Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovanisti vyčíňali v metre, polícia ich vysadila na koľajniciach

Zhruba 600 fanúšikov ŠK Slovan Bratislava nepustila rakúska polícia na štadión na štvrtkovú odvetu 3. predkola Európskej ligy UEFA 2018/2019 vo Viedni proti domácemu Rapidu.

17.08.2018 00:17 , aktualizované: 17:15
debata (37)

Početná skupina najskôr zastavila vlak metra v blízkosti stanice Schönbrunn, časť fanúšikov spôsobila škodu ne benzínovom čerpadle. Jedna policajtka pri výtržnostiach utrpela zlomeninu holennej kosti.

Podľa agentúry APA nepustila rakúska polícia časť fanúšikov už cez hranice. Desiatich poslala naspäť po tom, čo im v autách našla kovové tyče, boxery, pieskové rukavice, či obušky.

Hovorca polície Patrick Maierhofer informoval aj o krádeži na benzínovom čerpadle na Linzer Strasse, kde mali fanúšikovia ukradnúť tovar a spôsobiť tak majiteľovi škodu za niekoľko stoviek eur. Polícia však neskôr páchateľov zadržala a identifikovala.

Výtržnosti sa udiali aj na iných miestach, poškodené boli tri súpravy metra a polícia použila aj slzný plyn. Podľa hovorcu museli dvoch policajtov ošetriť.

Ako ďalej informuje agentúra APA, polícia zatkla jednu osobu za agresívne správanie už v časti Oberlaa, kde sa fanúšikovia Slovana stretli a odkiaľ mali cestovať na Allianz Stadion. Šesťsto fanúšikov potom zastavilo metro pri stanici Schönbrunn.

Polícia ich donútila vystúpiť a pôvodne ich mala odprevadiť na štadión pešo, no po ďalších výtržnostiach, použití pyrotechniky a krádeži na benzínovom čerpadle nakoniec ukončila pochod po Linzer Strasse. Na štadión sa tak nedostali.

„Táto správa sa dostala aj k nám, ale nemáme nič oficiálne. Požiadali sme rakúsku stranu o informácie, vyhodnotíme ich po tom, ako ich dostaneme,“ povedal pre TASR technicko-investičný riaditeľ a riaditeľ pre medzinárodné vzťahy Slovana Zdeno Roman.

Polícia po incidente otočila fanúšikov späť do štvrti Oberlaa, kde mali záchytné parkovisko. Pôvodne mali ísť pešo, no nakoniec ich pozvážali autobusy, informuje APA.

Slovan schytal výprask vo Viedni Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Rakúska polícia kontroluje na hraniciach autá s...

Hovorkyňa polície Irina Steirerová uviedla, že rakúske orgány už identifikovali 480 osôb a malo by prísť k viacerým obvineniam. Podľa novinára Michaela Bonvalota boli spolu s fanúšikmi Slovana na ceste na štadión aj ďalší z Austrie Viedeň a Zbrojovky Brno.

„Belasí“ majú s oboma klubmi družbu. Niektorí z fanúšikov sa údajne zdravili zdvihnutými pravicami. Bonvalot povedal pre APA, že nerozumie stratégii rakúskej polície. „Ak by fanúšikovia Slovana išli vlakom z Bratislavy do Hütteldorfu, neparalyzovali by metro,“ uviedol. Miestna polícia však zakázala prechod špeciálneho vlaku s fanúšikmi Slovana na stanicu blízko štadióna a späť do Bratislavy.

Ku kontroverzii malo prísť aj priamo na štadióne, i keď bez násilností. Domáci fanúšikovia vytiahli transparent, na ktorom bol spolovice znak Slovana a z druhej ich mestského rivala Austrie a nápis „We hate Homos“ (Nenávidíme homosexuálov).

Vyhlásenie ŠK Slovan Bratislava

ŠK Slovan odsudzuje kroky rakúskej strany voči našim fanúšikom na zápase vo Viedni.

ŠK Slovan Bratislava sa rozhodol reagovať na medializované informácie týkajúce sa našich fanúšikov v spojitosti so zápasom 3. kola kvalifikácie Európskej ligy UEFA vo Viedni. Chceme reagovať na viacero nepravdivých a zavádzajúcich informácií v súvislosti s touto témou.

Klub zabezpečil špeciálny vlak, ktorý by majoritnú časť fanúšikov vysadil na stanici Wien – Hütteldorf, vzdialenej približne 400 metrov od miesta konania zápasu. Súčasťou vlakovej výpravy mali byť členovia usporiadateľskej služby i zástupcovia klubu. Klub túto alternatívu vyhodnotil z hľadiska bezpečnosti a plynulej organizácie presunu fanúšikov aj po porade s odborníkmi za jednoznačne najvhodnejšiu.

Rakúska polícia len tri dni pred výkopom rozhodla o zrušení špeciálneho vlaku v čase, keď bolo predaných viac než 700 vstupeniek. Myslíme si, že toto rozhodnutie výrazne ovplyvnilo proces, vďaka ktorému mal byť zabezpečený bezproblémový presun fanúšikov na štadión. Je potrebné dodať, že medzi fanúšikmi boli starší ľudia, ženy či mladiství. Sme presvedčení, že pokiaľ by špeciálny vlak nebol zrušený, tak by k problémom ani nemuselo dôjsť.

Následná individuálna preprava bola výrazne ovplyvnená kontrolami a reštrikciami zo strany rakúskej polície, a to ako na hraniciach, tak aj v samotnej Viedni. Výsledkom týchto opatrení bolo, že zhruba polovica fanúšikov, ktorí vycestovali, sa napriek zakúpeným a platným vstupenkám nedostala na zápas.

Je nám veľmi ľúto, že v tejto skupine sa nachádzala drvivá väčšina fanúšikov, ktorých jediným cieľom bolo slušne a športovo podporiť Slovan. Žiaľ, voči našim priaznivcom bol uplatnený princíp kolektívnej viny, keďže veľa z nich nemohlo prísť na zápas.

ŠK Slovan Bratislava odsudzuje akékoľvek nešportové prejavy. Veríme, že fanúšikovia vo vlastných radoch dohovoria tým, ktorí narúšali plynulú prepravu na štadión. Na druhej strane však nebudeme nikdy súhlasiť s uplatnením kolektívnej viny voči tým, ktorí nič zlé nespáchali! Je nám ľúto, že štvrtkové udalosti vrhajú negatívne svetlo na fanúšikov Slovana ako celok, pričom ako sme už spomenuli, vôbec k nim nemuselo dôjsť.

Viaceré kroky, ktoré boli voči fanúšikom podniknuté (zrušenie špeciálneho vlaku, obmedzenie počtu vstupeniek, nevpustenie veľkej časti fanúšikov na štadión) vnímame ako zvláštne a mimoriadne neštandardné. Zároveň by sme chceli zdôrazniť, že pri prvom zápase sme rakúskej strane poskytli maximálnu súčinnosť a ústretovosť, pričom sme zápas zorganizovali tak, že prebehol bez akýchkoľvek negatívnych incidentov. Mrzí nás, že to isté nebolo umožnené nášmu klubu a našim fanúšikom vo Viedni.

"Odsudzujem kroky rakúskej strany, ktorá robila všetko pre to, aby klubu i fanúšikom narušila koncentráciu na dôležitý zápas. Počas posledných dní sme sa stretávali s konaním, ktoré nepovažujeme za profesionálne a v duchu fair-play. Samozrejme, týmto nechceme ospravedlniť pre nás nepriaznivý výsledok zápasu, ale musíme poukázať na to, že rakúska strana sa nezachovala rovnako korektne ako my voči nej v prvom zápase. Klub urobil maximum pre bezproblémovú prepravu fanúšikov v podobe špeciálneho vlaku. Od pondelka sme však museli čeliť prekážkam a venovať veľa úsilia, času i energie mimofutbalovým veciam. Výsledkom iniciatívy rakúskej strany bolo, že sme nedostali toľko vstupeniek, koľko nám podľa pravidiel UEFA prináleží, a navyše sa viac než polovica našich fanúšikov nedostala na štadión. Som presvedčený, že medializované incidenty sú vyústením provokácie a zlého riešenia prepravy fanúšikov na štadión z rakúskej strany. Nesúhlasíme s uplatnením kolektívnej viny, keď stovky fanúšikov, medzi ktorými sú aj starší ľudia, ženy či rodiny, potrestajú za správanie niekoľkých jednotlivcov. Je mi ľúto, že veľa našich priaznivcov sa nedostalo na štadión a dokonca boli držaní políciou bez vody, jedla či základnej hygieny. Na záver chcem povedať, že ako klub budeme vždy stáť za našimi fanúšikmi a teraz tomu nie je inak. Naše právne oddelenie aktuálne zvažuje možné kroky voči konaniu rakúskej strany. O ďalšom postupe vás budeme informovať. Ďakujeme všetkým, ktorí boli vo štvrtok v našom sektore i tým, ktorí prišli na zápas, no nebolo im umožnené dostať sa na štadión,“ povedal viceprezident klubu Ivan Kmotrík ml.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #fanúšikovia #ŠK Slovan Bratislava