Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Arsenal našiel na San Sire duševné sily. Hrateľné, ale náročné, znie z Plzne

Futbalisti Arsenalu Londýn zvíťazili 2:0 na pôde AC Miláno v šlágri štvrtkových prvých zápasov osemfinále Európskej ligy 2017/2018 a pred budúcotýždňovou domácou odvetou na Emirates Stadium sú bližšie k postupu do aprílového štvrťfinále.

09.03.2018 09:52
AC Miláno, smútok Foto: ,
Rovnaká reakcia hráčov AC Miláno Hakana Calhanoglua, Giacoma Bonaventuru a Patrick Cutroneho po prehre s Arsenalom.
debata

Gólovými hrdinami „kanonierov“ na San Sire boli Henrich Mchitarjan a Aaron Ramsey, ktorí skórovali ešte v prvom polčase. Dvojicu strelcov v obidvoch prípadoch presnými prihrávkami obslúžil nemecký „špílmacher“ Mesut Özil.

„Vyhrali sme, ale ešte sme nepostúpili. Posilní to našu sebadôveru, keďže predtým sme prehrali tri zápasy v rozpätí siedmich dní. V Anglicku máme zvláštny systém. Uprostred sezóny hráme finále Ligového pohára a následne vo štvrtok duel Premier League proti tomu istému súperovi (Manchester City, pozn.). Na sklamania však treba rýchlo zabudnúť. Nič netrvá večne, zvlášť v športe. Musíme byť pragmatickí. Potrebovali sme v sebe nájsť duševné sily. Možno nás nakoplo aj to, že sme v úvode stretnutia odvrátili tri rohové kopy Milánčanov,“ povedal tréner hostí Arséne Wenger.

Arsenal je po šestnástich rokoch prvé mužstvo, ktoré v európskom pohári číslo dva dokázalo prekonať AC Miláno na San Sire. Ešte vo februári 2002 sa to vo vtedajšom Pohári UEFA podarilo holandskej Rode Kerkrade (1:0). „Rossoneri“ pred stretnutím ťahali 13-zápasovú sériu bez prehry vo všetkých súťažiach.

„Boli sme trochu vystrašení. Máme mladé mužstvo. Dúfajme, že sa z toho poučíme. V odvete to bude ťažké, ale vo futbale sa môže stať všeličo. Musíme byť pozitívni. V úvode duelu sme boli príliš nervózni a premotivovaní, všetci sme robili chyby. Po prestávke sme hrali odvážnejšie, ale nestačilo to. Ak však v Londýne zahráme tak ako v druhom polčase, ešte to môžeme zvrátiť,“ zamyslel sa pri mikrofóne televíznej stanice Sky Sport Italia stopér Leonardo Bonucci.

Tieto tímy sa doteraz na európskej pohárovej scéne stretli dovedna sedemkrát vrátane zápasov Európskeho superpohára 1994 (hralo sa až vo februári 1995, pozn.), v ktorých triumfovali Milánčania (0:0 vonku, 2:0 doma). Arsenal po štvrtku vedie v počte triumfov 3:2.

Španielske Atlético Madrid si pred budúcotýždňovými odvetami utvorilo najvýhodnejšiu pozíciu spomedzi všetkých účastníkov osemfinálovej fázy. „Los Colchoneros“ doma triumfovali nad ruským Lokomotivom Moskva 3:0. Presné zásahy Madridčanov zariadili Saúl Ňíguez, Diego Costa a Koke.

„Hrali sme skvele. Najmä v druhom polčase bolo na našich kopačkách viac pokoja a hre nechýbala kontinuita. Hrali sme rýchlejšie ako Lokomotiv, a to rozhodlo,“ povedal podľa oficiálneho webu Atlética tréner Diego Simeone.

„Dosiahli sme veľké a dôležité víťazstvo. V Rusku to ešte bude veľmi ťažké, ale trojgólový náskok je veľmi dobrý. Navyše, udržali sme si čisté konto. Hrali sme dobre vo všetkých formáciách,“ nadviazal autor víťazného zásahu Saúl Ňíguez.

Neuspeli ani ďalší dvaja ruskí zástupcovia. CSKA Moskva doma podľahol francúzskemu Olympique Lyon (0:1) gólom Marcela zo 68. min. Zenit Petrohrad prehral na trávniku nemeckého RB Lipsko (1:2), avšak kontaktný zásah petrohradského kapitána Domenica Criscita z 86. min môže mať v odvete ešte veľmi vysokú hodnotu. Taliansky reprezentant z priameho kopu trafil presne do „vinkla“.

„Proti nemeckým mužstvám je to vždy ťažké. Spočiatku sme hrali celkom dobre, ale neskôr sme súpera ‚posadili na koňa‘. Inkasovali sme dva góly, ale, chvalabohu, že Criscito nakoniec strelil gól. Predtým takto skóroval už viackrát. Bol to technicky veľmi pekný a dobre premyslený kop,“ vyhlásil prezident Zenitu Sergej Fursenko.

Najväčším prekvapením štvrtkového programu bolo víťazstvo RB Salzburg na ihrisku Borussie Dortmund (2:1). Krátko po zmene strán sa o zásahy rakúskeho zástupcu postaral kosovský reprezentant Valon Berisha. Šance BVB pred budúcotýždňovou odvetou trochu vylepšil po hodine hry André Schürrle. Salzburg predĺžil svoju sériu bez prehry na európskej pohárovej scéne už na 18 zápasov.

„Máme za sebou iba prvý krok. Tešíme sa z víťazstva, ale ešte neoslavujeme. Dortmund je mimoriadne silný súper a kedykoľvek môže odpovedať. Naša mentalita bola vynikajúca a na ihrisku ste to mohli vidieť,“ povedal 25-ročný rodák zo švédskeho Malmö, no v minulosti reprezentant Nórska.

„Neumožnili sme Dortmundu nadýchnuť sa a veľmi dôsledne sme bránili. Získali sme zaslúženú výhru, ale stále nie je koniec,“ povedal kouč hostí Marco Rose.

Jedinými slovenskými zástupcami v osemfinále EL sú už len Matúš Kozáčik, Marek Bakoš a Patrik Hrošovský z Viktorie Plzeň. Český zástupca vo štvrtok prehral na ihrisku portugalského Sportingu Lisabon (0:2). Z tria Slovákov nastúpil iba posledný menovaný, ktorý odohral celý zápas.

„Výsledok pre nás nie je dobrý, pretože je nepriaznivý pre odvetu. Dnes to bol pre nás ťažký zápas, ktorý sme, bohužiaľ, prehrali. Zrejme je to ešte hrateľné, ale bude to veľmi náročné. Doma pred našimi fanúšikmi budeme chcieť odohrať dobré stretnutie, ale Sporting je mimoriadne kvalitný protivník,“ vyhlásil Patrik Hrošovský pre oficiálnu stránku „Viktoriánov“.

V dobrej pozícii pred odvetou je Olympique Marseille, ktorý doma zvíťazil 3:1 nad Athleticom Bilbao. V úvodnej štvrťhodine skórovali Lucas Ocampos a Dimitri Payet, v nadstavenom čase prvého dejstva znížil na 1:2 Aritz Aduriz. Po hodine hry Ocampos pridal svoj druhý gól a vylepšil výhodnú pozíciu Marseille. Lazio Rím doma remizovalo 2:2 s Dynamom Kyjev. Na zásah hosťujúceho Viktora Cygankova odpovedali Ciro Immobile a Felipe Anderson, posledné slovo mal Júnior Moraes. Duel viedli slovenskí rozhodcovia, hlavným bol Ivan Kružliak.

Odvetné stretnutia osemfinále sú na programe budúci štvrtok 15. marca. Žreb štvrťfinálovej fázy sa uskutoční o deň neskôr v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #AC Miláno #Arsenal Londýn #Patrik Hrošovský