Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan postúpil. Proti trpaslíkovi z Malty sa však až do konca trápil

Futbalisti Slovana Bratislava postúpili do 3. predkola Európskej ligy UEFA 2018/2019. Vo štvrtok na Pasienkoch v odvete 2. predkola zdolali maltský FC Balzan 3:1 a zmazali tak manko po prehre 1:2 z ihriska súpera.

02.08.2018 21:46
Andraž Šporar Foto: ,
Radosť Andraža Šporara.
debata (6)

Zverenci trénera Martina Ševelu sa v boji o play off stretnú s rakúskym Rapidom Viedeň, v prvom stretnutí nastúpia doma vo štvrtok 9. augusta, odveta vo Viedni je na programe vo štvrtok 16. augusta.

Skóre otvoril v 7. minúte domáci útočník Aleksandar Čavrič zo Srbska, v druhom dejstve dve gólové poistky pridal slovinský útočník Andraž Šporar. Slovan sa ale o postup triasol po znížení Brazílčana Cadua v 77. minúte z priameho kopu.

Rekordný slovenský majster v 1. predkole vyradil moldavský Orhei po výhrach vonku 4:2 a doma 5:0, teraz má tak istotu najmenej ďalších dvoch zápasov v EL.

Slovan Bratislava – FC Balzan 3:1 (1:0)
Góly: 70. a 71. Šporar, 7. Čavrič – 77. Cadu, ŽK: Šulla, Hološko, Božikov – Božovič, Kaljevič, Cadu, Šljivič. Rozhodovali: Boucaut – Conotte, Cremers (všetci Belg.), 4176 divákov.
Slovan Bratislava: Šulla – Apau, Saláta, Bajrič, Božikov – Nono – Savičevič (82. De Kamps), Dražič (87. Hološko), Moha – Čavrič (75. Cmiljanič), Šporar
FC Balzan: Sultana – Božovič, Johnson, Serrano, Bezzina (83. Majdevac) – Šljivič, Lepovič (75. Correa) – Ljubomirac, Cadu, Lecao (62. Effiong) – Kaljevič

Slovan a Trenčín v Európskej lige Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Šarvátka medzi hráčmi Slovana a FC Balzan.

„Belasí“ od prvých sekúnd potvrdzovali, čo avizovali pred duelom. Na súpera vybehli agresívne a spustili na neho oheň a síru. V 1. minúte hlavičkoval Šporar nad, v 2. minúte sa do sóla dostal Čavrič, jeho strelu ale brankár Sultana skvele vyrazil na roh. Slovan sa presadil z tlaku v 7. minúte, keď Mohov center z ľavej strany Sultana rukou vyrazil pred Čavriča, ktorý v páde otvoril skóre.

Nápor domácich mohol „schladiť“ Lecao v 13. minúte, ale strelou cez Apaua trafil tyč brány Slovana. V 16. minúte to skúsil opäť Šporar, jeho technickú „obaľovačku“ však Sultana skvele vyrazil na roh.

V 20. minúte na druhej strane výborne zasiahol brankár Šulla pri strele Ljubomiraca. Po polhodine hry minul v ďalšej výbornej šanci Šporar a o päť minút mal Sultana po tečovanej lopte slovinského útočníka šťastie, keď tá mu spadla rovno do náručia.

Slovan súpera takmer nepúšťal na vlastnú polovicu, ale nebol efektívny. Saláta v 41. minúte po rohu hlavičkoval nad a v 43. minúte po Čavričovej prihrávke chýbali Šporarovi centimetre, aby zakončil do odkrytej brány.

Slovan nastúpil do 2. polčasu nekoncentrovane a mohol pykať, v 48. minúte s vypätím všetkých síl jeho obrana pri zmätkoch postupne zablokovala strely Ljubomiraca, Lecaa aj Kaljeviča, najmä tá Lecaova vyzerala veľmi nebezpečne.

Domáci sa dostali do útlmu, chýbal im pohyb a taktovku nechali v týchto fázach hosťom. Na nohy ich mohol postaviť v 58. minúte odpískaný pokutový kop po faule na Šporara, Čavrič ale penaltu trestuhodne zahodil, keď pri rozbehu spomalil a jeho nepresnú pokazenú strelu Sultana vyrazil.

Dymovnica zo sektoru fanúšikov Slovana. Foto: TASR, Martin Baumann
Slovan, fanúšikovia Dymovnica zo sektoru fanúšikov Slovana.

Domáci nevyzerali najlepšie, ale v 70. minúte ich z trápenia vytrhol Šporar, ktorý to zobral na seba, vnikol z ľavej strany do šestnástky a nekompromisnou bombou pod hornú tyč zvýšil na 2:0.

Otrasený súper vzápätí inkasoval opäť, keď sa do rýchleho brejku dvoch na jedného dostal po dobrej práci Dražič, zasekol si obrancu a prihral Šporarovi, ktorý do odkrytej brány trafil presne.

Potom ale opäť Slovan ukázal odvrátenú tvár. Šulla vybehol pred pokutové územie a fauloval v šanci súperovho striedajúceho hráča Effionga, za čo videl so šťastím „iba“ žltú kartu. Z následného priameho kopu Cadu znížil na 1:3, keď prestrelil múr. Malťania začali hrať vabank, potrebný druhý gól však nestrelili ani v nadstavených štyroch minútach. V úplnom závere ešte nevyužil obrovskú šancu v nájazde Moha.

Hlasy:

Martin Ševela (tréner Slovana Bratislava): „Mali sme výborný vstup do zápasu. Čavrič išiel sám na brankára, no nepremenil. Krátko po tom sme si utvorili ďalšiu šancu, ktorá sa už skončila gólom. Z viacerých príležitostí sme mohli skórovať. Aj súper však pohrozil a trafil žrď. Vedeli sme, že budú hrať na rýchle kontry a tak to aj bolo. V druhom polčase sme chceli pokračovať v aktivite z prvého dejstva, ale nebolo to také, ako som si predstavoval. Som rád, že potom prišli dva rýchle góly. V závere sme si to zbytočne skomplikovali. Už sme nehrozili po krídlach ako dovtedy. Z výstavného priameho kopu súper znížil a zdramatizoval záver. Moha to mohol uzavrieť, ale nevyšlo mu to a bojovalo sa o postup až do konca. Asi si musíme prejsť aj takýmito zápasmi. Pred duelom sme chceli zvíťaziť a postúpiť. To sme splnili. Na ihrisku súpera sa nám nepodarilo prejsť cez jeho obranný val, teraz to bolo iné a vďaka tomu sme uspeli.“

Vladimir Simovič (športový riaditeľ FC Balzan): "Hrali sme proti väčšiemu klubu. Slovan je oproti Balzanu väčší vo všetkých aspektoch. Musíme súperovi zagratulovať a budeme mu držať prsty proti Rapidu Viedeň. Ďakujem svojim chlapcom a som na nich hrdý, pretože máme za sebou dva dobré zápasy. V podstate až do konca sa bojovalo o postup. Dnešný zápas ovplyvnil rýchly gól.“

Marko Micovič (tréner FC Balzan): "Urobili sme niekoľko chýb a tie nás stáli lepší výsledok. Slovan na nás ‚vyletel‘ a rýchlo skóroval. Presne toho sme sa obávali. Prišli sme do Bratislavy po prekvapivom triumfe na domácom trávniku. Chceli sme ukázať, že na Malte sa hrá dobrý futbal a potvrdiť, že náš úvodný triumf nebol náhodný. Slovan je veľký a dobrý klub. Utvoril si dobré šance a dokázal ich premeniť. Slovan má vo svojom kádri lepšie individuality ako máme my. Som hrdý na to, čo moji hráči ukázali v tomto dvojzápase.“

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #FC Balzan