Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Griezmannov večer v Lyone, vytúžená trofej pre Fernanda Torresa

Hlavnou postavou stredajšieho finále Európskej ligy 2017/2018 v Lyone medzi tímami Olympique Marseille a Atlético Madrid bol Antoine Griezmann.

17.05.2018 08:34
futbal EL Foto: ,
Diego Godin (vľavo) a Antoine Griezmann s víťaznou trofejou.
debata

Dvadsaťsedemročný útočník zaznamenal v zápase dva presné zásahy a veľkou mierou zariadil konečný triumf „Rojiblancos“ (3:0). Najskôr v 21. min chladnokrvne potrestal zaváhanie v rozohrávke „Les Olympiens“ a rovnako si počínal aj krátko po zmene strán v 49. min.

Skóre stretnutia symbolicky spečatil minútu pred koncom kapitán Atlética Gabi. Španielsky zástupca oslavuje historicky tretie prvenstvo v Európskej lige (2010, 2012, 2018).

„Bol to môj sen, aby som túto trofej vyhral so spoluhráčmi a naším trénerom. Diego Simeone ma mnoho naučil, urobil zo mňa lepšieho hráča, jedného z najlepších na svete. Dúfam, že budeme naďalej získavať ďalšie úspechy,“ povedal Griezmann, ktorého v ostatných dňoch médiá spájajú s odchodom do FC Barcelona. „Nemyslím si, že je teraz vhodné hovoriť o mojej budúcnosti. V tejto chvíli si chcem vychutnať triumf a tešiť sa s našimi fanúšikmi,“ doplnil vicemajster Európy z roku 2016.

Finále Európskej ligy v Lyone Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jordan Amavi (Marseille) a Angel Correa z...

Griezmanna v mladosti odmietlo viacero francúzskych klubov, pretože neverili, že z neho môže byť kvalitný hráč. Nakoniec skúsil šťastie za hranicami vlasti v baskickom San Sebastiáne a teraz žne úspechy v drese Atlética Madrid.

„Toto víťazstvo je pre mňa odmenou za roky driny a utrpenia. Od štrnástich som preč z domu. Vtedy som cítil radosť aj smútok, ale momentálne som veľmi šťastný,“ skonštatoval Griezmann.

Obidva tímy prenikli do finále EL rôznymi cestičkami. Marseillské mužstvo zahájilo svoju púť v EL 2017/2018 už v 3. predkole, Atlético Madrid dostalo šancu na reparát v druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaži po tom, ako na jeseň nepostúpilo zo skupiny v LM.

„Z víťazstva mám radosť. Vo futbale musíte ísť vždy naplno, využiť šance a výsledky sa dostavia. Griezmann je jeden z najlepších svetových futbalistov. Bol to jeho večer,“ poznamenal podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) slovinský brankár Madridčanov Jan Oblak.

©️ @gabi14 & @diegogodin & @koke6 #AúpaAtleti #RoadToNeptuno

Príspevok, ktorý zdieľa Atlético de Madrid (@atleticodemadrid),

Rojiblancos" sa predstavili v piatom európskom finále za ostatných deväť rokov. „Los Colchoneros“ najskôr dvakrát triumfovali v EL (2010 a 2012), menej úspešní už boli vo finálových stretnutiach LM proti mestskému rivalovi Realu Madrid (2014 a 2016).

„Nikdy sme si neprestali veriť, a to aj napriek prehrám z nedávnych finálových duelov LM,“ vyhlásil stredopoliar Saúl Ňíguez.

„Je to viac než trofej, je to výsledok tvrdej práce, disciplíny, dôslednosti a hodnôt, ktoré vám v živote zaručia úspech,“ poznamenal kouč Atlética, ktorý pre vylúčenie v prvom semifinále na ihrisku Arsenalu Londýn sledoval lyonský duel z hľadiska.

Zaujímavosť stredajšieho futbalového večera spočívala v tom, že sa v ňom stretli víťazi inauguračných sezón dvoch európskych pohárov. Olympique Marseille v roku 1993 triumfoval v úvodnom ročníku novodobej LM, Atlético Madrid ovládlo premiérovú edíciu EL v roku 2010.

#Repost @saulniguez ・・・ ¡¡CAMPEONES!! ⚪️ #AúpaAtleti

Príspevok, ktorý zdieľa Atlético de Madrid (@atleticodemadrid),

Finále v Lyone podčiarklo dominanciu Španielska na európskej pohárovej scéne. Mužstvá z tejto krajiny vyhrali 12 z ostatných 13 kontinentálnych trofejí. Výnimkou je akurát vlaňajší triumf anglického Manchestru United v EL.

Útočník Madridčanov Fernando Torres konečne získal s Atléticom vytúženú trofej. Tridsaťštyriročný rodák z Fuenlabrady po skončení tejto sezóny odíde z klubu, za ktorý hrával od detstva a prežil v ňom veľkú časť profesionálnej kariéry, no v čase, keď Atlético v nedávnych rokoch získalo tituly v La Lige, Copa del Rey či EL, legionárčil v anglickej Premier League.

Dočkal sa vo svojom predposlednom zápase v drese „Los Colchoneros“.

„Tento sen som mal od detstva a aj keď sa mi splnil až po takom dlhom čase, som veľmi šťastný. Som hrdý na to, že môžem byť súčasťou histórie tohto klubu,“ skonštatoval pre web denníka AS majster sveta (2010) aj Európy (2008, 2012), ktorý vo finále vybehol na trávnik v samom závere stretnutia.

debata chyba
Viac na túto tému: #európska liga UEFA #atlético madrid #Olympique Marseille