Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan aj Dunajská Streda prehrali. Trenčín si vezie z Poľska cenné víťazstvo

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava podľahli v prvom zápase 2. predkola Európskej ligy hráčom maltského vicemajstra FC Balzan 1:2.

26.07.2018 20:06
Rharsalla Moha Foto: ,
Na snímke vpravo Rharsalla Moha (Slovan) a vľavo Ivan Božovič z FC Balzan.
debata (15)

Domácemu tímu vyšla premiéra v tejto fáze súťaže podľa predstáv, v úvodnom dejstve skóroval Bojan Kajlevič a po prestávke zvýšil na 2:0 Uroš Ljubomirac. „Belasým“ znížili zásluhou Vukana Savičeviča a v mierne si vylepšili pozíciu pred budúcotýždňovou odvetou, ktorá sa odohrá vo štvrtok 2. augusta na bratislavských Pasienkoch.

V úvodnej štvrťhodine duel nepriniesol žiadne zaujímavé momenty. V 17. min. sa prvý raz menilo skóre. V ojedinelej akcii domácich si našiel miesto medzi nedôraznými obrancami Slovana čiernohorský útočník Kaljevič a presnou strelou k bližšej žrdi prekonal brankára Michala Šullu.

„Belasí“ od tohto momentu pridali v ofenzíve, trávili veľa času pred súperovou šestnástkou, ale výraznejšie sa nepresadili. Naopak, v závere prvého dejstva pustili futbalistov Balzanu do rýchleho brejku a mohli inkasovať. Nebezpečný pokus Cadúa zneškodnil pripravený Šulla. Tesne pred odchodom do šatní ešte pohrozili aj hostia. Ich dovtedajšiu najväčšiu príležitosť zahodil Ibrahim Rabiu.

Rabiu Ibrahim (Slovan) a vľavo Elkin Serrano z... Foto: TASR, Martin Baumann
Slovan, Balzan Rabiu Ibrahim (Slovan) a vľavo Elkin Serrano z FC Balzan.

Obraz hry zostal rovnaký aj po zmene strán. Slovan mal územnú prevahu, no nevytváral si šance a oveľa nebezpečnejšie boli kontry maltského mužstva. V 64. min. ešte Cadú preloboval odkrytú sieť, ale onedlho zužitkovali domáci poskytnutú výhodu a Ljubomirac zakončil bleskový protiútok gólom na 2:0.

Radosť hráčov Balzanu netrvala dlho, Bratislavčania sa vrhli do útoku a v 74. min. znížili. Savičevičova tečovaná strela spoza šestnástky zapadla za bezmocného Steva Sultanu. „Belasí“ v úplnom závere siahali aj na vyrovnanie, ale hlavička Šporara tesne minula bránku, a ak chcú postúpiť do 3. predkola, musia v druhom zápase zvíťaziť.

Odveta 2. predkola EL medzi Slovanom a Balzanom je na programe vo štvrtok 2. augusta od 19:30 h v Bratislave. Úspešnejší tím si v ďalšej fáze súťaže zmeria sily s rakúskym klubom Rapid Viedeň.

Na snímke v popredí Adraž Šporar (Slovan) a v... Foto: TASR, Martin Baumann
Slovan, Balzan Na snímke v popredí Adraž Šporar (Slovan) a v pozadí radujúci sa hráči z FC Balzan.

FC Balzan (Malta) – ŠK Slovan Bratislava (SR) 2:1 (1:0)
Góly: 17. Kaljevič, 67. Ljubomirac – 74. V. Savičevič, ŽK: 70. Ibrahim Rabiu (Slovan), rozhodoval: Jens Maae (Dán.)
Zostava Slovana: Šulla – Apau, Bajrič, Božikov, Suchockij – Nono – D. Holman (46. V. Savičevič), Ibrahim Rabiu (72. Dražič), Moha – Čavrič (72. Cmiljanič), Špo­rar

Hlasy po zápase:

Martin Ševela, tréner Slovana: „Musím sa k tomu postaviť chlapsky, z našej strany to nebolo dobré. Viazla nám kombinácia a pohyb. Inkasovali sme po chybe obrancu, súper to využil. Potom sa stalo to, čo som predpokladal, domáci hrali defenzívne a my sme si museli dať pozor na ich brejky. Smerom dopredu nám chýbala väčšia kreativita, hrali sme málo po stranách. Chceli sme vyhrať, cieľ sme nesplnili, ale je dobré, že sme dali gól. Súper bude hrať u nás na 95 percent to čo doma, my musíme byť kreatívnejší.“

Vukan Savičevič, hráč Slovana: „Nehrali sme dobre, musíme sa dať dokopy. Chceme postúpiť, ale to sa nám nepodarí s touto hrou. Najdôležitejšie bude, aby sme zabudli na tento zápas. Súper čakal na kontry, to sa mu darilo. Ale my si zápas s trénerom rozoberieme, budeme mať dôkladnú analýzu. Nemôžeme sa na nič vyhovárať.“

Trenčín vyhral v Poľsku

Futbalisti AS Trenčín zvíťazili na pôde poľského tímu Górnik Zabrze najtesnejším rozdielom 1:0. Pred budúcotýždňovou odvetou v Myjave má tak mužstvo spod Čákovho hradu lepšie vyhliadky na postup než „baníci“ zo Sliezska.

V 39. min sa o to postaral ľavý krídelník Philip Azango. Víťaz tejto konfrontácie sa v ďalšom kole stretne s holandským veľkoklubom Feyenoord Rotterdam, kde majiteľ trenčianskeho klubu Tschen La Ling hrával v sezóne 1985/1986 a kouč AS Ricardo Moniz pôsobil ako asistent trénera na konci 90. rokov minulého storočia.

Aktéri ponúkli od úvodu svižný futbal. V 5. min to ľavačkou technicky skúšal Liszka, trenčiansky gólman Šemrinec však jeho strelu poľahky skrotil. Aj ďalšiu nádejnú príležitosť mali domáci – v 14. min sa vyhli ofsajdovej pasci, stopéri hostí Lawrence so Šulekom v poslednej chvíli zblokovali pokus Angula.

Trenčín bol do prestávky kombinačne lepší a dominantnejší v držaní lopty, k dispozícii mal viacero štandardných situácií. V 26. min si Zubairu nabehol za obrancov Górnika, no vo vyloženej šanci trafil vybiehajúceho brankára Losku.

Zverenci trénera Ricarda Moniza si všetko vynahradili v 39. min – Čatakovič vyhral osobný súboj s obrancami Górnika, naservíroval loptu Azangovi a jeden z troch Nigérijčanov v základnej jedenástke Trenčína sa zblízka nepomýlil – 0:1.

Hneď po zmene strán mali „górnici“ na dosah vyrovnanie. V 51. min sa po peknej akcii až dvaja rútili na Šemrinca, Jesús Jiménez posunul loptu pred prázdnu bránku Smugovi, ale mladý záložník Zabrze zblízka trestuhodne prestrelil.

Hostia mohli krátko po hodine hry zveľadiť svoj náskok, Loska však reflexívne vyrazil Lawrencovu hlavičku. Zástupca poľskej Ekstraklasy sa s pribúdajúcim časom stále viac tlačil do ofenzívy a Trenčanom sa otváral priestor na kontry. Po jednej z nich mohol v 80. min skórovať striedajúci Bukari, ale skóre stretnutia sa už nezmenilo.

Górnik Zabrze (Poľ.) – AS Trenčín (SR) 0:1 (0:1)
Gól: 39. Azango, ŽK: 42. Wolniewicz, 59. Smuga, 65. Angulo – 24. Reuben Yem, 86. Šemrinec, rozhodoval: Gestranius (Fín.)
Górnik Zabrze: Loska – Wolniewicz, Wisniewski, Dani Suárez, Gryszkiewicz – Liszka (78. Biedrzycki), Matuszek, Žurkowski, Smuga (61. Urynowicz) – Angulo, Jesús Jiménez
AS Trenčín: Šemrinec – Reuben Yem, M. Šulek, Lawrence, Julien (89. Skovajsa) – Čatakovič (83. Ubbink), El Mahdioui, Zubairu – Sleegers (73. Bukari), Antonio Mance, Azango

Oslabený DAC podľahol Dynamu Minsk

Futbalisti FC 1904 Dunajská Streda na domácom ihrisku podľahli hráčom bieloruského Dynama Minsk 1:3.

Skóre duelu otvoril na dvakrát v 24. min obranca hostí Roman Begunov. Situácia Dunajskej Stredy sa ešte viac skomplikovala v 39. min, keď dostal druhú žltú a teda červenú kartu Milan Šimčák.

Napriek tomu hráči Dunajskej Stredy vyrovnali, v závere prvého polčasu zahral rukou obranca hostí Maxim Žavnerčik. Následný pokutový kop premenil Erik Pačinda.

Zľava: Luis Carlos Da Rocha Rodrigues z FC... Foto: SITA, Martin Havran
Erik Pačinda Zľava: Luis Carlos Da Rocha Rodrigues z FC Dynamo Minsk a Erik Pačinda z FC DAC 1904 Dunajská Streda.

V 77. min poslal hostí do vedenia hlavičkou striedajúci Alexandr Makas a rezultát súboja stanovil v nadstavenom čase Uroš Nikolič.

FC DAC 1904 Dunajská Streda (SR) – Dynamo Minsk (Biel.) 1:3
Góly: 45. Pačinda (z pok. kopu) – 24. Begunov, 77. Makas, 90.+ U. Nikolič, ŽK: 33. Šimčák, 65. Z. Kalmár – 21.Chvaščinskij, 68. Gurenko, ČK: 39. Šimčák (Dunajská Streda) po 2. ŽK, rozhodoval: Bojko (všetci Ukr.)
Zostava Dunajskej Stredy: Macej – Koštrna, Šatka, Huk, Šimčák – Kalmár (73. M. Vida), M. Ljubičič, Herc (41. Eric Davis) – K. Vida (87. Treťjakov), Bayo, Pačinda

Hlasy (zdroj: TV Dajto):

Peter Hybala (tréner Dunajskej Stredy): „Nie je to dobrý pocit, prehrali sme 1:3. Trochu sme v porovnaní s ligou zmenili systém hry. Hrali sme iba s desiatimi hráčmi. Mali sme dosť veľké problémy. Utvorili sme si síce viacero šancí, ale trikrát sme inkasovali. Musíme dôjsť do Minska, hrať ofenzívne a streliť tri góly. Nie je to nemožné, pretože sme si dokázali utvoriť šance aj s desiatimi hráčmi. Bude to kľúčové, jednoducho u súpera musíme streliť góly.“

Erik Pačinda (stredopoliar Dunajskej Stedy, autor gólu): „Začali sme dobre. Zápas veľmi ovplyvnila červená karta, ktorá jednoznačne nemala byť. Potom sme sa museli stiahnuť, keďže nás bolo o jedného menej. Taký je futbal. Dostali sme hlúpe góly. Tréner veľa zmeniť nemohol, keďže je s nami krátko, hrali sme to veľmi podobne ako dosiaľ. Stálo nás to víťazstvo. Musíme sa pripraviť na 100 percent a musíme skórovať.“

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #FC Balzan