Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nočná mora West Hamu sa volá Astra. Sparťanský hrdina zasa Brabec

Futbalisti West Hamu United prekvapujúco zostali pred bránami skupinovej fázy Európskej ligy 2016/2017, kam naopak postúpil ich premožiteľ Astra Giurgiu.

26.08.2016 08:26
Silviu Lung Foto:
Brankár Astry Giurgiu Silviu Lung oslavuje postup cez anglický West Ham.
debata

Prvé vzájomné meranie síl sa skončilo nerozhodne 1:1, ale v odvete boli úspešnejší hráči rumunského zástupcu, ktorí v Anglicku triumfovali tesne 1:0 zásluhou presného zásahu Filipeho Teixeiru.

„Kladivári“ sa stali prvým anglickým klubom od čias Aston Villy v sezónach 2009/2010 a 2010/2011, ktorý stroskotal v predkolách európskych pohárov dva ročníky po sebe. Pre Londýnčanov je to o to trpkejšie, že dva roky v slede nestačili na toho istého súpera. V uplynulej sezóne sa Astra tešila v 3. predkole EL z prieniku ďalej po remíze 2:2 v Londýne a domácom triumfe 2:1.

Chorvátsky kouč West Hamu Slaven Bilič po zápase neskrýval hnev a frustráciu. „Naše sklamanie je obrovské. Hlavne v prvom dejstve náš tím neprejavil skutočnú túžbu po úspechu. Po prestávke to bolo z našej strany lepšie,“ vyhlásil podľa BBC Sport 47-ročný rodák zo Splitu.

„Mohli by sme hľadať výhovorky, ako sú chýbajúci hráči, že sme boli blízko k streleniu gólu, koľko šancí sme si vytvorili a aké sme mali držanie lopty, ale jedinou pravdou je to, že sme nehrali dobre. Už pred prvým zápasom v Rumunsku som prízvukoval, že hráčom súpera nesmú nechať čas na otočenie sa s loptou a následnú príhrávku. Samozrejme, nestalo sa tak. Na našej strane absentoval pohyb, hrali sme pomaly. Celú minulú sezónu sme sa snažili o prienik do Európskej ligy, chceli sme si zahrať v skupinovej fáze. Teraz je všetko preč,“ doplnil Slaven Bilič, v rokoch 1996 a 1997 pevná súčasť zostavy West Hamu.

Sparta prežila polčas hrôzy, hrdinom Brabec

Futbalisti úradujúceho českého vicemajstra AC Sparta Praha si vybojovali účasť v skupinovej fáze Európskej ligy, bolo to však s poriadne „odretými ušami“. Tím trénera Zdeňka Ščasného doslova utiekol hrobárovi z lopaty – prvý duel s dánskym SönderjyskE sa skončil bezgólovou remízou a v 40. min odvetného stretnutia prehrávali „rudí“ už 0:2. Gólmi Davida Lafatu, Josefa Šurala a Jakuba Brabca zápas otočil a zvíťazil 3:2.

„Počas prestávky sme na seba riadne zvýšili hlas. Kričali všetci, nielen tréner. Bolo to potrebné, lebo z našej strany to bol polčas hrôzy. Povedali sme si, že od začiatku druhého polčasu musíme na protivníka vyletieť, nedáme mu na ihrisku ani meter priestoru a zjednodušíme našu hru,“ prezradil pre web isport.cz stredopoliar Josef Šural.

Tréner Sparty Ščasný nestrácal vieru ani za nepriaznivého stavu. „Cez prestávku som hráčom povedal, že keď dokázal dať dva góly súper, dokážeme to aj my. Apeloval som na hráčov, aby do šestnástky posielali oveľa viac centrovaných lôpt,“ skonštatoval 59-ročný rodák z Brna.

Tomu síce po treťom góle Jakuba Brabca v 85. min padol kameň zo srdca, no až do konca prežíval na lavičke muky. Mimochodom, strelec víťazného gólu Brabec prišiel na ihrisko iba niekoľko sekúnd pred svojím presným zásahom.

„Už sa mi vydarilo veľa striedaní, ale takto rýchlo ešte neskóroval žiadny hráč pod mojím vedením. Pôvodne sme pritom chceli poslať do hry vysokého Ondřeja Zahustela, ale vedúci mužstva Miroslav Baranek navrhol, aby sme skúsili nasadiť Jakuba Brabca. To, že sme ho poslali na hrot, bolo šťastie. Potom bol až do konca zápasu v obrane,“ dodal Zdeněk Ščasný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #astra giurgiu #West Ham