Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Everton je 60-krát drahší ako Ružomberok, ktorý zažije aj Rooneyho premiéru

V liverpoolskom Goodison Parku sa hrá futbal 125 rokov. Štadión prešiel od svojho postavenia (1892) viacerými prestavbami a modernizáciami a vždy zostal domovským stánkom Evertonu, ktorý je ešte o pätnásť rokov starší ako on.

27.07.2017 11:00
Wayne Rooney Foto: ,
Futbalisti Evertonu s najväčšou hviezdou Waynom Rooneym.
debata

Na túto výnimočnú pôdu vybehnú vo štvrtok večer ružomberskí futbalisti. Postavia sa proti deväťnásobnému majstrovi Anglicka s odhodlaním urobiť maximum, aby si aj odveta 3. predkola Európskej ligy udržala zaujímavý náboj. Uskutoční sa vo štvrtok na budúci týždeň.

„To by bol ideálny scenár, aký si prajeme. Nechceme, aby už po prvom zápase bolo rozhodnuté a odveta stratila napätie,“ reaguje ružomberský tréner Norbert Hrnčár.

Takmer nik z hráčov jeho mužstva podobný zápas pred kulisou, aká sa vo štvrtok očakáva v Goodison Parku, ešte nikdy nehral. Väčšie medzinárodné skúsenosti má len Marek Sapara, ktorý o štyri dni oslávi 35. narodeniny. Celý minulý týždeň mal však zdravotné problémy, bral antibiotiká a jeho štart v Liverpoole je otázny.

Domáci očakávajú plný štadión, čo je bezmála 40-tisíc ľudí. Pre fanúšikov Evertonu je síce Ružomberok neznámy tím, ale ich klub čaká ostrá premiéra v novom ročníku a na ihrisku sa objavia aj letné posily na čele s anglickou legendou Waynom Rooneym, ktorý sa vrátil do Goodison Parku po dlhých trinástich rokoch. To všetko mimoriadne dvíha záujem o dnešné stretnutie. Očakáva sa emotívne privítanie strateného syna.

Hrnčár nechce, aby na jeho tím negatívne doľahla ťarcha výnimočnosti stretnutia. „Verím, že hráči nebudú mať z prostredia strach, ale zápas bude pre nich zážitok. Tak ich na stretnutie pripravujeme. Pre takéto okamihy robíme futbal a pre tím je zápas s Evertnom odmenou za to, čo v minulej sezóne dosiahli,“ zdôraznil. Jeho tím odletel do Liverpoolu špeciálom v stredu z popradského letiska a večer si na tréningu vyskúšal trávnik na štadióne, kde sa bude hrať.

Aj tréner pripomína fakt, že súper je jasný favorit. „Každý jeden jeho z hráčov má vysokú kvalitu. Ich sila sa prejavuje najmä v šestnástkach, kde vedia zvládať rozhodujúce situácie,“ vraví o hráčoch siedmeho mužstva uplynulého ročníka Premier League, ktorý vedie bývalý holandský reprezentant Ronald Koeman. Everton o svojom postupe nepochybuje, čo môže aspoň v podvedomí viesť k miernemu podceneniu súpera. Malá výhoda ružomberského mužstva môže spočívať aj v tom, že jeho súper po letných zmenách ešte nehral súťažný zápas.

Gólová oslava futbalistov Ružomberka v zápase... Foto: SITA, Marek Mrviš
Ružomberok, Vojvodina, radosť Gólová oslava futbalistov Ružomberka v zápase proti Vojvodine Nový Sad.

Ružomberčania v generálke na zápas s Evertonom podľahli uplynulú nedeľu v otváracom súboji najvyššej súťaže Zlatým Moravciam-Vrábľom, ale tréner Hrnčár nechal na lavičke oddychovať niekoľko opôr, šetril ich sily na dnešný zápas.

Jeho tím zostal v európskom pohári už iba jediný zo štyroch slovenských zástupcov. Pokračuje ešte mužstvo, od ktorého sa to azda najmenej očakávalo. V Európskej lige už vyradilo dvoch nepríjemných súperov. Najprv srbskú Vojvodinu Nový Sad a potom aj nórsky Brann Bergen.

Ružomberčania sa na európsku scénu vrátili po jedenástich rokoch a vo štvrtok od 21.05 ich čaká pätnásty zápas v európskej súťaži. Nikdy doteraz klub s vyše storočnou tradíciou nenarazil na atraktívnejšieho súpera. Po zisku senzačného titulu sa na jeseň 2006 nepredral cez 3. predkolo Ligy majstrov a vypadol s CSKA Moskva po dvoch prehrách (0:3 a 0:2). Potom nestačil v 1. kole Pohára UEFA ani na Bruggy (0:1 a 1:1). Pred 16 rokmi si tím spod Čerbaťa zahral premiérovo ešte vo vtedajšom Pohári UEFA a vypadol s francúzskym Troyes, na jeho pôde schytal svoju najvyššiu pohárovú prehru (1:6).

Štvrtkové stretnutie sa začína o 21.05, povedú ho bulharskí rozhodcovia na čele s hlavným Georgim Kabakovom a odvysiela ho v priamom prenose RTVS na Dvojke.

Cena kádra Evertonu je 300 miliónov eur

Zatiaľ najväčší transfer tohto futbalového leta sa odohral na linke Manchester United – FC Everton. Liverpoolský klub uvoľnil na Old Trafford belgický klenot Romelua Lukakua a zinkasoval zaň 84 miliónov eur. Opačným smerom sa vybral legendárny Wayne Rooney. Po trinástich rokoch sa 119-násobný anglický reprezentant (53 gólov) vrátil do Goodison Parku, kde kedysi vstupoval ako šestnásťročný do veľkého futbalu. V drese Toffees na začiatku kariéry odohral 77 stretnutí (17 gólov).

Portugalský tréner Manchestru José Mourinho pomaly odstavoval anglickú legendu na druhú koľaj, v minulom ročníku nastúpil Rooney len na 15 stretnutí. Stále má však len 31 rokov a verí spolu s koučom Evertonu Ronaldom Koemanom, že posledné slovo zďaleka nepovedal.

„Nepochybujem ani v najmenšom o jeho kvalitách. Je skvelé, že je opäť v Evertone,“ vravel nadšený Koeman. Keď v roku 2004 odchádzal Rooney do Manchestru, kde utvoril viaceré klubové rekordy, Everton za neho dostal 37 miliónov eur, teraz nestál klub nič.

V čase svojich začiatkov si Rooney nikdy nezahral za Everton v európskom pohári. „To je niečo, po čom som vždy túžil. Tento prvý zápas v drese Evertonu bude pre mňa veľmi emotívny a už sa veľmi teším,“ vyhlásil na klubovej stránke pred súbojom s Ružomberkom.

Liverpoolsky klub v lete zbrojil a stálo ho to zatiaľ 98 miliónov eur. Okrem Rooneyho privítali v tíme aj brankára Jordana Pickforda, obrancu Michaela Keana, stredopoliara Davy Klaasena a útočníkov Sandra Ramireza a Henry Onyekurua. Za prvých dvoch, ktorí prišli z konkurenčných anglických tímov Sunderlandu a Burnley, zaplatil po 28,5 milióna eur. Za ofenzívneho stredopoliara Klaasena, ktorý prestúpil z Ajaxu Amstredam, len o milión menej. Celková hodnota súčasného kádra Evertonu sa odhaduje na bezmála 300 miliónov eur.

Čísla, ktoré figurujú vedľa Ružomberka a jeho hráčov, sú v porovnaní s ciframi Evertonu a jeho hviezd úplne zanedbateľné. Cena ružomberského tímu je na futbalovom trhu necelých päť miliónov eur…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #európska liga UEFA #MFK Ružomberok #Everton FC