Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prešli cez Feyenoord. Prejdú cez každého?

Je to pre nás životný zápas! Týmito slovami motivuje svoj tím trenčiansky tréner Ricardo Moniz pred dnešným súbojom s Larnakou v play off Európskej ligy.

23.08.2018 06:00
AS Trenčín, Feyenoord Foto: ,
Antonio Mance sa teší z gólu Trenčína na 1:1 počas odvetného zápasu 3. predkola Európskej ligy na pôde Feyenoordu Rotterdam.
debata

Futbalisti Trenčína budú mať v stretnutí s cyperským súperom domáce prostredie opäť na umelej tráve v Žiline.

Podľa holandského kouča je dnešok pre Trenčín bodom identity. V hre je možnosť zapísať sa na futbalovú mapu Európy. V prípade úspechu v súboji s Larnakou si mužstvo zahrá v skupine Európskej ligy, čo by bol najväčší triumf trenčianskeho futbalu na medzinárodnej scéne. V rovnakej etape súťaže bojoval AS už pred dvoma rokmi, ale vyradil ho Rapid Viedeň. Rakúsky tím vtedy vyhral 4:0 v Žiline a jeho prehra 0:2 v odvete už nič nezmenila.

Trenčania veria, že aktuálne majú silnejšie mužstvo a podobná situácia sa nezopakuje. „Dnešný zápas je pre nás dôležitý, pretože sa môžeme zapísať do histórie. Prešli sme cez Feyenoord, musíme prejsť cez každého,“ domnieva sa Moniz.

Postup Trenčína cez Feyenoord Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Kapitán Feyenoordu Robin Van Persie v zápase...

Zároveň pripomína, že napriek tomu, že jeho tím vyradil v Európskej lige už troch súperov, nemá stále nič v rukách. „V zápase s Ľubľanou ide o všetko. Pokiaľ nebudeme úspešní, tak všetko doteraz nám nebolo nič platné. Preto hovorím, že je to náš životný zápas,“ pokračoval tréner Trenčína.

V generálke nebol úplne spokojný, pretože jeho zverenci v lige len remizovali s Dunajskou Stredou a výhru stratili v samom závere zápasu. Teraz by mali na predchádzajúce stretnutie už zabudnúť. „Musíme zostať pozitívni a zápas s Dunajskou Stredou hodiť za hlavu,“ zdôrazňuje Holanďan.

Trenčanom už dlhšie chýba domáce prostredie, v lige hrajú na Myjave a v pohári v Žiline. Moniz očakáva, že prvý zápas jeho hráči maximálne využijú. „Potrebujeme si doma urobiť náskok ako proti Feyenoordu.“

Larnaka nie je takým zvučným súperom ako bol Feyenoord, ale môže byť pre AS nepríjemným súperom. Nie je typickým predstaviteľom cyperského futbalu, v kádri má až deviatich Španielov a aj na lavičke sedí španielsky tréner – Andoni Iraola. Len 36-ročný kouč nedávno ukončil hráčsku kariéru, väčšinu z nej prežil v Athleticu Bilbao, v jej závere pôsobil v New Yorku City.

Na Cypre sa ešte nezačala domáca súťaž. Larnaka v novej sezóne odohrala súťažné zápasy len v Európskej lige a ešte neinkasovala (skóre 11:0). Naposledy si hladko poradila so Sturmom Graz – na jeho pôde vyhrala 2:0 a doma 5:0. Ani Trenčín ešte v tomto ročníku Európskej ligy neprehral – zo šiestich zápasov má štyri víťazstvá a dve remízy.

„Larnaka má dobré mužstvo, ale poradili sme si s Feyenoordom, nemáme sa jej prečo báť. Tak to cítia aj hráči,“ pokračoval Moniz.

Očakáva podporu fanúšikov, podobnú ako naposledy proti holandskému mužstvu „Sú našim dvanástym hráčom a pokiaľ budú stáť za nami, rozhodneme už v prvom zápase,“ prognózuje sebavedomo.

Zápas mal mať pôvodne výkop o 19.00, ale jeho začiatok posunuli o pol hodinu skôr, aby sa vyhli časovej kolízii so súbojom Trnavy s Ľubľanou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #AEK Larnaka