Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Si malý. Plachému hrdinovi nik neveril

Niekoľko desiatok kilometrov od miesta, kde vyrastal, bol Antoine Griezmann hrdinom rozhodujúceho duelu. V Lyone prelomil finálové prekliatie.

17.05.2018 14:22
Antoine Griezmann Foto: ,
Antoine Griezmann oslavuje gól vo finále Európskej ligy.
debata

Týmito veľavravnými slovami informoval denník Le Parisien o finále Európskej ligy. Postavil ho na hlavnej hviezde večera. Jej cesta k dvom gólom v stredajšom súboji medzi Marseille a Atléticom Madrid (0:3) bola kľukatejšia, než si predstavovala.

Ako Dr. Jekyll a Mr. Hyde

Lyon je od Griezmannovho rodiska – mestečka Macon – vzdialený viac ako 70 kilometrov. Po diaľnici A6 ste tam za hodinu. Túto cestu neraz absolvovali aj Alain a Isabelle Griezmannovci.

So svojim útlym, neuveriteľne rýchlym a šikovným synom sa vybrali na skusy do jedného z najslávnejších francúzskych klubov. Olympique Lyon však napokon o Antoina nestál. Podobne ako Saint-Étienne, Auxerre, Sochaux či Montpellier. Dôvod bol stále rovnaký. „Si príliš malý, v kontaktnom športe sa nepresadíš,“ vypočul si viackrát.

Rodičia sa však nevzdávali. Chceli, aby si ich syn splnil veľký futbalový sen. Prípravný duel Paríža Saint-Germain práve proti Montpellieru, kde vtedy 14-ročný Griezmann práve absolvoval skúšku, všetko zmenil.

Finále Európskej ligy v Lyone Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jordan Amavi (Marseille) a Angel Correa z...

„Vybral som sa tam s priateľmi. Po 10 minútach ma upútal jeden malý chlapec. S ľahkosťou, skvelou technikou a silou predčil súperov. Napriek tomu, že bol nízky,“ spomína na osudový deň skaut Realu Sociedad San Sebastián Eric Olhats.

Okamžite začal konať. Robil všetko preto, aby klub privolil. „Je ako Dr. Jekyll a Mr. Hyde. Má veľmi plaché vystupovanie, no vo vnútri silnú mentalitu,“ priznáva Olhats. Hráča aj rodičov presviedčal, že presun do viac ako osemsto kilometrov vzdialeného baskického mesta je správnou voľbou. Krok do neznáma sa vyplatil.

Muž s kúskom chlapčenstva

Real Sociedad dal Griezmannovi, ktorý časom vyrástol na terajších 175 centimetrov, príležitosť. Nekompromisný zakončovateľ ju využil. V San Sebastiáne prešiel všetkými dorasteneckými i juniorskými kategóriami. Po šiestich rokoch klub prerástol. Na konci júla 2014 sa vybral na skusy do Atlética Madrid.

„Stále hrá s úsmevom. Vo svete futbalu plného peňazí a neistoty je to krásna zmena. Dospel, ale nezmenil sa. Je spontánny, zároveň mu nechýba skromnosť. Nechal si kúsok svojho chlapčenstva, stal sa z neho muž, ktorý vie vychádzať s hocikým,“ zamýšľa sa Olhats.

Zdá sa, že po štyroch rokoch francúzsky zabijak prerástol ďalší klub. Už niekoľko sezón sa špekuluje o jeho odchode. V tejto sa ozvala Barcelona. Otvorene vyhlásila, že aktivuje stomiliónovú výkupnú klauzulu.

„Nie som optimista ani pesimista. Neviem, čo sa stane. Je to jeho rozhodnutie. Môže zostať a vojsť do histórie nášho klubu alebo prestúpiť inde a upadnúť do zabudnutia. Nech si zvolí akúkoľvek cestu, musíme ju rešpektovať,“ odkazuje najväčšej hviezde tímu šéf Atlética Miguel Angel Gil Marin.

Diego Godin a Antoine Griezmann s víťaznou... Foto: Reuters, VINCENT KESSLER
futbal EL Diego Godin a Antoine Griezmann s víťaznou trofejou.

Otázke ďalšieho pôsobenia sa Griezmann nevyhol ani po zápase, ktorý ukončil jeho finálové trápenie. Začalo sa na majstrovstvách Európy 2016 prehrou s Portugalskom (0:1 po predĺžení) a pokračovalo nezdarom v poslednom zápase Ligy majstrov sezóny 2015/16 proti mestskému rivalovi Realu (1:1, 4:6 na penalty).

„V 14 rokoch som opustil domov, aby som vyhrával trofeje. Nechcel som prehrať ďalšie veľké finále. Na tento moment som čakal veľmi dlho. Splnil sa mi sen a chcem si to užiť. Teraz nie je čas na to, aby sme sa rozprávali o mojej budúcnosti. Sme tu, aby sme oslávili veľké víťazstvo a užili si nádhernú trofej,“ odmieta špekulácie Griezmann.

Po zápase sa viackrát s pohárom pre víťaza Európskej ligy pomaznal. Chce tento moment zažívať častejšie. V pásikavom drese. Či bude madridský červeno-biely alebo barcelonský bordovo-modrý nevedno. Ukáže to najbližší mesiac, počas ktorého sa Griezmann definitívne rozhodne.

debata chyba
Viac na túto tému: #atlético madrid #Olympique Marseille #Antoine Griezmann