Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekonal aj Real. Zenit s Makom predviedol obrat z ríše snov

Ruský futbalový klub Zenit Petrohrad sa postaral o najväčší obrat v európskej pohárovej súťaži číslo dva za uplynulých 33 rokov.

17.08.2018 09:19 , aktualizované: 13:33
Zenit futbal Foto: ,
Gólová radosť hráčov Zenitu Petrohrad.
debata

Po prehre 0:4 na pôde Dinama Minsk zdolal bieloruského súpera v odvete 3. predkola Európskej ligy UEFA 2018/2019 vysoko 8:1 po predĺžení aj vďaka dvom presným zásahom slovenského reprezentačného krídelníka Róberta Maka. V play off (23. a 30. augusta) narazia zverenci trénera Sergeja Semaka na nórske Molde.

Naposledy sa podarilo zmazať štvorgólový deficit z prvého zápasu futbalistom Realu Madrid, ktorí v sezóne 1985/1986 po prehre 1:5 s Borussiou Mönchengladbach zvládli domácu osemfinálovú odvetu Pohára UEFA (predchodca Európskej ligy, pozn.) a po triumfe 4:0 postúpili ďalej.

ДА!!! #ЗенитДинамоМн

Príspevok, ktorý zdieľa zenit_spb (@zenit_spb),

„Fantastické, neuveriteľné! Zdá sa, že som v Zenite špecialista na obraty. V roku 2016 sme v Izraeli prehrávali 0:3, no v priebehu 15 minút sme dali štyri góly a zdolali Maccabi Tel Aviv 4:3. Teraz sme vedeli, že v odvete musíme podať viac ako stopercentný výkon. Navyše pre trest sme hrali bez divákov. Od prvých minút sme mali obrovskú prevahu, vytvárali sme si jednu šancu za druhou. V 66. minúte sme dali druhý gól, no vzápätí bol spoluhráč vylúčený. Cítili sme sa všelijako, ale vzchopili sme sa a dali sme ešte dva góly. Predlžovalo sa. Chytili sme asi piaty dych (úsmev). Každý z nás hral fantasticky a dali sme jeden gól za druhým,“ uviedol Mak pre svoju oficiálnu internetovú stránku.

Po jeho príchode na ihrisko pokračovala kanonáda domáceho tímu.

„Dokázali sme to. Počas celého duelu sme mali až 36 striel. Bol to môj ‚najväčší‘ zápas v mojej kariére. Nikdy na neho nezabudnem. Okolo štadióna Petrovskij je rieka Neva. Na nej boli naši priaznivci asi na piatich lodiach. Odtiaľ fandili a po zápase nám pripravili krásny ohňostroj. Bol to nezabudnuteľný večer. Verím, že cez ďalšieho súpera sa dostaneme do skupinovej fázy,“ dodal Mak.

Zenit pred domácou odvetou nemal veľké nádeje. Tie stúpli, keď vyhrával od 66. minúty 2:0, no o šesť minút neskôr prišla ďalšia rana. Stredopoliar Leandro Paredes dostal druhú žltú kartu a domáci dohrávali v desiatich.

Napriek tomu dokázali streliť potrebné dva góly, keď sa dvakrát v rozmedzí štyroch minút presadil Arťom Dziuba a poslal duel do predĺženia. V ňom Zenit inkasoval v 99. minúte a v tom momente potreboval na postup opäť dva góly.

Petrohradčania však strelili ešte štyri. V druhej a tretej minúte nadstaveného času skóroval aj Mak, pričom prvý dal z jedenástky. Na ihrisko vybehol v 102. minúte. Pred jeho zásahmi dostal červenú kartu hosťujúci Maxim Švecov.

Первые минуты после исторической победы

Príspevok, ktorý zdieľa zenit_spb (@zenit_spb),

„Stále nemôžem uveriť tomu, čo sme dokázali. Najdôležitejšie je, že sme vyhrali a postúpili do play off. Naštartovali nás prvé dva góly z priamych kopov. Po druhom zásahu sme si uvedomili, že sa nám môže podariť zmazať manko z prvého zápasu. Po vylúčení Paredesa sme sa dostali do situácie, že musíme hrať vabank, nič iné nám nezostávalo. Opadol z nás tlak a užívali sme si zápas, darili sa nám veci na ihrisku a výsledkom je vysoké víťazstvo 8:1,“ uviedol pre klubový web Zenitu stredopoliar Christian Noboa.

Po prvom polčase viedol ruský tím nad premožiteľom DAC Dunajská Streda z predošlej fázy len 1:0 a potreboval ešte minimálne trikrát rozvlniť sieť.

„Tréner nám hovoril, aby sme pokračovali v našej hre. Nech ideme do toho aj cez bolesť a vydáme na ihrisku všetky sily. Že môžeme vyhrať, ale musíme tomu veriť. A my sme tomu skutočne uverili…,“ dodal Noboa.

O podobnú senzáciu sa pokúšali aj hráči holandského Feyenoordu Rotterdam, po prehre 0:4 s AS Trenčín však doma iba remizovali 1:1 a do play off postúpil slovenský tím.

debata chyba
Viac na túto tému: #európska liga UEFA #Róbert Mak #Zenit Petrohrad