v skupine Ligy majstrov či Európskej ligy. Je to zvlášť výnimočné pre Trnavu, keďže sme postúpili prvýkrát. Hráme najmä pre ľudí a budeme spokojní, keď nám po zápase zatlieskajú,“ povedal 29-ročný futbalista.

Kým tréner domáceho tímu vyzdvihol najmä ofenzívu Anderlechtu, jeho náprotivok Hein Vanhaezebrouck hovoril najmä o fyzickej sile Spartaka Trnava. „Trnavský tím je veľmi skúsený. Stredopoliari i útočníci majú veľa skúseností. Je to fyzicky zdatné mužstvo, ktoré zvládne veľké množstvo súbojov a je v nich väčšinou úspešné. Trnava v kvalifikácii vyradila Legiu, čo nikdy nie je jednoduché. Takmer zdolali aj Crvenu zvezdu. To hovorí samé za seba. Musíme byť pred týmto súperom na pozore,“ vystríhal 54-ročný kormidelník.

Rodák z Kortrijku sa vyjadril aj k stavu ihriska v City Arene, ktorý vzbudzoval negatívnu pozornosť už v predkolách pohárovej Európy.

„Počuli sme, že terén nie je v dobrom stave. Videli sme, v akom stave bolo ihrisko v predkolách. Bolo to stále horšie a horšie. Obe mužstvá však majú rovnaké podmienky. Hráči musia byť schopní hrať aj na takomto ihrisku. Radšej by sme hrali na perfektnom teréne, ale nemôžeme sa tým zaoberať. Musíme sa sústrediť na náš výkon,“ zhodnotil dobre naladený Vanhaezebrouck.

Súčasťou kabíny Anderlechtu je od konca augusta i James Lawrence, ktorý hral štyri roky za AS Trenčín. Anglický defenzívny univerzál síce pre zdravotné problémy do Trnavy nepricestoval, napriek tomu poskytol novým spoluhráčom a trénerovi cenné rady: „Od Lawrencea sme získali veľa informácií. Je to logické, keďže hral dlho na Slovensku a odohral i zápasy proti Trnave. Myslím si, že nám povedal všetko, čo vedel. Jeho zdravotný stav mu, žiaľ, neumožnil pricestovať na Slovensko. Mal ľahký otras mozgu a ešte nemohol cestovať lietadlom.“
(sita)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #európska liga UEFA #Spartak Trnava