Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škoda, že sme dali len dva góly, mrzelo Ševelu

Slovenský futbal v sezóne 2016/2017 nebude mať na klubovej úrovni zastúpenie v hlavnej fáze európskych súťaží, či už Lige majstrov (LM) alebo Európskej lige (EL).

26.08.2016 13:51
Martin Ševela Foto: ,
Martin Ševela.
debata

Ani jednému z kvarteta zástupcov SR sa nepodarilo preniknúť eliminačným sitom a dostať sa do lukratívnej skupinovej časti, ich púť sa skončila ešte pred septembrovým jesenným štartom hlavnej fázy.

Po Spartaku Myjava („kopaničiari“ neuspeli v 1. predkole Európskej ligy s rakúskou Admirou Wacker Mödling /výsledky: 1:1 – vonku, 2:3 – doma/), ŠK Slovan Bratislava („belasí“ vyradení v 2. predkole EL lotyšským tímom FK Jelgava /výsledky: 0:0 – doma, 0:3 – vonku/) a FC Spartak Trnava („andeli“ tesne neuspeli v 3. predkole EL s rakúskou Austriou Viedeň /výsledky: 1:0 – vonku, 0:1 po predĺžení, 4:5 v rozstrele z 11 m – doma/) sa ako posledný zo slovenských klubov porúčal z kontinentálnej scény úradujúci slovenský majster AS Trenčín – po konfrontáciách s Rapidom Viedeň. Osudom pre mužstvá spod Tatier boli až v troch prípadoch rakúske mužstvá.

Zverenci trénera Martina Ševelu po minulotýždňovej presvedčivej prehre na ihrisku v Žiline s rakúskym vicemajstrom Rapidom Viedeň 0:4 síce uspeli vo štvrtkovej večernej odvete play-off Európskej lgiy na súperovej pôde a zvíťazili 2:0, dvojgólový triumf však Trenčínu nestačil na účasť v skupinovej fáze tejto druhej najprestížnejšej pohárovej klubovej súťaže na starom kontinente. V rakúskej metropole však podali futbalisti AS veľmi sympatický a oduševnený výkon, v 12. min strelil James Lawrence prvý gól a v 35. min pridal druhý presný zásah hlavou Jakub Paur po presnom centri Jakuba Holúbeka.

Trenčanov, ktorí nastúpili bez viacerých zranených a zdravotne indisponovaných hráčov (Ibrahim Rabiu, Samuel Kalu, Lukáš Skovajsa, Matúš Opatovský, nigérijský držiteľ „bronzu“ z olympijského turnaja v Riu de Janeiro Kingsley Madu prišiel na trávnik v 64. min), pribrzdilo v úsilí dosiahnuť ďalšie góly vylúčenie 19-ročného Denisa Janča v 53. minúte. Odvtedy prevzalo iniciatívu domáce mužstvo: brankár AS Igor Šemrinec i nemohúcnosť hráčov Rapidu v zakončení však znamenali nulu v kolónke gólov viedenského mužstva v odvete.

„Nás výkon bol naozaj výborný, vôbec sa nemusíme hanbiť. Takýto futbal by sme chceli ponúkať. Povedali sme si, že do Viedne ideme po víťazstvo, to sme aj splnili,“ vyjadril sa po stretnutí kormidelník AS Trenčín Martin Ševela a pokračoval: „Škoda, že sme dali len dva góly. V druhom polčase prišlo vylúčenie Denisa Janča, niektoré verdikty arbitra sa mi nepozdávali, ale nechcem sa na to vyhovárať. Mrzí nás, že sme von z pohárovej Európy. Štvrtkové víťazstvo nad kvalitným rakúskym mužstvom Rapidom Viedeň je však pre nás povzbudením, máme sa o čo oprieť. Naša pozornosť sa teraz presúva na ligu. Teraz trochu mrzí tá Legia Varšava (eliminácia v 3. predkole Ligy majstrov, pozn.), ktorá sa dostala do skupinovej fázy Ligy majstrov. Ak by vtedy bola pri nás šťastena, mohlo to dopadnúť inak. Jeden príbeh je za nami, iný však pred nami.“

Nemecký tréner 32-násobného rakúskeho šampióna Michael Büskens bol kritický do vlastných radov a pochválil vystúpenie slovenského majstra. „Chcem v prvom rade pogratulovať Trenčínu k víťazstvu v odvetnom stretnutí. My sme však samozrejme radi, že sme sa dostali do skupinovej fázy Európskej ligy. Blahoželám aj tým ‚snílkom‘, ktorí si mysleli, že to bude vo štvrtok pre nás ľahký zápas a o tom, koľko gólov súperovi nastrieľame,“ uviedol na tlačovej konferencii, prezentovanej na oficiálnom webe rakúskeho klubu, Büskens a dodal: „V prvých desiatich minútach sme mali dve veľké šance, ktoré sme nevyužili. Protivník nás hneď z prvej strely potrestal gólom. Ani po druhom presnom zásahu v našej sieti sme neboli dostatočne agresívni, boli sme pasívni. Odvetu a jej priebeh sme si predstavovali úplne inak, ako sa napokon stalo. Hráči si asi uvedomovali náskok z prvého merania síl, nedali si pozor. Je to pre nás skúsenosť, nemalo by sa to stávať. Našťastie napriek prehre v odvete je Rapid Viedeň v hlavnej fáze Európskej ligy.“

Dvakrát musel vo štvrtok vyťahovať loptu zo siete Ján Novota, slovenský futbalový reprezentant v službách Rapidu. „Odvetný zápas nebol z našej strany dobrý. Trenčín hral výborne, my sme prespali začiatok. Ani neviem, ako si to mám vysvetliť. Chceli sme postúpiť, to je pre nás dôležité. Samozrejme, neteší nás prehra, ale radšej nech príde v takomto zápase. Verím, že v budúcich dueloch ukážeme lepšiu hru ako v odvete proti Trenčínu,“ skonštatoval pre TV Dajto Ján Novota.

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #európska liga UEFA #AS Trenčín