Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bojuje s vnútrom. Spláca dlh

Už v detstve vyčnieval medzi ostatnými spoluhráčmi. Výkonmi aj výstrelkami. S pribúdajúcim časom futbalovo rástol. Ruka v ruke s rebelským vnútrom.

16.05.2018 09:00
debata
Dimitri Payet v drese Olympique Marseille. Foto: Reuters, PHILIPPE LAURENSON
Payet Dimitri Payet v drese Olympique Marseille.

Urážky aj konflikt

Keď v londýnskej časti West Ham spomeniete meno Dimitri Payet, veľmi si u tamojších nešplhnete. Tým, ktorí drukujú United, zdvihnete tlak. Jednej z najväčších hviezd dnešného finále Európskej ligy medzi Marseille a Atléticom Madrid nevedia prísť na meno.

„Oznámil, že už nechce ďalej obliekať dres tohto klubu,“ povedal v januári 2017 kouč West Hamu Slaven Bilič anglickým médiám. O dva dni Payet vynechal tréning a vytrucoval si prestup do Marseille. Klubu, ktorý mu otvoril dvere do francúzskej reprezentácie, skvelým výkonom na majstrovstvách Európy 2016 i anglickej Premier League.

„Cítim, že tejto značke niečo dlhujem. Som tu, aby som dlh splatil,“ vravel po návrate do Marseille. Kontroverzný spôsob vynútenia si toho, čo chce, nie je u Payeta ničím novým. Je to jeho sprievodný znak.

Už v detstve ho mládežnícki tréneri v Le Havre či Nantes označili za „neuveriteľne talentovaného mladíka, ktorý vytŕča z radu a bojuje s vnútrom.“

Nesporný futbalový talent mu nepomohol preniesť sa cez boje. Skôr či neskôr prišiel ďalší. Vynechávanie tréningov. Urážky spoluhráčov i realizačného tímu. Nehlásenie sa zamestnávateľovi niekoľko dní či dokonca konflikt so spoluhráčom priamo počas zápasu Ligue 1.

„Nemalo sa to stať, takéto konflikty nemajú na ihrisku miesto. Hodili sme to za hlavu a začali odznova,“ hovoril Payet po incidente zo 6. októbra 2010. Nechýbalo veľa a na ihrisku sa takmer pobil so spoluhráčom Blaisom Matuidim.

„Obaja sme sa nesprávali tak, ako sa na dospelých mužov patrí,“ pridal sa terajší stredopoliar Juventusu Matuidi. Jeho spoluhráč Payet musel okrem okamžitého vystriedania prehryznúť aj finančnú pokutu a preradenie do rezervy Saint-Étienne.

Pomohli mu Bielsove rady

Aj napriek nie príliš chvályhodnému správaniu sa z neho stal elitný stredopoliar. Jeho chirurgicky presné priame kopy, tvrdá strela, šikovné nohy či milimetrové prihrávky robia z neho pred finále Európskej ligy v Lyone marseillskú hrozbu číslo jeden.

Finále Európskej ligy.

„Kľúčom k jeho vstupu do svetovej extratriedy bol tréner Marcelo Bielsa. Prišiel na to, že Dimitri nie je krídelník, ale tvorca hry. Keď je chrbtom k hre, patrí k najlepším futbalistom na svete. Je agilný a veľmi technický. Vziať mu loptu je pre obrancov neriešiteľný rébus,“ vyhlásil Bielsov asistent z Marseille Jan van Winckel počas sezóny 2014/2015.

„Bielsa dal mojej hre hlavu a pätu. Jeho rady mám stále v pamäti. Urobil zo mňa iného hráča,“ priznal Payet po návrate do belasého dresu 9-násobného francúzskeho šampióna.

Siedmimi asistenciami – najviac spomedzi všetkých hráčov – prekvapujúco priviedol Marseille do prvého európskeho finále po štvrťstoročí. Zaujímavosťou je, že v ňom Olympique uspel vo finále Ligy majstrov po víťazstve nad AC Miláno 1:0.

„Radi by sme si stopercentnú úspešnosť udržali,“ vyhlásil Payet. Bol jedným z prvých hráčov, ktorý uveril projektu nového majiteľa s názvom „OM Champions“. Cieľmi sú zisk domáceho titulu, európskej trofeje či účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov. Minimálne dve môže klub z Francúzskej riviéry naplniť proti favorizovanému súperovi z bielo-červenej časti Madridu.

„Počas tejto európskej cesty sme si prešli mnohým. Proti Atléticu si veríme, lebo táto sezóna ukázala, že sme schopní všetkého. Máme skvelý tím a vieme prekonávať vysoké bariéry. Oni sú favoriti. My však máme pravý francúzsky zápal a skvelých fanúšikov na našej strane. Budeme hrať srdcom,“ sľubuje Payet.

debata chyba
Viac na túto tému: #európska liga UEFA #atlético madrid #Olympique Marseille