Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Životná šanca Trnavy. Chudý si nazbieral na kávu, Látal dá ligu bokom

Futbalisti Spartaka Trnava majú po víťazstve 2:0 v prvom zápase play off Európskej ligy UEFA 2018/2019 na pôde Olimpije Ľubľana historickú šancu.

24.08.2018 07:20 , aktualizované: 08:43
Marek Bakoš, Martin Chudý Foto: ,
Futbalisti Spartaka Trnava (v popredí Marek Bakoš a brankár Martin Chudý) ďakujú fanúšikom po výhre 2:0 v Ľubľane.
debata (3)

Účasť v skupinovej fáze je lákavá a dvojgólový náskok by bol hriech premrhať. Vie to dobre aj tréner „Bílych andelov“ Radoslav Látal, ktorý preto nechá v nasledujúcom fortunaligovom zápase odpočívať niekoľko opôr.

Zápas sa pre slovenského majstra vyvíjal sľubne, strelil prvý gól, no potom prišlo vylúčenie Martina Tótha. Spartak však v oslabení udrel ešte do polčasu, keď si Ilič po akcii Bakoša strelil vlastný gól.

Trnava vyhrala v Ľubľane Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Hlavný rozhodca Craig Pawson ukazuje žltú kartu...

„Musím sa priznať, že som po vylúčení nebol vykoľajený. Samozrejme gól môže padnúť kedykoľvek na oboch stranách, ale nemal som pocit, že by sme teraz mali len inkasovať. Napadlo ma, že to dohráme na 1:0, lebo dať druhý gól v oslabení je ťažké, ale napokon padol. Ja som vedel, že do obrany budeme silní, nebál som sa toho. Ľubľana je nepríjemná na lopte a je dobré, že sme neinkasovali,“ povedal po zápase brankár Martin Chudý.

Ten musel v zápase niekoľkokrát podržať svoj tím, najmä v druhom polčase. Vtedy si domáci hráči vypracovali najväčšie šance.

„Boli naozaj nepríjemní na lopte. V predošlých zápasoch dali veľa gólov. Majú dobré strely z diaľky, vedia si to vykombinovať aj stredom. Mali sme párkrát šťastie, lietalo to mimo bránku. Ak by skórovali, dostali by sa do zápasu, ale šťastena dnes stála pri nás. Nám zasa chýbala doma proti Belehradu. Sme však len na polceste.“

Chudému sťažovali prácu domáci fanúšikovia za jeho bránkou. Niekoľkokrát pristálo pred brankárom hostí viacero predmetov, nechýbali ani mince. Ten to však zobral s veľkým nadhľadom:

„Ja som ich neprovokoval. Lietali okolo mňa kovové náramky, zapaľovače, dokonca mám už aj prémie. Vyzbieral som si celkovo 3,98 eur, takže mám na kávu. Dokonca prileteli aj žuvačky, hneď som si aj jednu dal. Takže mám aspoň svieži dych.“

Svieži bol po zápase aj tréner Látal, ktorého víťazstvo pochopiteľne tešilo. Trnava má pred sebou historickú šancu, a preto jej obetuje všetko. „Budú nám v odvete chýbať niektorí hráči, niektorí sú vykartovaní. Podriadime tomu všetko, slovenskú ligu dáme bokom. Bohužiaľ. Pred nami je životná šanca.“

Fanúšikovia FC Spartak Trnava počas úvodného... Foto: TASR, Marko Erd
Slovinsko SR Futbal EL Baráž Ľubľana Trnava Fanúšikovia FC Spartak Trnava počas úvodného zápasu play off Európskej ligy v Ľubľane.

"Bol to v prvom rade ťažký zápas, pretože domáci odohrali výborné stretnutie. Potvrdili to, čo sme od nich očakávali. Každý však pracoval na svojich veciach a darilo sa nám súpera narúšať. Strelili sme z penalty gól, neskôr prišla červená karta, ktorá ovplyvnila vývoj.

Potom sme dali trošku šťastný gól, ale myslím si, že sme išli za víťazstvom, za gólmi, za šancami… Mali sme tam ešte tri-štyri nedotiahnuté brejky. Uhrali sme dobrý výsledok a tešíme sa na odvetu," vyhlásil pri mikrofóne RTVS skúsený 35-ročný útočník Spartaka Marek Bakoš, ktorý je v „malom Ríme“ na polročnom hosťovaní z českej Viktorie Plzeň.

A ako niekdajší slovenský reprezentant videl obidva presné zásahy nesúce jeho rukopis? „Pri jedenástke som nevnímal okolie, iba brankára, bránku a loptu predo mnou. Dobre som sa skoncentroval a podarilo sa mi ju premeniť. Pri druhom góle som sa snažil dávať loptu do priestoru na Erika Jirku. Obrancovia nemajú radi takéto lopty, keď sa musia vracať k bránke a nevedia, čo je za nimi. Súper nám trošku pomohol a dal si vlastný gól,“ skonštatoval Bakoš.

Olimpija natrafila na slovenského protivníka už tretíkrát – predtým v 2. predkole EL 2013/2014 nestačila na MŠK Žilina (3:1 doma, 0:2 vonku), v rovnakej fáze LM 2016/2017 neuspela proti AS Trenčín (3:4 doma, 3:2 vonku).

„Samozrejme, s výsledkom nemôžem byť spokojný. Taktiež nie som spokojný s prvým polčasom, keď sme dostali strach z úspechu a prakticky sami si strelili dva góly. Vypracovali sme si dostatok šancí na strelenie gólu, ale lopta nechcela vojsť do slovenskej bránky. Taký je futbal. V zásade vieme, čo musíme v odvete urobiť – streliť tri góly a žiadny neinkasovať,“ vyhlásil podľa webu delo.si kormidelník Olimpije Aleksandar Linta.

„Sklamanie je veľké, pretože sme boli lepším tímom. Neviem, čo robíme zle. Dosahujeme strašné výsledky. Inkasovali sme z jedenástky, strelili sme si vlastný gól… Vytvárame si stopercentné šance, ale nepremieňame ich. Na Slovensko pôjdeme zvrátiť tento výsledok,“ nevzdáva sa pred odvetou na trnavskom Štadióne Antona Malatinského (vo štvrtok 30. augusta o 20.30 h SELČ) stredopoliar ľubľanského tímu Rok Kronaveter.

Hoftych potvrdil kontakt s Ljubičičom

Káder Trnavy by mohol v najbližšom čase vystužiť chorvátsky defenzívny stredopoliar Marin Ljubičič. Tridsaťročný rodák z Metkoviča pred niekoľkými dňami ukončil svoje pôsobenie v FC DAC 1904 Dunajská Streda, kde hrával od januára 2015.

„Sme v kontakte, rozhodne sa v najbližších dňoch,“ povedal pre piatkové vydanie denníka Šport generálny manažér „andelov“ Pavel Hoftych.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #Spartak Trnava #Olimpija Ľubľana