Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan otočil zápas s Rapidom, Greif v závere zlikvidoval penaltu

Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili vo štvrtok v prvom zápase 3. predkola Európskej ligy UEFA 2018/2019 na Pasienkoch nad Rapidom Viedeň 2:1. O triumfe "belasých" rozhodol gól kapitána Vasila Božikova a vlastný zásah Matea Barača. Odveta je na programe o týždeň vo Viedni.

09.08.2018 23:06 , aktualizované: 10.08.2018 07:01
Dominik Greif, Stefan Schwab Foto: ,
Brankár Slovana Dominik Greif chytá pokutový kop Stefana Schwaba z Rapidu Viedeň.
debata

Úradujúci slovenský vicemajster má pred odvetou, ktorá bude o týždeň 16. augusta o 20.30 h v rakúskej metropole, o niečo lepšiu východiskovú pozíciu na postup do play off kontinentálneho pohára číslo dva. V ňom si úspešnejší z tejto dvojice zmeria sily s víťazom konfrontácie Hajduk Split – FCSB o účasť v hlavnej skupinovej fáze Európskej ligy.

Štvrtkový večerný duel začali lepšie hráči Rapidu, strela Alara išla vedľa a Schwabov prudký pokus nad bránku Slovana. V 12. min však už kapitán hosťujúceho tímu Schwab otvoril skóre: po rohovom kope Murga sa k nemu dostala lopta a s prehľadom ju ľavačkou poslal do pravého dolného rohu Greifovej bránky – 0:1.

Slovan si poradil s Rapidom Viedeň Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
 Aleksandar Čavrič zo Slovana v súboji s Mateom...

Domáci sa snažili odpovedať, ale nezahrmelo po peknom prieniku Mohu, po štandardke Holmana ani po šanci Šporara, ktorý hlavičkoval vedľa. Potom mal Slovan veľké šťastie, keď si Knasmüllner všimol, že Greif je ďaleko von z bránky, zo stredového kruhu vypálil a jeho pokus skončil na brvne.

Nedáš-dostaneš platilo aj tentoraz, v 29. min „belasí“ vyrovnali nepriaznivý stav. Rohový kop zahral Holman a kapitán Božikov aj s pomocou ľavej Strebingerovej žrde rozveselil domácich priaznivcov – 1:1.

Po zmene strán sa vyznamenal Greif, ktorý reflexívne vyrazil bombu Vetona Berishu. V 49. min zavládla na Pasienkoch druhá gólová radosť. Po centri z pravej strany si stopér hostí Barač dal v sklze „vlastenca“ a poslal Slovan do vedenia. Náskok bratislavského tímu mohol byť onedlho už dvojgólový, ale po rohovom kope striedajúceho Savičeviča nepotrestal obranca Saláta zaváhanie brankára Rapidu Strebingera.

V 65. min to skúšal Čavrič, brankár hostí bol pripravený – a následne dobre zasiahol aj pred nabiehajúcim Dražičom. V 74. min po Mohovom prieniku a prihrávke Čavrič mieril vedľa. Šok pre Slovan znamenala 83. min. keď poľský arbiter Pawel Raczkowski ukázal po zákroku Savičeviča na biely bod.

Útočník Slovana Filip Hološko, sediaci na lavičke náhradníkov, videl za protesty žltú kartu. Greif však vyrazil penaltu Alara a následne vykopávali domáci loptu z bránkoverj čiary. Na tesnom víťazstve „belasých“ sa už v hektickom závere nič nezmenilo.

Európska liga – 3. predkolo (prvý zápas):

ŠK Slovan Bratislava – SK Rapid Viedeň 2:1 (1:1)

  • Góly: 29. Božikov, 50. Barač (vlastný) – 12. Schwab, ŽK: 39. Moha, 43. Nono, 83. Hološko (na lavičke náhradníkov) – 52. Murk, 88. Potzmann, 89. Bolingoli-Mbombo, rozhodovali: Raczkowski – Obukowicz, Siejka (všetci Poľ.), 9563 divákov
  • Slovan Bratislava: Greif – Apau, Saláta, Bajrič, Božikov – Nono (87. Ibrahim Rabiu) – Holman (46. V. Savičevič), Dražič (90. A. Laczkó) – Čavrič, Šporar, Moha
  • Rapid Viedeň: Strebinger – Potzmann, Sonnleitner, Barač, Bolingoli-Mbombo – D. Ljubicic, Schwab – Murg (78. Guillemenot), Knasmüllner (68. A. Ivan), Veton Berisha – Alar

Hlasy:

Martin Ševela (tréner Slovana): „Prvý polčas bol z našej strany opatrný, akoby sme sa báli. Gól súpera bol o individuálnej zodpovednosti nášho obrancu. My sme však dobre zareagovali a po štandardke sme strelili krásny gól. V prvom polčase bol lepší súper. Po zmene strán sme boli lepší my, podarilo sa nám strhnúť víťazstvo na našu stranu. Súper si síce strelil vlastný gól, ale s našim pričinením. Som rád, že hráči dostali možnosť takejto konfrontácie. Výborný výkon podal Dominik Greif. Je dobré, že máme tak kvalitnú brankársku dvojku. Ďakujem aj fanúšikom, že prišli, spravili výbornú atmosféru, taká tu nebola už štyri roky. My chceme postúpiť čo najďalej, máme na to recept.“

Goran Djuricin, tréner Rapidu Viedeň: „Gratulujem Slovanu k víťazstvu. My sme si v prvom polčase vypracovali dosť šancí, ale premenili sme len jednu. Boli sme prvých 25 minút lepší, potom sa hra obrátila a Slovan bol v tlaku. Mali sme smolu, keď sme nastrelili brvno. Druhý polčas bol Slovan o kúsok pred nami, vypracoval si dve či tri čisté šance. Výsledok je teda v poriadku, prehru akceptujeme. Pred nami je ale odveta. Šance na postup sú 50:50. je to otvorené.“

Kornel Saláta (stopér Slovana Bratislava): „Pred zápasom sme si povedali, že pri štandardných situáciach si musíme každý brať súperovho hráča. Pri druhej či tretej štandardke sa tak však nestalo a inkasovali sme. Napokon sme však dokázali otočiť nepriaznivý stav. Chválim fanúšikov, ktorí prišli v hojnom počte a povzbudzovali nás. Výsledok 2:1 je dobrý, ale ešte nie je nič dokončené. Očakávam ťažkú odvetu, šance na postup sú vyrovnané.“

Dominik Greif (brankár Slovana Bratislava): „Iba v stredu som sa dozvedel, že pôjdem do bránky. Snažil som sa pomôcť mužstvu, verím, že sa mi to podarilo. Duel bol aj o šťastí, oni dali brvno, nepremenili jedenástku. Mohlo to pre nás dopadnúť aj horšie. Využil som informácie a videoanalýzy s naším trénerom brankárov a zalovil som v pamäti, kde to súperov hráč kope. Jeho pokus som vyrazil, čo ma veľmi potešilo. Nepamätám si zaplnené Pasienky, ďakujem divákom za podporu. Do Viedne sa pôjdeme pobiť o postup.“.

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Rapid Viedeň