Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prestížny a špecifický zápas. Slovan sa teší na Rapid, Trenčín na Feyenoord

Futbalisti Slovana Bratislava odvrátili v Európskej lige UEFA 2018/2019 blamáž a postúpili do 3. predkola. Vo štvrtok na Pasienkoch v odvete 2. predkola zdolali maltský FC Balzan 3:1 a zmazali tak manko po prehre 1:2 z ihriska súpera.

03.08.2018 09:05
Andraž Šporar, Steve Sultan Foto: ,
Dvojgólový útočník Slovana Andraž Šporar pred brankárom FC Balzan Stevom Sultanom.
debata

„Belasí“ sa v boji o play off stretnú s rakúskym Rapidom Viedeň, v prvom stretnutí nastúpia doma vo štvrtok 9. augusta (21.05 h.), odveta vo Viedni je na programe vo štvrtok 16. augusta (20.30).

Slovan potvrdil pozíciu favorita najmä v prvom polčase, v ňom Malťanov zavrel na ich polovici, no využil z množstva šancí len jednu po zásahu chorvátskeho útočníka Aleksandara Čavriča. V druhom dejstve už stratil veľkú suverenitu a dosť hazardoval, navyše Čavrič nepremenil penaltu.

Dva pekné góly slovinského útočníka Andraža Šporara zo 70. a 71. minúty mohli domácich upokojiť, no tí sa zo stavom 3:0 akoby príliš uspokojili a inkasovali po priamom kope Brazílčana Cadua. V závere hral Balzan vabank, Slovan odolal a Moha v posledných sekundách ešte nevyužil obrovskú šancu na 4:1.

Slovan a Trenčín v Európskej lige Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Šarvátka medzi hráčmi Slovana a FC Balzan.

„Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu. Čavrič išiel sám na brankára, nedal gól, ale nepribrzdilo nás to v aktivite. Z ďalšej šance sme sa už ujali vedenia. Mali sme aj ďalšie možnosti skórovať, hoci aj súper z ojedinelej situácie trafil žrď. Vedeli sme, že budú hrať takto na brejky a čakať na prípadné šance. Pred druhým polčasom som mužstvo nabádal, aby sme pokračovali v aktivite. To, čo sa nám nedarilo na Malte, teda prekonať obranný val na súpera, sme dokázali,“ povedal na pozápasovej tlačovej konferencii tréner Slovana.

Martin Ševela si uvedomuje, že si jeho mužstvo zbytočne skomplikovalo situáciu: „Prišli góly, po ktorých bolo 3:0, ale zbytočne sme si skomplikovali záver. Dovtedy sme boli nebezpeční po stranách, zrazu sme však začali hrať stredom, kde hrozili straty. Po jednej mal súper brejk a z následnej štandardnej situácie výstavnou strelou znížil. Musíme na tom ešte popracovať, lebo v Európe každý jeden gól dodá súperovi energiu. Balzan žil až do konca, záver bol hektický, ale dobre sme to ustáli. Chalani nechali na ihrisku všetko, to je dôležité. Asi si musíme prejsť aj takýmito zápasmi s vybičovanými emóciami. Cieľ sme však splnili. Sme spokojní, že ideme ďalej.“

„Sme spokojní, s týmto sme išli do zápasu, aby sme vyhrali a postúpili do ďalšieho kola. Podarilo sa. Vedeli sme, čo chceme. Museli sme dať rýchly gól, čo sa aj stalo a v druhom polčase sme pridali ďalšie góly. Boli tam na konci emócie, ale nič vážne, to patrí k tomu. Rapid bude mať vyššiu kvalitu. Tešíme sa, bude to také derby, je to blízko seba. Určite príde veľa ľudí, bude to prestížny zápas,“ povedal v mixzóne brankár Michal Šulla.

Rekordný slovenský majster v 1. predkole vyradil moldavský Orhei po výhrach vonku 4:2 a doma 5:0, teraz má tak istotu najmenej ďalších dvoch zápasov v EL.

Šemrinec: Najlepší výkon v sezóne

Futbalisti AS Trenčín sa po postupe cez Górnik Zabrze v 2. predkole Európskej Ligy môžu tešiť na holandský Feynoord Rotterdam. Poľská prekážka sa nezdolávala ľahko, ale postup zverencov trénera Ricarda Moniza je napokon úplne zaslúžený.

Trenčania chceli dať v odvete na štadióne v Myjave gól ako prví, čo sa im podarilo už v 10. minúte. Aj keď s prispením súpera, ktorý si strelil vlastenca. „Tento moment bol dôležitý. Potom sme dali aj druhý gól, čo definitívne rozhodlo. Takýto scenár sme si predstavovali. Náš postup je zaslúžený,“ povedal po zápase brankár Igor Šemrinec.

V určitých fázach zápasu sa zdalo, že postup AS sa rodí ľahko, hráči najmä v závere predvádzali kúsky s nádychom exhibície, všetko vyšperkoval lahodný gól Hamzu Čatakoviča v 90. minúte.

Fanúšikovia AS Trenčín. Foto: SITA, Martin Medňanský
AS Trenčín Fanúšikovia AS Trenčín.

„Ľahká cesta to však nebola. Základ postupu sme položili v Zabrze, aj keď sme mali i šťastie. Zdalo sa, že to je ľahké, lebo sa chalani bavili a držali v závere loptu, ale ľahké to určite nebolo,“ potvrdil Šemrinec, ktorý výkon mužstva vyhodnotil ako najlepší v sezóne:

„Určite najlepší zápas z našej strany. Ale vrátim sa k prvému gólu. Ak by sme ho dostali my, nastala by panika. Od toho sa všetko odvíjalo ďalej.“

Jediný problém pre Trenčanov nastal v 61. minúte, keď Daniel Smuga znížil náskok AS na 1:3. Stalo sa tak iba pár sekúnd po treťom góle Philipa Azanga. Brankár Šemrinec však zostal pokojný. „Neboli sme nervózni, bola 60. minúta, vedel som, že Poliaci nám potrebný počet gólov na postup nedajú.“

V treťom predkole sa môžu hráči i fanúšikovia tešiť na holandský Feyenoord. Teda na súpera pre Trenčín veľmi špecifického.

„Viete koho máme majiteľa, je to pre nás veľká výzva, v tíme máme veľa Holanďanov. Takže určite je to špecifický zápas a veľmi sa na neho tešíme. Podgorica mala nejakú úroveň, Zabrze bolo o úroveň vyššie. V zápasoch s Feyenoordom chceme zistiť, na čo vlastne máme a aký máme potenciál,“ dodal Šemrinec.

Postup AS sa v krajine jeho najbližšieho súpera v EL očakával, aj preto sa do Myjavy vypravilo niekoľko novinárov z Holandska. Tréner Moniz im hneď po zápase odpovedal na otázky.

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #AS Trenčín #Rapid Viedeň #Feyenoord Rotterdam