Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bláznivý dom v Amsterdame. Ajax pripomenul éru Van Gaala

Futbalisti Ajaxu Amsterdam majú v porovnaní s hráčmi Olympique Lyon o dosť bližšie k tohtosezónnemu finále Európskej ligy po stredajšom úvodnom zápase semifinálovej konfrontácie.

04.05.2017 18:20
Ajax Amsterdam, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia Ajaxu Amsterdam.
debata

Holandské mužstvo potvrdilo svoju silu v domácom prostredí a zvíťazilo nad francúzskym tímom 4:1. Rozhodujúci súboj druhej najprestížnejšej kontinentálnej pohárovej súťaže bude 24. mája vo švédskom Štokholme.

Z ostatných 22 súťažných vystúpení na svojom trávniku má Ajax na konte 21 triumfov a jednu remízu. Dosiahol jedenásty úspech v rade pred vlastnými fanúšikmi. Na európskej scéne je bez prehry v ostatných 13 dueloch (8 víťazstiev, 5 remíz). Zverenci Petra Bosza hrali v zostave s vekovým priemerom 22 rokov a najmä v druhom polčase mnohým mohla ich živelná hra pripomenúť slávne mužstvo Louisa van Gaala z 90. rokov minulého storočia, keď za Ajax hrávali takí futbalisti ako Jari Litmanen, Clarence Seedorf, Finidi George či Patrick Kluivert. Šestnásť striel do priestoru bránky v podaní jedného mužstva je rekord vyraďovacej fázy európskeho pohára číslo dva.

„Spočiatku sme nehrali príliš dobre, ale postupne sme na ihrisku doslova lietali a náš štadión sa zmenil na bláznivý dom. Boli sme agresívni a vytvorili si mnoho šancí. Mohlo sa to skončiť aj 7:2, ale aj tak som veľmi šťastný. Okrem dobrej hry smerom dopredu sme sa solídne zapájali do defenzívnej činnosti, čo u nás nebýva zvykom. Často sme sa nechali strhnúť útočnou hrou a potom sme boli nedbalí v obrane. Pred odvetou je to pozitívne. Máme dobrú východiskovú pozíciu, avšak vo Francúzsku budeme musieť ubrániť náš náskok,“ povedal pre Fox Sports kapitán Ajaxu Davy Klaassen.

Za Amsterdamčanov sa dvakrát presadil Bertrand Traoré, po jednom zásahu pridali Dán Kasper Dolberg a Nemec Amin Younes. Šancu Lyonu na celkový úspech aspoň čiastočne udržal pred budúcim týždňom pri živote Mathieu Valbuena. Odveta je na programe vo štvrtok 11. mája. Nad štartom 21-ročného Traorého z Burkiny Faso pritom visel otáznik pre problémy so slabinami. Útočník, ktorý je na hosťovaní z FC Chelsea, však napokon nastúpil a bol hlavným tromfom Ajaxu, okrem dvoch zásahov jeden pripravil. Pri zostávajúcich troch góloch asistoval Maročan Hakim Ziyech, podarilo sa mu to ako prvému v semifinále v histórii EL.

„Bol to trochu zvláštny zápas. Prvých 20 minút bola naša hra chaotická a Lyon bol v úvodných fázach zápasu lepší. Postupne sme však začali hrať náš futbal a lepšie využívali priestor. Na konci mohol byť výsledok 12:5 alebo 12:6 a akékoľvek koučovanie nemalo význam, ale aj triumf 4:1 je veľmi dobré skóre. Či už sme jednou nohou vo finále? Ešte nie, Lyon je príliš kvalitný tím,“ povedal pre RTL7 tréner Ajaxu Peter Bosz.

Štvornásobný európsky klubový šampión Ajax je vo svojom prvom kontinentálnom semifinále od roku 1997 (vtedy to dokonca bola Liga majstrov, pozn.) a na štadióne Amsterdam ArenA absolvoval premiérový súboj, odkedy funkcionári oznámili pomenovanie štadióna na počesť legendárneho Johana Cruyffa. Ajax naposledy na medzinárodnej úrovni celkovo triumfoval v roku 1995 v LM (predtým 1971, 1972 a 1973). V EL sa presadil v roku 1992.

Kouč francúzskeho mužstva Bruno Génésio napriek trojgólovej prehre nepovažuje semifinálový dvojzápas za rozhodnutý. „Najprv musíme stráviť tento neúspech a následne veriť, že je všetko možné. Výsledok prvého duelu je pre mňa sklamaním, pretože sme sem prišli s veľkými ambíciami. Zápasy, ako bol tento, rozhodujú maličkosti. Pred štvrtým gólom Ajaxu sme mohli znížiť na 2:3, ale treba uznať, že aj domáci mohli pridať ďalšie dva alebo tri góly. Náš brankár Anthony Lopes inkasoval štyrikrát, ale predviedol niekoľko kľúčových zákrokov a ponechal naše šance nažive, pretože ak by sme na konci stretnutia dostali aj piaty alebo šiesty gól, už by to bolo veľmi zložité,“ skonštatoval 50-ročný rodák z Lyonu, ktorý za Olympique na seniorskej úrovni hrával v rokoch 1985 – 1995.

debata chyba
Viac na túto tému: #európska liga UEFA #Ajax Amsterdam