Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspech slovenských tímov v 1. predkole EL. Všetky postúpili do ďalších bojov

Futbalisti Slovana Bratislava postúpili do 2. predkola Európskej ligy 2018/2019. Po minulotýždňovom víťazstve 4:2 v Moldavsku zdolali Milsami Orhei aj vo štvrtkovej domácej odvete na Pasienkoch vysoko 5:0.

19.07.2018 20:31 , aktualizované: 23:26
Slovan, Milsami Foto: ,
Futbalisti Slovana strieľajú jeden z gólov do siete Milsami Orhei.
debata (1)

Ďalším súperom zverencov trénera Martina Ševelu bude maltský klub FC Balzan, ktorý vyradil Kešlu Baku z Azerbajdžanu. Pokiaľ chcú „belasí“ pokračovať v napĺňaní maximalistických cieľov vyrieknutých ich trénerom Martinom Ševelom, mali by cez tohto protivníka prejsť.

Najskôr nastúpia 26. júla na pôde súpera, odvetu odohrajú 2. augusta doma. Predtým spoznajú prípadného súpera v 3. predkole na žrebovaní, ktoré sa uskutoční v pondelok 23. júla v Nyone.

1. predkolo EL 2018/2019 – 2. zápas:

ŠK Slovan Bratislava – FC Milsami Orhei 5:0 (3:0) – prvý zápas 4:2, ŠK Slovan Bratislava postúpil do 2. predkola

  • Góly: 15. a 25. Šporar, 33. a 77. Moha, 52. Cmiljanič. ŽK: Rusnac, S. Platica, M. Platica (všetci Milsami), rozhodoval: Kajtazovič (Slov.), 3175 divákov.
  • Slovan: Šulla – Apau, Bajrič, Božikov, Suchockij – Nono (58. Savičevič) – Čavrič (48. Cmiljanič), Rabiu, Holman, Moha – Šporar (74. Dražič)
  • Milsami: Mitu – Graur, Craciun, Bogdan (53. S. Platica), Bolohan – Cojocari, Rusnac – A. Antoniuc (81. Ibrean), M. Platica, Rata – Surdu (34. Bugajev)

Slovan nastúpil v plnej sile, hostia po domácej prehre urobili niekoľko zmien v zostave, tie im však boli málo platné. „Belasí“ mohli ísť do vedenia už v 9. minúte, no strelu Mohu zastavila pravá žrď. O päť minút neskôr Mitu zneškodnil hlavičkový pokus Mohu, ale loptu vyrazil len pred Šporara a ten zblízka otvoril skóre – 1:0. Hostí inkasovaný gól ešte viac zrazil do kolien, usadili sa na vlastnej polovici a vyčkávali, čo vymyslí súper.

Gólová radosť slovanistu Andraža Šporara. Foto: SITA, Diana Černáková
Andraž Šporar Gólová radosť slovanistu Andraža Šporara.

Slovan sa nenechal dlho ponúkať, v 25. minúte Šporar umiestnenou strelou spoza šestnástky zdvojnásobil náskok svojho tímu – 2:0. Odovzdaného súpera vôbec nešetril, v 33. minúte Moha po peknej kombinačnej akcii zvýšil technickou strelou už na 3:0. Slovan na ihrisku jasne dominoval a zápas miestami pripomínal exhibíciu, ďalšie góly do prestávky však nepridal.

Šporar mohol dosiahnuť hetrik už v úvodných sekundách druhého dejstva, keď sa z pravej strany rútil na brankára, ale postrčený obrancom súpera vystrelil len do bočnej siete. Presnejšiu mušku mal Cmiljanič, ktorý sa presadil po iba štvorminútovom pobyte na trávniku – 4:0.

Slovan následne ubral nohu z plynu, aj vinou striedaní klesla úroveň stretnutia. Do hry sa aspoň v zábleskoch dostali aj hostia z Moldavska, ale pred Šullom veľa nepredviedli. Naopak, ich debakel po ďalšej diere v obrane spečatil po Šporarovi druhý dvojgólový hrdina zápasu Moha – 5:0.

Hlasy po zápase:

Martin Ševela, tréner Slovana Bratislava: „Z našej strany vládne spokojnosť s výsledkom i postupom. Sme pokorní a skromní, aj keď naše víťazstvo mohlo byť dnes aj vyššie. Zápas mal podobný priebeh ako ten prvý v Moldavsku, strelili sme v prvom polčase tri góly a potom navýšili skóre. Musíme dobre zregenerovať, čaká nás náročný program. Tento tím je silný, ale uvedomujeme si, že prídu ťažší súperi. Je dôležité, že sme vyhrali 5:0. Pomôže to k zvýšeniu sebavedomia hráčov i klubu. Naším cieľom je dostať sa v Európe čo najďalej, skupinová fáza by bola fantázia.“

Michal Šulla, brankár Slovana Bratislava: „Nemal som veľa práce, počas celého zápasu sme dominovali. Som spokojný s predvedenou hrou i postupom. Je dobré, že sa strelecky presadili útočníci, verím, že to bude pokračovať. Na ďalšieho súpera ešte nemyslíme, pred nami je teraz liga.“

Andraž Šporar, útočník Slovana Bratislava a autor dvoch gólov: „Bol to z našej strany vydarený zápas a rovnako aj z mojej. Som rád, že sme potešili fanúšikov vysokým víťazstvom.“

Veaceslav Rusnac, tréner Milsami Orhei: „Ťažko sa mi hodnotí dnešný zápas. Utrpeli sme vysokú prehru, moji hráči sa nevedeli vyrovnať s rýchlosťou súpera. V našej lige sa so súpermi kvalít Slovan nemáme možnosť stretávať. Želám Slovanu veľa šťastia v ďalších zápasoch Európskej ligy ako aj v domácej súťaži.“

Hrdinom DAC sa stal Bayo

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda sa prebojovali do 2. predkola Európskej ligy 2018/2019. Vo štvrtkovej odvete 1. predkola triumfovali na štadióne gruzínskeho Dynama Tbilisi 2:1, a keďže v úvodnom domácom stretnutí remizovali 1:1, postúpili ďalej.

Skóre otvoril krátko pred prestávkou Budu Zivzivadze, ale fortunaligista otočil vývoj dvoma gólmi Vakouna Issoufa Baya v závere.

DAC narazí v druhom predkole na bieloruské Dynamo Minsk, ktorému po víťazstve 2:0 stačila proti írskemu ligistovi Derry City na postup aj domáca prehra v odvete 1:2. Prvý zápas sa odohrá vo štvrtok 26. júla na Žitnom ostrove, odveta je na programe 2. augusta v Minsku.

Odveta 1. predkola EL 2018/2019:

Dynamo Tbilisi – FC DAC 1904 Dunajská Streda 1:2 (1:0) – prvý zápas 1:1, Dunajská Streda postúpila do 2. predkola

  • Góly: 41. Zivzivadze – 86. a 90.+4 Bayo. ŽK: Lochošvili, Kiteišvili – Ljubičič, Bayo, M. Vida. Rozhodovali: Meckarovski – Nedelkoski, Petreski (všetci Mac.)
  • Tbilisi: Buliskeria – Ruchaia, Kobouri, Lochošvili, Charabadze, Ivanisenia, Ninua – Šulaia, Kiteišvili, Ergemlidze (88. Ivanišvili) – Zivzivadze (74. Vacadze)
  • Dunajská Streda: Macej – Huk, Šatka, Záhumenský – Koštrna, Herc, Ljubičič (72. M. Vida), K. Vida (80. Treťjakov), Davis (57. Kalmár) – Pačinda, Bayo

Vo štvrtkovej odvete na Štadióne Borisa Paichadzeho v Tbilisi pohrozil najskôr domáci útočník Buda Zivzivadze, nevyzrel však na brankára DAC Patrika Maceja. Ten istý zakončovateľ Dynama sa však v 41. min už radoval z vedúceho gólu, keď po rohu hlavičkoval do siete hostí.

Po zmene strán zaváhali obrancovia Tbilisi, no Bayo nepotrestal ich chybu. V 86. min však útočník z Pobrežia Slonoviny vyrovnal. Duel smeroval do predĺženia, proti však bol strelecky disponovaný 21-ročník zakončovateľ DAC Bayo. V nadstavenom čase zužitkoval center a opäť hlavou rozhodol o postupe klubu zo Žitného ostrova.

Hlasy po zápase:

Kachaber Kačarava, tréner Tbilisi: „V prvom polčase sme hrali výborne, ale v druhom sme znervózneli a robili sme elementárne chyby. Hráčom však nemám čo vyčítať, rozhodli chýbajúce skúsenosti. Súper hral na dlhé lopty, dostal nás pod tlak a strelil dva góly hlavičkou.“

Marco Rossi, tréner D. Stredy: „Duel sa pre nás začal komplikovane, hrali sme pomaly, domáci nás dostali pod tlak, aj pomocou štandardných situácií. Polčasové vedenie súpera bolo zaslúžené. V druhom polčase sme už hrali viac podľa mojich predstáv, aj keď tam boli nejaké chyby. Na trávniku sme nechali všetko: nohy, srdce i hlavu. Víťazstvo napokon zariadil Bayo, ktorý dokáže ľahšie situácie zahodiť a z náročnejších skóruje.“

Erik Pačinda, útočník D. Stredy: „Z môjho pohľadu sme prvý polčas nehrali dobre. Súper nás napádal, mal viac šancí a štandardných situácií ako my. Dostali sme gól na 0:1, ale verili sme, v kabíne sme si povedali, že musíme vyrovnať alebo otočiť. Tréner to potom dal na 4–3–3, čo nám asi vyhovuje viac, vypracovali sme si centre a šance. Verili sme, že to otočíme, podarilo sa nám to a sme šťastní.“

Ľubomír Šatka, obranca D. Stredy: „Prvý polčas sme sa hľadali, nebol to od nás optimálny výkon. Boli sme na tom zle najmä pohybovo, pretože bolo veľmi dusno, na to sme neboli zvyknutí. Myslím si, že po zmene strán sme už podali veľmi dobrý výkon, tlačili sme sa za gólom. Vedeli sme, že stačí jeden gól a oni budú nervózni, nakoniec sa to aj potvrdilo.“

Kristián Koštrna, obranca D. Stredy: „Rozdelil by som to na dve polovice. Prvý polčas bol z našej strany horší, oni hrali veľmi dobre, napádali nás, neutvárali sme si šance. Jedinú našu nepremenil Bayo, oni skórovali po rohovom kope. Myslím si, že druhý polčas bol z našej strany lepší, dominovali sme jednoznačne a čakali sme na naše príležitosti, ktoré prišli. Aj keď za stavu 0:1 Bayo nedal tutovku, v 85. minúte sme dali na 1:1 a stále sme išli za druhým gólom, ktorý sa nám podarilo streliť.“

Timotej Záhumenský, obranca D. Stredy: „Našťastie sme to zvládli. Bolo to náročné, súper mal svoju kvalitu. Zahodili sme niektoré šance, ale nakoniec sa šťastie otočilo na našu stranu. Dokázali sme to a sme veľmi šťastní, že ideme ďalej. Spravili sme veľmi dôležitý krok pre klub aj pre nás. Dúfam, že postúpime ďalej aj v nasledujúcom predkole.“

Trenčínu stačila remíza

Futbalisti AS Trenčín postúpili do 2. predkola Európskej ligy UEFA 2018/2019, keď vo štvrtkovej odvete 1. predkola v Myjave remizovali s čiernohorskou Budučnostou Podgorica 1:1.

Zverenci holandského trénera Ricarda Moniza pred týždňom v prvom súboji v Podgorici vyhrali 2:0. V boji o 3. predkolo sa stretnú s poľským Górnikom Zabrze, ktorý vyradil moldavský klub SC Zaria Balti (1:0 d, 1:1 v), prvý duel odohrajú na pôde súpera.

Futbalisti AS Trenčín sa tešia z gólu v zápase... Foto: SITA, Martin Medňanský
Trenčín, Podgorica Futbalisti AS Trenčín sa tešia z gólu v zápase proti Podgorici.

Odveta 1. predkola EL 2018/2019:

AS Trenčín – Budučnost Podgorica 1:1 (0:0) – prvý zápas: 2:0, do 2. predkola postúpil Trenčín

  • Góly: 70. Mance – 90. Perovič, ŽK: Lawrence, Šulek – Milič, Boričič, rozhodoval: Lapočkin (Rus.), 1520 divákov.
  • AS Trenčín: Šemrinec – Yem, Šulek, Lawrence, Julien – El Mahdioui – Sleegers, Zubairu, Čatakovič, Azango – Mance (90.+2 Umeh)
  • Budučnost Podgorica: Mijatovič – Roganovič, Adžič, Correa, Milič – Ivanovič (89. Perovič), Tučevič (77. Bakič), Mirkovič, Vlaisavljevič – Mijič, Boričič (73. Sekulic)

Prvý polčas bol pod kontrolou domácich futbalistov, ktorí dovolili čiernohorskému tímu ohroziť Šemrincovu bránku až v nadstavenom čase. Naopak, Trenčania si utvorili zaujímavé príležitosti na skórovanie. V 11. min. zakončoval Mance zvnútra šestnástky tesne nad brvno a krátko nato sa prezentoval nebezpečným pokusom z diaľky. Najväčšiu šancu úvodného dejstva spálil Azango, ktorý v 19. min. namieril iba do žrde.

Domáci sa dočkali gólu až po zmene strán. Na konci 70. min. namieril do čierneho Mance, ktorý si prebral loptu pravou nohou a potom ľavačkou prekonal brankára Mijatoviča. Hráči Podgorice zvýšili aktivitu až v závere stretnutia a dosiahli aspoň vyrovnanie. V 84. min síce nepremenil pokutový kop Ivanovič, ale na konci riadneho hracieho času sa presadil z brejku striedajúci Perovič.

Hlasy po zápase:

Zoran Govedarica, tréner Podgorice: „Zaplatili sme za chyby z prvého zápasu. Ani dnes sme neboli až takí dobrí. Podarilo sa nám pokaziť penaltu a ešte sme nevyužili dve ďalšie šance. Mužstvo ako je Trenčín, to potrestá. Gratulujem Trenčínu k postupu a dúfam, že postúpi čo najďalej.“

Ricardo Moniz, tréner AS Trenčín: „Takýto zápas je veľmi nebezpečný, vediete po prvom zápase 2:0 a môžete to pokaziť. Prekvapilo ma, že nastúpili tak defenzívne a nehrali na troch útočníkov. Mali sme problémy s výstavbou, naši hráči nevedeli vnikať do ich priestoru. Mali sme dve šance v prvom polčase, ak by sme dali gól, bolo by to ľahšie. Potom sme išli do vedenia vďaka Mancemu. Igor nás pri penalte zachránil, ale prišla strata koncentrácie a zbytočne sme stratili víťazstvo. Nie som veľmi spokojný s výsledkom. Chcem poďakovať našim fanúšikom a tešíme sa na ďalší zápas.“

Martin Šulek, obranca AS Trenčín: „Prvoradý je postup. Je to pre nás dobré. Vedeli sme, že súper to bude chcieť otvoriť a kontrolovali sme si to. O Górniku veľa neviem, ale zistíme si o ňom dosť a dobre sa pripravíme.“

Antonio Mance, útočník Trenčína: „Som rád, že som strelil gól aj v tomto zápase. Škoda, že sme nezvíťazili. Podstatný je ale postup. V 2. predkole nás čaká Górnik, bude to veľká výzva“

Igor Šemrinec, brankár Trenčína: „Samozrejme, že inkasovaný gól v závere mrzí. Škoda, bolo by to iné, keby sme vyhrali na nulu. Cieľ sme ale splnili, ideme ďalej a to nás teší. Priznám sa, že sme sa na tréningu venovali aj pokutovým kopom, veľmi mi to v nich nešlo. Preto som rád, že som dnes chytil penaltu.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #DAC Dunajská Streda #Milsami Orhei